12-09-2006, 02:24 PM
balzac napisał(a):Słyszałaś pewnie coś na temat London SS, więc pytam czy może wiesz coś więcej niż Wikipedianiestety nie potrafie powiedzieć nic wiecej niż mówi wikipedia. poszperam w necie jeszcze kiedy znajde troche czasu. gdybyś znalazł coś ciekawego, to wiesz do kogo się zgłosić :> byłabym wdzięczna
co do tekstów: wikipedia nie zawsze ma rację :>
Mick i Joe pisali razem większość tekstów. Co nie znaczy że Paul nie brał w tym udziału, ale raczej nie był on duży.
Oglądałeś może Westway to the World? Świetne. Jako dodatek do tego dokumentu są umieszczone m. in. wywiady z członkami zespołu. Jeden z fragmentów nosi nazwę "Writing songs" - wypowiada się Mick właśnie. W ogóle ten film jest "oh i ah" i polecam z ręką na sercu (acz in english only, napisy jakieś są do wyboru, ale polskich i tak nie ma).
Choć wydaje mi się, że i tak Strummer był u nich 'głównym teksciarzem' a Mick był bardziej odpowiedzialny za muzyke.
Co do śpiewania: zastanawiam się, czemu ten, kto pisał artykuł dla wiki pominął Jonesa. Tym bardziej że w jednym z nawiasów wymienił wykonywane przez niego, nie przez Simonona, czy Strummera Train in Vain.
owszem, słyszałam BAD. całkiem fajny zespół. ich brzmienie jest inne niż the clash. bardziej.... hmmm... ugrzecznione? nie wiem, czy to dobre słowo, ale jakoś nic innego mi nie przychodzi do głowy
Want excitement don't get none I go wild