seelenleib napisał(a):fakt. panstwo wchodzi nasze zycie i widze male szanse zeby ta machine powstrzymac. mysle ze siedzimy w tym za gleboko zeby sie cofnac tak po prostu. a panstwo jako takie potrafi sie bronic i to calkiem niezle...
to zbyt defetystyczna postawa - trzeba nieprzerwanie edukowac ludzi co do szkodliwosci istnienia panstwa i tworzyc nowa elite, ktora zdola obalic ten system gdy nadejdzie odpowiedni czas, chocby totalny kryzys socjalistycznego panstwa opiekunczego
Cytat:jesli chodzi o hamowanie rozwoju przez panstwo to wytlumacz mi co masz na mysli...
mam na mysli szereg dzialan, stosowanych przez panstwo - poczynajac od podatkow i swiadczen, wymuszanych na jego rzecz, ktore ograniczaja twoje zdolnosci nabywcze, przez ukryta cenzure, "dzieki" ktorej masz problem z nabyciem niektorych pozycji literackich (np Mein Kampf), dalej stagnacje gospodarcza, typowa dla panstwa socjalistycznego, przez co twoja przedsiebiorczosc jest szalenie ograniczana, co powoduje brak perspektyw na rozwoj, ograniczanie wolnosci slowa i wypowiedzi pozaslownej sprawia, iz politycznie niepoprawne idee nie moga krazyc, co przytepia zycie intelektualne i uniformizuje je pod dyktat jedynie slusznych panstwowych wspakidei.
Cytat:w jaki spposob panstwo stoi na drodze mojego indywidualnego rozwoju? panstwo moze mnie hamowac i w pewien sposob uciskac ale nie jest w stanie mnie calkiem zatrzymac. tak mysle...
a czytales Rok 1984 ? jestesmy calkiem niedaleko
Cytat:chociaz wedlug mnie wiekszym zagrozeniem niz panstwo jest popkultura masowa i powszechne nastawienie na krotkotrwala przyjemnosc i maxymalna konsumpcje (nie lubie tego slowa bo jest strasznie wyswiechtane ale dobrze opisuje zjawisko).
jest to skutek upadku mitu dziejowego, ktorym zyla Europa jeszcze w XIX w. Byl to mit indywidualistyczny, oparty o etyke protestancka, mit wyzwalajacy tworcze sily w czlowieku, a nie podporzadkowywujacy je hedonizmowi, jak to sie dzieje teraz. Oczywiscie znacznie do zniszczenia tego mitu przyczynil sie socjalizm i idee egalitaryzmu (czyli rewolucja francuska). Obecnie brakuje spoleczenstwu Zachodu mitu dziejowego, ktory skierowalby je na wzniosly szlak historii. II Wojna Swiatowa zniszczyla potencjalny submit faszystowski, ktory mogl przerodzic sie w nowy bohaterski mit, ratujacy ludzkosc od stagnacji. Innym submitem, majacym potencjal, byl submit technologiczny - ktory ukierunkowywal ludzkosc na jak najwieksze do tej pory podporzadkowanie natury technicznej mysli ludzkiej, co mialo swoj wyraz w programie kosmicznym i lądowaniu na ksiezycu - niestety lewactwo a wiec wspakultura, dorwaly sie do tego submitu i zniweczyly go - program kosmiczny USA bardzo kuleje, nie ma perspektyw.
Wspakultura ukierunkowala ludzkosc Zachodu wylacznie na nieodpowiedzialny hedonizm, zniszczenie Woli Mocy w człowieku i wszystkich fundamentów duchowych, na których opierała się cywilizacja europejska (nie nalezalo do nich chrzescijanstwo katolickie, rzecz jasna).
Cytat: podstepna zamiana pojec: zyc=konsumowac...
w tym rzecz, stad nie dziwi, ze poddane wplywowi wspakultury organizmy panstwowe Europy z taka zaciekloscia zwalczaja prady umyslowe, mogace zagrozic temu stanowi rzeczy, a umacniaja hedonistyczny socjalizm
Cytat:co do wzorcow to ich nie potrzebuje. trzeba wyzbyc sie wszelkich uwarunkowan a nie jeszcze dokladac nowe...
nie da sie wyzbyc uwarunkowan, taka proba jest pojsciem w druga skrajnosc. Natomiast trzeba je sobie dobrze dobierac
Walczmy ze wspakultura!
www.toporzel.gower.pl