• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Moje miasto to,..

aha bylbym zapomnial - ze Skarzyska jest Happysad Idea

a jakby ktos nie wiedzial gdzie to jest - prawie dokladnie w polowie drogi miedzy krakowem a warszawa
Odpowiedz

a w ogóle to se mieszkam na takim osiedlu:

[Obrazek: 800px-Tysiaclecie2005.jpg]

Big Grin
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Ja wam powiem ze lubię swoje miasto, choćby za malownicze położenie. Miasto leży w pradolinie, jest otoczone lesistymi wzgórzami, nie daleko znajduje sie wybrzeże Tongue
[Obrazek: 3-500-PICT0021.jpg]
[Obrazek: 1-500-DSC01587.jpg]
W rumi znajduje sie 6 kościołów, no 5 bo jeden to pozostałości po klasztorze
Moj ulubiony a tym najstarszy
[Obrazek: kosciol_swkrzyza_02.jpg]
Ruiny jako kolejny zabytek :> Klimatyczne miejsce ;P
[Obrazek: ruiny_02.jpg]
Hmm Mimo licznych festiwali rumia cierpi na niedobór kultury, brak tu kin, teatrów za to są liczne puby, restauracje i jedna dyskoteka Tongue
Ot pogańska taverna ;> tu są najlepsze koncerty :>

[Obrazek: ZKP_10.jpg]
Znajduje sie przy malowniczym parku, z małym sztucznym zalewem Tongue i jest tam naprawde zajebiście ;P
A tu MDK znajdujący sie obok tawerny kaszubskiej :> w.w.
[Obrazek: MDK_04.jpg]
A teraz Holete i Mosir ;> czyli stadion i hala sportowa Tongue
Hotel 1 :> fajny co prawda mógł by sie znajdować trochę w innym miejscu niż przy głównej drodze Tongue
[Obrazek: Bialy_Dworek_02.jpg]
Najlepszy hotel w Rumi to Faltom
[Obrazek: Faltom_02.jpg]
Jest jeszcze kilka ale niczym sie nie wyróżniają Tongue
A teraz stadion i hala :> możemy sie poszczycić 4 ligowym zespołem w piłce nożnej Orkan Rumia i pierwszo ligowcem TPS w siatkówce kobiet Tongue
[Obrazek: hala_06.jpg]
Kiedyś była rozmowa o dworcach a wiec Behold of the great Rahmel Train station Tongue
[Obrazek: index.htm]
To tyle jeśli kogoś zaciekawiło to zapraszam na ta stronę Tongue
🔍http://www.foto.rumia.gd.pl/ z której to brałem zdjęcia.
A teraz trochę historii z 2 wojny światowej :> o Gore markowsca trwały zaciete walki, i tam o to znajduje sie wielki bunkier ;>
🔍http://rahmel.mtk.pl/historia.html#pocz
Niestety nie mogę znaleźć zdjęć ;> ale na tej stronie są widoczne inne umocnienia ;> wiec zapraszam na stronę
A teraz trochę historycznych zdjęć Rumi
[Obrazek: 09.jpg]
🔍http://rumia.eu/index.php?option=com_zoo...03&catid=2
Pod tym linkiem znajdują sie bardzo ładne stare zdjęcia ;> Jak ktoś ma ochotę to może sobie przyjrzeć
i dziękuje za przeczytanie i obejrzenie :> no i oczywiście zapraszam do rumi Tongue
Sory za duże zdjęcia Tongue
Odpowiedz

Jaworzno - miasto połozone na granicy woj.śląskiego i małopolskiego,20 km od Katowic.Terytorialnie jedno z największych na slasku,choć mieszkańcow stosunkowo mało - 100 tyś.

Znani ludzie:
*Barbara Trzetrzelewska - piosenkarka jazzowa,mało znana w Polsce,zrobiła kariere w USA.Absolwentka mojego LO:>
*Marta Kozera - wicemistrzyni świata w Ju-Jitsu, zawodniczka Energetyka Jaworzno.
*Bogdan Wołkowski - wielokrotny mistrz trików bilardowych i snookerowych.

Ciekawe Obiekty:
Kolegiata Św. Wojciecha i św. Katarzyny z XVI w..W nim znajduje sie najwiekszy witraz w Europie
[Obrazek: jaworzno3-1.jpg]
Hala Widowiskowo-sportowa,jedna z najlepszych na słasku(a nagrałem sie troche to wiem.W 1996r.odbyła sie tu Metalmania
[Obrazek: hala02.jpg]
Wybudowali nam tez nowoczesna bibliotekę,we wrzesniu otwarcie
[Obrazek: bib_new_1.jpg]
Sporo ładnych miejsc
[Obrazek: pict0932.jpg]

Mnie sie podoba.
Odpowiedz

Ciekawe czy ktoś z Sosnowca tu sie wypowie.
[Obrazek: gieksaflaga2.gif]
Odpowiedz

R_amze_S napisał(a):Ciekawe czy ktoś z Sosnowca tu sie wypowie.
Prędzej z Kabulu.
Odpowiedz

niestety moja idolka z sosnowca juz nie wrzuca swoich jakze zajebistych fot robionych komorka i w ogole tu pewnie nie zaglada i sie nie wypowie.
szkoda Crying or Very Sad
Laughing Laughing Laughing
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

Valhalla napisał(a):niestety moja idolka z sosnowca

Czyli kto?
Odpowiedz

pamietasz ta taka mind.in.a.box?? Big Grin Big Grin Big Grin
Laughing Laughing Laughing
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

A juz pamietam. Rzuciła kiedyś haslem
"Chciałam zwrócić uwage na to ze mam nowy avatar" Laughing
Odpowiedz

Lewak Się nie wypowiada, pewnie zmietliście go swoimi wypocinami więc ja teraz wam przedstawie prawdziwe miasto żywych trupów !

Uwaga Uwaga Przed Państwem stolica Maxikasa, Napalonych Kuracjuszek, Pijanych Zboczonych Kuracjuszy, oraz Mekka Muzyki Dancingowej.

C I E C H O C I N E K .

Zaczynamy od najwazniejszych obiektów !!!

Tężnie solankowe (a są ich trzy)
[Obrazek: 29.jpg]

Podobno przez to ludzie zapierdalają przez półpolski do naszego wypiździajewa. Ogolnie zajebisty zabytek ,dzieki niemu (a także paru innym)jak się wjeżdza do Ciecha naprzykład z Aleksandrowa to odrazu czu róznice w powietrzu Big Grin.

Fontanna Grzybek

[Obrazek: 30.jpg]

Funkcja Podobna jak w przypadku tężni ,znajduje isę w samym centrum miasta, największa zwałą jest jak niektóre młotki się w tym kompią Angry .

Pomnik Staszica

[Obrazek: image059.jpg]

Czyli tak zwany staś, bądź Stach, tereny w parku wogół pomnika stanowią podstawowe miejsce ogólnych wypadów libacyjno-zapoznawczych. To tam poznalem Lewaka Tongue . Ogólnie fajna miejsców i swojego czasu niezłe imprezy tam się odbywała momentami na prawie 100 osób :].

Pub Jedyna
[Obrazek: jedst1.jpg]

jedyna w sumei porządna knajpa w mieście która nie śmierdzi rybą. Fajna muzyka z Winyli leci kupa płyt na ścianach, nawaet kameralne koncerty się czasami odbywają. szkoda tylko ,ze czasami jeden barman jest nie miły zajebiście Sad. Ale za to drugi jest gicior ;].

Narazie tyle.

A i jeszcze jest u nas festiwal "kultury" romów (a raczej pipidówy bo prawdziwej muzyk icygańskiej tam nie wiele jest).
It rained, but we cheered ...
Odpowiedz

a teraz was zabije moją wiochą, MOCHY.

należy do średnio wyrośniętych (ok 1700 mieszkańców). leży sobie mniej/więcej w 2/3 drogi z Leszna do Wolsztyna (lub dla mniej zorientowanych z Wrocławia do Poznania w podobnych proporcjach.
generalnie trudno określić jak nazwać mieszkańca Moch z powodu nazwy "jezioro mocheńskie". jakiś regionalny językoznawca i historyk stwierdził, że najodpowiedniejszą nazwą będzie mochikanin i ludzie to podchwycili.
pierwsze wzmianki o Mochach pochodzą z 29 lipca 1210 roku.
cytat ze strony: 🔍http://www.mochy.bior.pl "Wtedy to na spotkaniu w Bożykowie książę kaliski i poznański Władysław IV Odonic podarował 10 wiosek w Kasztelanii Przemęckiej i 4 w okolicy Śremu (inne źródła mówią o 16 wioskach) opatowi zakonu Cystersów Winemarowi z Pforty (Saksonia). Były to: Mochy, Ptowo (wieś leżąca niegdyś pomiędzy Mochami a Kaszczorem), Radomierz, Górsko, Osłonin, Siekowo, Kluczewo, Wierzchuje, Dominice, dwa Bukowce, Rozwarowo Koło, Przyszynę i Dietrzniki wraz z mieszkańcami. Wieś Skromlin, która była własnością niejakiego Zbramirusa mnisi mieli otrzymać dopiero po jego śmierci." ja ktoś chce więcej to tam zapraszam. polecam ciekawostki. sie okazuje, że przed wojną mochy były lepiej rozwinięte niż obecnie... zdjęcia se darujcie.

ponadto parę lat temu (z 10 chyba) była tu spora strzelanina z udziałem broni maszynowej i ponoć paru granatów policja vs lokalni handlarz dragami.

a teraz nokaut. w jakiś starych księgach można natrafić, a i jest powtarzana ustnie informacja, że w Mochach w XIV w. wybuchł bunt chłopski w "odwecie za złe traktowanie". chłopi spalili dwór, klasztor i powiesili mnichów. w odwecie papież Leon (któryśtam) nałożył(?) na mochy klątwę. klątwa chyba obowiązuje do dziś, bo mój kumpel ("trochę" się tym interesuje) nie natrafił na wzmiankę jakoby ją zdjęto Wink Angry . na wiki znalazłem jeszcze,że "Na tle tych wydarzeń osnuta jest powieść Teodora Parnickiego Tylko Beatrycze z 1962 r., która doczekała się w 1975 adaptacji telewizyjnej." to tyle.
[Obrazek: c8b259e3332eeddf.jpg]
Odpowiedz

Fajny temat się zrobił. Za jakis czas wwale swoje zdjęcia (z własnej fototeki Smile). Jednak chyba lepiej będzie jeśli będziecie zmniejszać te zdjęcia, bo się forum rozpierdala Mad
Odpowiedz

MaFFej napisał(a):George Dorn Screams, teraz wystąpi Bruno Shulz i Pustki.
George dobra kapela.
Acrid napisał(a):Olejmy Historie
nie dziwie się, też na Twoim miejscu bym się wstydził.
Surprised

Sobota napisał(a):C I E C H O C I N E K .
dodam, że z Ciechocinkiem związani są:
Adam Jędrzejowski - grał na perkusji w zespole Krzysztofa Komedy na początku lat 60'.

Edward Stachura - przez 3 lata chodził do ciechocińskiego ogólniaka. Mieszkał we wsi Łazieniec nieopodal Ciechocinka.

Zbychu i Danka - Happyend - pamiętacie numer "Jak się masz, kochanie jak się masz?" ?? Big Grin

Zdrowa Woda - blues-rock, wygrali jakieś festivale blues-rockowe. Hitem największym był numer "Piwo".

Janusz Żernicki - Jak sam o sobie mówił - poeta z Tężniopolis lub "wędrowiec w jednym sandale". Urodzony w Ciechocinku w rodzinie nauczycieli, naprawdę nazywał się Janusz Kwiatkowski. Uczył się w miejscowym liceum, razem z Edwardem Stachurą. Ukończył filologię polską, był współzałożycielem pism literackich m.in.: Helikon, Nowe Żagary, współorganizował Toruńskie Maje Poetyckie. Debiutował w Nowym Torze, dodatku do "Gazety Pomorskiej". Głównym debiutem była publikacja wierszy w Przeglądzie Kulturalnym, już pod nazwiskiem Janusz Żernicki. W roku 1961 w Warszawie wspólnie z kolegami poetami założył Orientację Poetycką Hybrydy. Debiutem książkowym był tomik "Szept przez wiatr". Ostatnie zbiory wierszy to m.in.: "Wierność martwemu morzu", "Palę świecę w południe". Był laureatem nagród m.in. Czerwonej Róży i w 2001 r. Nagrody im. J. Słowackiego przyznawanej na Jesieni Poetyckiej (nie zdążył już odebrać). Jest pochowany na ciechocińskim cmentarzu pod tężniami.Jak sam o sobie mówił - poeta z Tężniopolis lub "wędrowiec w jednym sandale". Urodzony w Ciechocinku w rodzinie nauczycieli, naprawdę nazywał się Janusz Kwiatkowski. Uczył się w miejscowym liceum, razem z Edwardem Stachurą. Ukończył filologię polską, był współzałożycielem pism literackich m.in.: Helikon, Nowe Żagary, współorganizował Toruńskie Maje Poetyckie. Debiutował w Nowym Torze, dodatku do "Gazety Pomorskiej". Głównym debiutem była publikacja wierszy w Przeglądzie Kulturalnym, już pod nazwiskiem Janusz Żernicki. W roku 1961 w Warszawie wspólnie z kolegami poetami założył Orientację Poetycką Hybrydy. Debiutem książkowym był tomik "Szept przez wiatr". Ostatnie zbiory wierszy to m.in.: "Wierność martwemu morzu", "Palę świecę w południe". Był laureatem nagród m.in. Czerwonej Róży i w 2001 r. Nagrody im. J. Słowackiego przyznawanej na Jesieni Poetyckiej (nie zdążył już odebrać). Jest pochowany na ciechocińskim cmentarzu pod tężniami.

Zdzisław Komosiński - Długoletni trener, działacz sportowy, nauczyciel wielu pokoleń pływaków, którzy z sukcesami reprezentowali Ciechocinek na ogólnopolskich zawodach. W 1999 r. za dokonania na niwie sportu przyznano mu tytuł Honorowego Obywatela Ciechocinka.

Ponadto do Ciechocinka przyjeżdżał pod koniec życia pan Kazimierz Górski, który zasiadał także na trybunach podczas derbów z TKP Elana Toruń.

Festival Depresja - we wrześniu będzie pewnie trzecia edycja. Ostatnim razem grało legendarne Variete oraz znany w pewnych kręgach zespół HATI.

Znajdź Alternatywe Na Życie - festival hip-hopowy. Byłem raz, zagrał wówczas Numeraz. Ponadto zajebisty jest projekt ciechocińsko-toruński - Funkcjonalne Rozdwojenie Jazzni

O piłce nożnej może nie będę wspominał, bo kilka dni temu spadliśmy do 4 ligi Sad .
Przez pewien okres czasu grał u nas Dawid Nowak - obecnie czołowy gracz GKS Bełchatów oraz obecny obrońca Korony - Kiciński.

Złotym okresem mojego miasta były lata 20'. Zbudowano podówczas jeden z najnowocześniejszych basenów otwartych w Europie. Poza tym Ciechocinek był letnią rezydencją możnych z Łodzi i Warszafki - m.in. Mościckiego. Aby ułatwić im dojazd planowano budowe lotniska lub mostu na rzece Wiśle.

a teraz jakieś zdjęcia:
[Obrazek: 1342.jpg]
[Obrazek: 1327.jpg]
[Obrazek: 1341.jpg]
[Obrazek: teznie1049.jpg]
[Obrazek: arch988.jpg]
[Obrazek: arch961.jpg]
[Obrazek: arch1011.jpg]
[Obrazek: park1064.jpg]
[Obrazek: 1271.jpg]
[Obrazek: basen932.jpg]
Odpowiedz