• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Private Ryan (Szeregowiec Ryan) reż. Steven Spielberg

Private Ryan (Szeregowiec Ryan) reż. Steven Spielberg

Według mnie jest najlepszym filmem o tematyce wojennej jaki powstał w latach '90. Świetne efekty specjalne, dobra muzyka, i wyróżniające go zmniejszenie nasycenia kolorów przez Spielberga, co dodało produkcji realizmu w przedstawieniu brutalności konfliktów zbrojnych.

Na pochwałę zasługuje również gra aktorów, w tym świetnego Tom'a Hanks'a oraz pozostałych - trochę mniej znanych, m. in. Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Matt Damon oraz Giovanni Ribisi.

Co o nim sądzicie...?
Skippy™
all rights reserved

"When walking in open territory, bother no one. If someone bothers you, ask him to stop. If he does not stop, destroy him..."
Odpowiedz

Niezły. Aczkolwiek wolę "Parszywą 12" lub chociażby "Jak rozpętałem II wojnę" ;]

Ale Ryan, to dobry film, ale trochę za długi, możńaby go poskracać.
Nie wygrywa wielkiej batalii ten, kto poprzestanie na prostocie lwa. Trzeba być do tego na równi lwem i lisem, który wyczuwa sieć.
Niccolo Machiavelli
Odpowiedz

Cytat:Według mnie jest najlepszym filmem o tematyce wojennej jaki powstał w latach '90.

To najlepszy film o tematyce wojennej wogole.. Czysty geniusz..

Cytat:Ale Ryan, to dobry film, ale trochę za długi, możńaby go poskracać.

Boze bron! Powinien byc conajmniej 3 razy dluzszy.. Jeden z moich ulubionych filmow.. W pierwszej trojce jest napewno.. =]
[Obrazek: avatar0cn.jpg]
Odpowiedz

Film jest genialny, na ogol nudza mnie filmy wojenne ale nie ten Wink
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

Również nie lubię filmów o tematyce wojennej, ale ten wywarł na mnie ogromne wrażenie... Jest to z pewnością jeden z najlepszych filmów jakie widziałam; na długo pozostanie w mojej pamięci.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

BTW> Jeżeli ktoś nie słyszał to Tom Hanks chciałby zagrać teraz James'a Bond'a (jego marzenie podobno), ale jakoś nie mogę go sobie wyobrazić jako superagenta. ;]
Skippy™
all rights reserved

"When walking in open territory, bother no one. If someone bothers you, ask him to stop. If he does not stop, destroy him..."
Odpowiedz

Tom Hanks to swietny aktor.. Lubie go.. Mam nadzieje ze nie zagra w tym debilastym filmie.. Z reszta.. chyba nawet nie musze sie martwic.. Role Bonda moze dostac tylko Brytol..
Odpowiedz

Film naprawde dobry i godny uwagi, a poza tym mojego ulubionego reżysera
I nadeszła szkoła...

gg # 4622287
Odpowiedz

Btw: A juz za pare dni wejdzie (juz wszedl?) na ekrany kin kolejny film pary Spielberg- Hanks.. Terminal.. IMHO zapowiada sie bardzo smakowicie.. =]]
Odpowiedz

Dżemik napisał(a):Btw: A juz za pare dni wejdzie (juz wszedl?) na ekrany kin kolejny film pary Spielberg- Hanks.. Terminal.. IMHO zapowiada sie bardzo smakowicie.. =]]

W takim razie obowiązkowa pozycja do obejrzenia w kinie... =]
Skippy™
all rights reserved

Odpowiedz

"Szeregowiec Ryan" to jeden z najbrutalniejszych filmów jakie widziałem... jednak bardzo mi się podoba. Momentami można się popłakać... Crying or Very Sad
Odpowiedz

Świetny film... a Tom Hanks to swietny aktor, jednak chyba do końca życia będzie mi się kojarzył z Forrestem Gumpem Surprised
* METAL MAKE US STRONG *
Odpowiedz

powiem jedno - C U D O

jeden z najlepszych filmów jakie w życiu widziałem
Ten dzień to kompletna strata makijażu...
Odpowiedz

jednostronny, wybiórczy, fałszujący historię film z koszernego hollywood. zaorać.
obejrzyjcie sobie lepiej STALINGRAD, dzieciaki.

ZOMO
[Obrazek: sbo3s4.jpg]
Odpowiedz

KelThuz napisał(a):jednostronny, wybiórczy, fałszujący historię film z koszernego hollywood. zaorać.
obejrzyjcie sobie lepiej STALINGRAD, dzieciaki.

ZOMO

A kto powiedział że każdy film musi być oparty wyłącznie na faktach ?
Jeśli ktoś się chce pouczyć historii to bierze książke do historii.
A film może troche naginać fakty. Twórcy filmu o tym decydują.

Znalazł się dorosły wielce. :/
* METAL MAKE US STRONG *
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości