10-14-2004, 07:03 PM
Coś ten temat o rzeźbie sie nie rozwija więc postanowiłem dorzucić tu troche od siebie. A więc.... experymentuje troche z odlewami w cynie
Najpiert robie w drewnie formy do odlewu (naogół w kształcie krzyży lub innych symboli), a następnie wylewam do formy stopioną cyne przyciskam odlew od góry (jak będziecie próbowac to zobaczycie dlaczego) i cekam kilka minut. Jest to o tyle praktyczne że cyna sie topi poniżej 200*C a drewno sie zapala w ok. 600*C więc forme można wykożystać kilka razy (najwyżej sie troche przyciemni). W taki oto sposób wychodzą mi całkiem niezłej jakości odlewy
Póżniej można sie pobawić w rzeźbienie na tym różnych wzorków. DUUŻO zabawy
(przynajmniej dla mnie). Opracowałem jeszcze chemiczne metody utwardzania tak otrzymanego przedmiotu, ale jak narazie jest to tylko teoria. Najlepsze w tym wszystkim jest to że że otrzymanmy przedmiot jest oryginalny i jedyny w swoim rodzaju
Cały proces jest prosty oile ktoś sie nie poleje gorąca cyną
Naprawde polecam sie tak pobawić (jeżeli ktoś ma do tego odpowiednie warunki: czyli jakiś warsztat lub garaż). Satysfakcja z dzieła końcowego jes najlepszą zapłatą energie i czas jaki w to włożyliśmy. Jeszcze raz gorąco polecam