• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skazany na Bluesa

Oficjalna Strona Filmu "Skazany na Bluesa" (w razie problemow, zaleznych od przegladarki, polecam TEN LINK)

O Filmie napisał(a):- Co byś zrobił, jakbyś miał jeszcze jedno życie?
- Nie brałbym tego gówna...

"Skazany na bluesa" nie jest filmem muzycznym, nie jest dokumentem, nie jest też kolejną fabularyzowaną biografią wielkiego artysty, nie jest poetycką impresją ani wreszcie próbą pokazania meandrów rodzimej pop kultury. Ale każdy z tych elementów ma w obrazie Jana Kidawy-Błońskiego swoje istotne znaczenie. Reżyser ułożył je tak, by ukazać widzowi całą: artystyczną, ludzką i gorzką prawdę o Ryszardzie Riedlu. O muzyku, którego sztuka, charyzmatyczny związek ze słuchaczami i tragiczna walka z nałogiem stały się znakiem czasu dla milionów Polaków w latach dziewięćdziesiątych.

Polecam obejrzenie trailera nr2, jak dla mnie zapowiada sie niezly seans w sobote.
Odpowiedz

Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z przedmówcą. Od siebie dodam: ten film pozwolił mi spojrzeć na postać Ryśka i jego muzykę innymi oczami, dostrzec głębię i przekonać się, że muzyka Dżemu jest czymś więcej. Rysiek był niepowtarzalny, a jego fenomem polega na autentyczności; śpiewał i pisał z serca i to dało się odczuć. Jeśli chodzi o sam film - świetna kreacja Ryśka (Tomasz Kot) oraz Goli (Jolanta Fraszyńska) Dobra reżyseria no i muzyka (tutaj zbędna rekomendacja) Myślę, że warto zobaczyć ten film.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

taa a w moim kinie nie graja ; {
czekalam kurde kilka miechow na ten film i doopa. grr
Odpowiedz

Wczoraj byłem w kinie. Film mija się z paroma faktami ale i tak jest zajebisty. Polecam każdemu.

Fajnie się patrzeli pracownicy kina jak zobaczyli ludzi którzy przyszli oglądać film.
Klimat panował podobny jak na koncertach.
Odpowiedz

Film zajebisty, jak na polskie realia. Myslalam, ze bardziej rozwina watek milosny miedzy gola, a ryskiem, chociaz i tak bylo swietnie. Dobre dialogi i dobrze nakrecony film. Podobal mi sie bardzo.
Odpowiedz

Nie moge sie doczekac kiedy bedzie u mnie w kinie odraz bileci i wdroge Big Grin
"Woe to you, Oh Earth and Sea, for the Devil sends the Beast
with wrath, because he knows the time is short...
Let him who hath understanding reckon the number of the Beast
for it is a human number, its number is Six hundred and sixty six."
Odpowiedz

ja bylam na filmie dwa razy...pierwszy raz zrobil na mnie ogromne wrazenie i wielki smutek...jako ze jestem fanem Dzemu ryczalam prawie caly film...ale po drugim razie stwierdzialm ze ejdnak nie jest taki genialny...niekotre rzeczy w ogole nie trzymaja sie kupy...tak jakby wyciete scenki pozlepiane byly ze soba...zasmucil mnie fakt ze malo bylo tam biograficznych watkow Ryska...wiem ze to jest film fabularny a nie dokumentalny ale spodziewalm sie wiecej "prawdy"...bardzo zaskoczyla mnie gra Tomasza Kota...pamietam go z roli w Camera Cafe i nie przypadl mi do gustu ale po Skazanym bardzo go polubilam...troche rozczarowalam sie gra Macka Balcara...myslalam ze jest lepszym aktorem ze jak gra w musicalu i innych rzeczach ze pokaze swoja klase...moim zdaniem zagral troche sztucznie...za to Jolanta Fraszynska nie pasuje do roli Goli...moze zagrala dobrze ale wygladem w ogole do nije nie pasuje...ogolnie oceniam film na 4...jezeli ktos nie jest fanem zespolu to zachecam do obejrzenia Skazanego chcoby ze wzgledu na gre aktorska Tomasza Kota...
Odpowiedz

Właśnie wróciłem z kina. I powiem tak - jeśli ktoś zna historie Dżemu, to powinno mu się spodobać, ale jeśli nie zna, to może pewnych rzeczy nie załapać - momentami akcja przeskakuje o kilka lat i nie ma o tym ani słowa. Dobrze że nie zrobili z Riedla jakiegoś "herosa", pokazali go takiego jakim pewnie był, bez wielkiego upiększania. Dobrze że jest dużo muzyki, "śląski" klimat, momentami film jest nawet dość zabawny, i dobrze. Szczerze mówiąc - myslałem że będzie gorzej :]
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Niedawno na tym byłam i musze powiedzieć, że ten film wywarł na mnie wrażenie. Świetna gra Tomasza Kota, oczywiście genialna muzyka.
Sleep all day.
Party all night.
Never grow old.
Never die.
Odpowiedz

Tomash napisał(a):I powiem tak - jeśli ktoś zna historie Dżemu, to powinno mu się spodobać, ale jeśli nie zna, to może pewnych rzeczy nie załapać

Wiesz, to nie jest film biograficzny, tylko zwykly fabularny. Zreszta, znam wiele przypadkow gdy osoby nieznajace w ogole tworczosci Dzemu polazly z ciekawosci na film, wywarlo na nich wielkie wrazenie i od razu zabraly sie do biografii, dyskografii itp ;) To juz zalezy od czlowieka.

Ps. Dodatkowo, kilka scen z filmu w ogole nie mialo miejsca w rzeczywistosci, co swiadczy o fabularnosci i pomyslowosci rezysera ;)
Odpowiedz

Wg mnie film pokazuje go głównie jako narkomana, jeśli ktoś jest negatywnie nastawiony do jego postaci to nie sądzę aby się przekonał po obejrzeniu filmu.
Rozwaliła mnie scena kiedy zespół zaczął robić Ryśkowi wyrzuty o narkotyki, ta rozmowa wyszła maksymalnie naciągana i sztuczna
Odpowiedz

Kolekcjonerska edycja DVD "Skazanego na bluesa" z unikalnymi dodatkami - premiera w lutym 2006 roku.

ITI przygotowuje wydanie DVD z filmem Jana Kidawy-Błońskiego "Skazany na bluesa". Wiadomo już, że do wypożyczalni płyty trafią 12 stycznia 2006 r. Jednak dopiero planowana na luty edycja kolekcjonerska z wyjątkowymi dodatkami w pełni usatysfakcjonuje fanów Dżemu i Ryszarda Riedla, o którym opowiada ten film.

[Obrazek: SkazanyPLAKATbig.jpg]
[Obrazek: SkazanyKADR1.jpg]
[Obrazek: SkazanyKADR2.jpg]

Będzie to jednak dopiero przedsmak tego, co czeka nas w lutym (dokładna data premiery nie jest jeszcze ustalona). ITI planuje wówczas wydanie specjalnej edycji kolekcjonerskiej "Skazanego na bluesa", wzbogaconej o niezwykłe, dotychczas niepublikowane materiały archiwalne! Co dokładnie znajdzie się w tym wydaniu, jeszcze nie wiadomo. Wciąż prowadzone są bowiem poszukiwania odpowiedniej jakości archiwalnych nagrań koncertów Dżemu z Ryszardem Riedlem oraz rozmowy na temat mozliwości ich wykorzystania na DVD.

Jeśli wszystko zakończy się sukcesem, fanów Dżemu i Riedla czeka nie lada gratka. Będzie to bowiem pierwsze wydawnictwo DVD zawierające koncert, lub przynajmniej obszerne fragmenty występów legendarnego artysty! Można podejrzewać, że znajdą się nawet osoby, które będą kupować tę edycję DVD bardziej dla unikalnych materiałów dodatkowych, zwłaszcza koncertowych, niż dla samego filmu...

[Obrazek: SkazanyKADR3.jpg]

Premiera DVD z całym filmem czeka nas dopiero za 2-3 miesiące, a już obecnie fani mogą nabyć DVD z 16 muzycznymi fragmentami "Skazanego na bluesa". Jest ona bonusowym dodatkiem do wydanej niedawno płyty CD z muzyką z filmu. Dwupłytowy album kosztuje w sklepach nieco ponad 30 złotych. Poniżej podajemy szczegółowy spis utworów z płyty CD oraz scen z płyty DVD.

Płyta CD
1. Złoty paw
2. Mała Aleja Róż
3. List do M.
4. Sen o Victorii
5. Jesiony
6. Norweska impresja bluesowa
7. Wiem, na pewno wiem - nie, nie kocham cię
8. Autsajder
9. Niewinni i ja - cz. I i II
10. Whisky
11. Skazany na bluesa
12. Czerwony jak cegła

Płyta DVD
1. Na próbie
2. Próba z Ryśkiem
3. Na plaży
4. Nie kocham cię
5. Akademia
6. Na dachu
7. Festiwal
8. Whisky koncertowo
9. Wydawca
10. W studio
11. Każdy ma swojego anioła
12. W drodze
13. Moja Victorio
14. Motocykliści
15. Statek
16. Kredyty

Wydanie kolekcjonerskie szykuje sie miodzio, mam nadzieje, ze uda im sie zebrac cos miazdzacego.

Acridzio
Oficjalny Dżemowy FC
"Skazani na Bluesa"

(;
Odpowiedz

no film fajny ale wole film dokumentalny "sie macie ludzie " ktory rok temu był emitowany na 2
JESTEM JAKI JESteM ZNAM JESZCZE SWOJE IMIĘ ZMIENIAĆ SIĘ NIE CHCE TAKI JUŻ JESTEM
Odpowiedz

fajny film świetna muzyka i dobra gra Tomasz Kota Film oceniam na 8/10 oby było więcej takich filmów Laughing Laughing Laughing Laughing
Odpowiedz

mnie się bardzo podobał a uryczłąm się jak bóbr...
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości