• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Polityka...

Olek sobie golnie i całkiem przyzwoicie gada, więc nie ma co narzekać. Przynajmniej za jego czasów Giertych i Lepper nie rządzili państwem Wink.
Odpowiedz

Zoltan napisał(a):Wczorajsze obrady można określić jako pozytywne wibracje, bo wreszcie coś się w tym sejmie zaczęło dziać. Natomiast Axel nie wierz w takie utopie - nie bedzie koalicji PIS-PO czy PO-PIS. Bardzo naiwne myślenie swoją drogą, poprzednie wybory przykładem.

To czemu obie partie nie chcą komisji przed wyborami ?
Nawet jeśli nie będzie tej koalicji to nie zmienia faktu ze PO to takie same kurwy jak PiS
Odpowiedz

Axel napisał(a):Nawet jeśli nie będzie tej koalicji to nie zmienia faktu ze PO to takie same kurwy jak PiS
Rzecz prosta.
Odpowiedz

Skąd wiesz, może PO ma coś do zaoferowania jeśli chodzi o gospodarkę. Może ruszyłyby jakieś reformy w tym kierunku: liberalizacja takich rzeczy jak zakładanie firmy, rozliczenia ze złodziejami ze skarbówki mogłyby znacząco wpłynąć na wzrost gospodarczy Smile PiS w tym kierunku właściwie zrobiło tyle co nic.
Odpowiedz

Może gdyby PO naprawdę było partią liberałów, a nie populistów...
Odpowiedz

Jak się w polsce nie jest populistą to się nie wchodzi do rządu niestety. Jak ludziom się mówi ,że zlikwiduje ulgi socjalne i tak dalej to zaraz się wkurwiają (nie widzac ,ze ma to określony cel i wyjdzie im to na dobre).

A przecież jesteśmy jednym z najbardziej wykształocnych narodów na świecie ;/.
It rained, but we cheered ...
Odpowiedz

Ci wykształceni już dawno są za granicą.

Ale, kurwa, tu jest Polska, tu jest mój dom Smile. Poczekam, aż wreszcie coś ruszy.

Jak to śpiewał Kazik

Poranne zorze poranne zorze
Gdy idę w Sopocie nad morzem
Po plaży brudno-piaskowej
Bałtyk śmierdzi ropą naftową
Poranne chodniki
Gdy idę nie rozmawiam z nikim
Jak jest w niedzielę nad ranem
Po sobotnich balach chodniki zarzygane

Polska
Mieszkam w Polsce
Mieszkam w Polsce
Mieszkam tu tu tu tu

Ale chuj z tym, kocham ten kraj, nawet jeżeli nim żądzą kretyni. Z każdymi następnymi wyborami mam nadzieję, że to się zmieni i że do władzy nie dojdą kolejne świnie, które dorwą się do koryta, a prawdziwi Polacy, którzy myślą przede wszystkim o kraju.
Odpowiedz

Ej ej ej, chwila. A jaki jest cel populizmu? Dotrzeć do jak najszerszych mas. Gdyby partia X miała dokładnie mówić, jakie ma projekty ustaw, jakie ma plany długookresowe w polityce gospodarczej, do czego będą używać ustawowych kompetencji, jaka polityka zagraniczna etc. etc. to myślicie, że przeciętny Jan Nowak by to pojął? Otóż, nie. Wali się raczej hasełka dotyczące sytuacji, które widzimy na codzień lub w wiadomościach, takie rzeczy przyziemne, ponieważ do tego nie trzeba być żadnym specjalistą w dziedzinie ekonomii, administracji, konstytucji, prawa czy dyplomacji.
Odpowiedz

Wolę, żeby ktoś powiedział "nie zrobimy dróg, bo nie ma pieniędzy, ale za to na pewno poprawimy, np. oświatę" i na serio zrobią oświatę, a nie zrobią dróg, tak jak uprzedzali. Przynajmniej nie zawiodą społeczeństwa i wzbudzą zaufanie. Przede wszystkim słowność, bo ja już mam dość ludzi, którzy pierdolą, że przez 4 lata kadencji zmienią kraj...
Odpowiedz

^ ogólnie apolityczność ludzi w polsce jest denerwująca, a jak tacy kolesie idą jeszcze do wyborów i głosują to wogole jest masakra bo nie mają zielonego pojecia o niczym i głosują np. na kogoś kto powiedział ,ze Polska bedzie taka czy siaka nawet nei znając programu.

To moja matka np zagłosowała na kobiete w wyborach prezydenckich, tylko dlatego ,że ... była kobietą ... dziękuje.

To miało byc do zoltana
Odpowiedz

No, np. ja z sentymentem patrzę na aspekty ustrojowe dotyczące parlamentu w Stanach (zwycięzca bierze wszystko) czy w Anglii (okręgi jednomandatowe), jest to o tyle pomocne, bo nie ma takich podziałów parlamencie. Wyodrębnione są dwie główne partie, z których jedna ma faktyczną większość i tak się rządzi, o rozwiązaniu parlamentu nie może być mowy, czy się kochają czy się nienawidzą jakoś trzeba rządzić. Moim zdaniem takie coś przydałoby się Polsce.
Odpowiedz

Wadą systemu wielopartyjnego niestety jest własnie to o czym mowisz. Ale ja sobie w polsce nie wyobrażam np tylko 2 bloków, bo jakei to by były bloki ?
Odpowiedz

Np. republikanów i demokratów? Albo inaczej: blok prawicy i blok lewicy. Żadnych parti quasi centro-prawicowych czy centro-lewicowych Smile
Odpowiedz

Lewica i Prawica. Nie byłoby niezdrowej rywalizacji, bo jedna frakcja musiałaby starać się być lepszą od drugiej - wytykać jej błędy, a jeżeli dojdą do władzy, to byliby zobowiązani je naprawić.

No i ludzie wiedzieliby na kogo głosują - bez debilnych koalicji. Ktoś (bez komentarza) głosował na PiS, a doczekał się Leppera w rządzie...
Odpowiedz

Eulogy napisał(a):Lewica i Prawica. Nie byłoby niezdrowej rywalizacji, bo jedna frakcja musiałaby starać się być lepszą od drugiej - wytykać jej błędy, a jeżeli dojdą do władzy, to byliby zobowiązani je naprawić...
O to mi właśnie chodzi Wink

Druga sprawa: w Polsce brakuje dobrej lewicy, te całe SLD czy SDPL to są jakieś zakompleksione postkomuchy. Ja naprawdę, nie jestem przeciwny poglądom lewicowym, ale jeśli takie poglądy reprezentują u nas tacy ludzie no to... sorry Neutral Myślę raczej, że lewica powinna się na nowo uformować i niech to nie będą jakieś pierdolone synalki byłych agentów, bo sami widzicie ile "dobrego" przynoszą u nas tendencje do lustrowania i moralizowania [kto, co, kiedy, czyjego ojca] ze strony prawicy.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości