• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

TOOL

Kamael napisał(a):Dzięki wielkie za tego newsa... Po przeczytaniu go mogę powiedzieć tylko - nareszcie.
Wzmianki są też na stronie Tool. Aktualnie Justin nagrywa bas.
Haha, wiecie kto to jest? To jest najlepszy wokal na swiecie Big Grin
Odpowiedz

sXeRocker napisał(a):Dla mnie Tool jest świetny, istny geniusz a do tego oryginalny. Z tego co słyszałem ich muzyka jest przekazem filozofii którą sami wyznają a nawet wymyślili. Nie wiem co to dokładnie ale gdzieś coś o tym czytałem, może nawet na ich stronie. Mimo iż grają wolno to mają mroczny nastrój i te gitary....ah...i ten wokal... cudowne Smile
Nie wymyslili.
Jest to http://pl.wikipedia.org/wiki/Lachrymologia
A Tool'a albo sie kocha, albo nienawidzi Angry
Franek chcesz dobrego progg rocka to Krimsona posluchaj <3_<3, bo Tool w sumie za bardzo progresywny nie jest Tongue, bynajmniej bardziej mroczny niz progresywny, ale i tak ich kocham i jade na ich koncert w przyszle wakacje do Berlina ^^
Mozliwe ze podczas trasy 'Summer '06' nawet Polske odwiedza....
Odpowiedz

Możliwe... Pomarzyć zawsze można ; ). A co do koncertu w Berlinie - jest już jakaś zaplanowana trasa?
Odpowiedz

Kamael napisał(a):Możliwe... Pomarzyć zawsze można ; ). A co do koncertu w Berlinie - jest już jakaś zaplanowana trasa?
Jakis dokladniejszych szczegolow moze nie ma, ale "planuja trase po Europie na lato '06" Big Grin (Ale nie pamietam czy to bylo na ich oficjalnej stronie)
Ja mam na szczescie blizej Berlin niz W-we
Tylko czasami to z planami roznie bywa.
Jakby co to tu: http://www.toolband.com/ powinny byc jakies informacje.
Mysle ze sluchacze Tool'a chyba ich spala na stosie jesli nie rusza sie. Jeszcze ma byc plytka na wiosenke ^^
Odpowiedz

Ech, hm... data wydania płyty nie będzie znana aż do wydania płyty... heheeh, członkowie zespołu mają to do siebie, że uwielbiają dowcipkować i to na temat daty i to na temat zawartości, albo wcale jej nie podają kiedy nie muszą, wstrzymajmy się.

No i denerwuje mnie fakt, że osoby uznające się za potężnych fanów czy 'znawców' tematu, 'wyznawców ideologii tóla superóla' to w gruncie rzeczy idiotyczni pozerzy z brakiem dystansu nie mający żadnego pojęcia o całej tej istocie. Tool to głównie muzyka, a muzyka jest po to by ją konsumować, by się nią cieszyć. Sami członkowie zespołu podchodzą do tego wszystkiego z dystansem, bądź po prostu tworzą sobie instytucje na kształt 'armii toola' a później robią sobie jaja z 'wyznawców' tej 'wielkiej religii'.
Trochę dystansu, to tylko muzyka delikatnie okraszana wizualnie i ideologicznie. A jest tyle wspaniałych zespołów, nie koncentrujcie się tak na tym jednym, bo to prowadzi do granic absurdu, odkrywajcie nową muzykę, amen!

Komentarze w stylu 'tool to gówno' tez powinny być uzasadniane, 'nudny' to jakiś zupełnie sztuczny argument, to bzdura wymyślona przez niecierpliwego nastolatka, któy wcale nie czuje przyjemności z odsłuchu, nie czuje tej nuty psychodelii (tym co czują polecam Mogwai, bardzo znany zespół na zachodzie, wydali przełomową płytę - Young Team, mam dużo do polecania, ale to pozycja szczególna)...

A tak na marginesie, znam całą dyskografię, właściwie każdy utwór, strzeżcie się niepublikowanych (nie są warte Waszych uszu!), zespół uważam za świetny, jedyny w swoim rodzaju, stawiam go wysoko w osobistym rankingu.

Muzyki słucham namiętnie i odkrywam od kilku lat łamiąc bariery swojej nietolerancji muzycznej, wynajduję perełki, acz tool nie matowieje. Ambitna muzyczka, na poziomie.
Odpowiedz

mal napisał(a):A tak na marginesie, znam całą dyskografię, właściwie każdy utwór, strzeżcie się niepublikowanych (nie są warte Waszych uszu!), zespół uważam za świetny, jedyny w swoim rodzaju, stawiam go wysoko w osobistym rankingu.
Ja czasem mam dziwne wrażenie, że niektórzy słuchacze Tool'a ograniczają się jedynie do "Lateralusa" (paru obserwowałem i z reguły znają jedynie ostatni album). Fakt, album jest genialny, ale to przecież tylko część twórczości zespołu. "Undertow", "Opiate", czy bardziej już znana "Aenima" przecież także są świetnymi albumami.

Co do Mogwai... Śmiem twierdzić, że to zupełnie inna bajka, ale oczywiście obiema rękami podpisuję się pod stwierdzeniem, że muzyka tego zespołu jest warta polecenia i wielkrotnego przesłuchania.
Odpowiedz

Gdzie Salival, gdzie Salival, odejdź! Laughing

A mimo to, uważają, że doskonale znają twórczość zespołu, podobnych przypadków możnaby wymieniać do końca świata i jeden dzień dłużej, przyapdek tóla odosobniony nie jest...

Mogwai, no tak, ale niektórzy nie są do końca uświadomieni, a progresywę w postaci Porcupine, Dream Theater zna każdy Wink, a tu coś przyjemniejszego... bajka, czy inna... hmmm... nie do końca, może muzyka instrumentalnie, szufladkowo zupełnie się różni, ale to pozycja godna polecenia dla tych co lubią się 'nudzić', dla tych którzy szukają delikatnej psychodelii, dla tych co pragną pobudzić swe zmysły, dla tych którzy szukają w muzyce czegoś innego niż kilku solidnych jebnięć i rozchełstanych, gitarowych riffów na trzech akordach (wyjątki się zdarzają! Type O Negat... eee) i tu wymienia jeszcze tysiąc innych powodów, cenzura pomija. Dziękuję.
Odpowiedz

mal napisał(a):Mogwai, no tak, ale niektórzy nie są do końca uświadomieni, a progresywę w postaci Porcupine, Dream Theater zna każdy Wink, a tu coś przyjemniejszego...
Nie przesadzajmy, że każdy - wystarczy spojrzeć na ilość wypowiedzi w tematach o tych zespołach, które są na tym forum (o Porkach sam założyłem, więc wiem ; )). Choć może nie należy uznawać ich za punkt odniesienia...

Cytat:bajka, czy inna... hmmm... nie do końca, może muzyka instrumentalnie, szufladkowo zupełnie się różni, ale to pozycja godna polecenia dla tych co lubią się 'nudzić', dla tych którzy szukają delikatnej psychodelii, dla tyh co pragną pobudzić swe zmysły, dla tych którzy szukają w muzyce czegoś innego niż kilku solidnych jebnięć i rozchełstanych, gitarowych riffów na trzech akordach (i tu wymienia jeszcze tysiąc innych powodów, cenzura pomija). Dziękuję.
Z tym fragmentem wypowiedzi nie mogę się nie zgodzić : ). Jest to inna bajka jeśli chodzi o styl gry (i o to w poprzednim poście mi chodziło), ale jeśli chodzi o dawkę psychodelii rzeczywiście z Tool'em ma wiele wspólnego.
Odpowiedz

W grudniu ukaże się nowe DVD Tool. Będzie to kolejne wydawnictwo zapowiadane w tym formacie, bowiem oprócz niego zespół nie rezygnuje z premiery DVD koncertowego.

Na krążku znajdziemy teledyski "Schism" i "Parabol/Parabola" oraz szereg dodatków, których szczegóły nie są jeszcze znane. Wydawnictwo ma się ukazać w grudniu, najprawdopodobniej 20., zaś administrator strony toolband.com dodaje: "Podkreślam, że NIE jest to (długooczekiwane) koncertowe DVD Tool, które także się ukaże, ale jeszcze nie wiadomo kiedy".

Poprzednia płyta Tool zatytułowana "Lateralus" ukazała się w 2001 roku. Perkusista Danny Carey twierdzi, że zespół nie zamierza się spieszyć z jej następcą:

"Nie ma ciśnienia. A wytwórnia też nie popędza nas mówiąc: ÂťMusicie nagrywać album co rokuÂŤ. Ważniejsze dla nas jest to, żeby nieco odczekać, ale za to mieć coś do powiedzenia. Jeżeli wypuszczasz płytę co roku, to czego tak naprawdę mogłeś się nauczyć w ciągu tych 12 miesięcy? Chodzi o to, że trzeba się rozwijać jako człowiek i jako muzyk".

http://muzyka.onet.pl/mr,1194971,wiadomosci.html

[edit: 6 grudnia]

Długo wyczekiwany krążek kalifornijskiego kwartetu Tool powinien ujrzeć światło dzienne w kwietniu 2006 roku.

http://muzyka.onet.pl/mr,1207539,wiadomosci.html
Odpowiedz

Kamael napisał(a):[edit: 6 grudnia]
Długo wyczekiwany krążek kalifornijskiego kwartetu Tool powinien ujrzeć światło dzienne w kwietniu 2006 roku.

http://muzyka.onet.pl/mr,1207539,wiadomosci.html

Wlasnie chcialem to napisac ;)
Odpowiedz

Nic wiadomego, ale już wcześniej spotkałam się z tym terminem.
Odpowiedz

Dżemik napisał(a):Heh.. Tool.. nuuuda.. Zasypiam po 2 minutach.. Zespol jedyny w swoim rodzaju.. Inna kapelke bym poprostu wylaczyl.. a przy Toolu zasypiam.. No i nie podobaja mi sie te ich teledyski.. =/ bleee.. Schiz zupelny..
Jeśli Tool nazywasz nudą to go po prostu nie słuchaj. Mad Może nie umiesz z muzyki czerpać tego co chcą Ci przekazać wykonawcy.

sXeRocker napisał(a):Dla mnie Tool jest świetny, istny geniusz a do tego oryginalny. Z tego co słyszałem ich muzyka jest przekazem filozofii którą sami wyznają a nawet wymyślili. Nie wiem co to dokładnie ale gdzieś coś o tym czytałem, może nawet na ich stronie. Mimo iż grają wolno to mają mroczny nastrój i te gitary....ah...i ten wokal... cudowne Smile
Małe sprostowanie- to nie oni wymyślili Lachrymologię. Ale ją wyznają

Kamael: edytuj posty.
We barely remember what came before this precious moment, Choosing to be here right now. Hold on, stay inside...
This body holding me, reminding me that I am not alone in This body makes me feel eternal. All this pain is an illusion.
Odpowiedz

Toolica napisał(a):
Dżemik napisał(a):Heh.. Tool.. nuuuda.. Zasypiam po 2 minutach.. Zespol jedyny w swoim rodzaju.. Inna kapelke bym poprostu wylaczyl.. a przy Toolu zasypiam.. No i nie podobaja mi sie te ich teledyski.. =/ bleee.. Schiz zupelny..
Jeśli Tool nazywasz nudą to go po prostu nie słuchaj. Mad Może nie umiesz z muzyki czerpać tego co chcą Ci przekazać wykonawcy.

Dżemik jest dziwny, nie martw się Wink
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Tomash napisał(a):
Toolica napisał(a):

Dżemik jest dziwny, nie martw się Wink
Zauważyłam Big Grin Nie martwię się. Tool i tak jest najlepszy 8) 8) 8)
We barely remember what came before this precious moment, Choosing to be here right now. Hold on, stay inside...
This body holding me, reminding me that I am not alone in This body makes me feel eternal. All this pain is an illusion.
Odpowiedz

No cóż, opinia Dżemika również dla mnie jest delikatnie mówiąc kontrowersyjna ; ) (nie wiem dlaczego wcześniej nie zwróciłem uwagi na jego posta). Różne już słyszałem opinie, ale z tą za nic zgodzić się nie mogę... Nudną muzyka Tool'a zdecydowanie nie jest.
Aż sobie z wrażenia "Lateralusa" włączyłem ;D.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości