Ankieta: Czy zainteresowa - Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak, ale uwa
3.57%
1
3.57%
46.43%
13
46.43%
25.00%
7
25.00%
25.00%
7
25.00%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie Wyniki ankiety

• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Metalurgia.....

Coś ten temat o rzeźbie sie nie rozwija więc postanowiłem dorzucić tu troche od siebie. A więc.... experymentuje troche z odlewami w cynie Smile Najpiert robie w drewnie formy do odlewu (naogół w kształcie krzyży lub innych symboli), a następnie wylewam do formy stopioną cyne przyciskam odlew od góry (jak będziecie próbowac to zobaczycie dlaczego) i cekam kilka minut. Jest to o tyle praktyczne że cyna sie topi poniżej 200*C a drewno sie zapala w ok. 600*C więc forme można wykożystać kilka razy (najwyżej sie troche przyciemni). W taki oto sposób wychodzą mi całkiem niezłej jakości odlewy Smile Póżniej można sie pobawić w rzeźbienie na tym różnych wzorków. DUUŻO zabawy Smile (przynajmniej dla mnie). Opracowałem jeszcze chemiczne metody utwardzania tak otrzymanego przedmiotu, ale jak narazie jest to tylko teoria. Najlepsze w tym wszystkim jest to że że otrzymanmy przedmiot jest oryginalny i jedyny w swoim rodzaju Smile Cały proces jest prosty oile ktoś sie nie poleje gorąca cyną Smile Naprawde polecam sie tak pobawić (jeżeli ktoś ma do tego odpowiednie warunki: czyli jakiś warsztat lub garaż). Satysfakcja z dzieła końcowego jes najlepszą zapłatą energie i czas jaki w to włożyliśmy. Jeszcze raz gorąco polecam Smile

O mnie

Gotham Radio ROX!
Odpowiedz

Ciekawe masz zainteresowanie Smile
Odpowiedz

Dla mnie bezsensu, strata czasu... ale wiadomo są gusta i guściki.
* METAL MAKE US STRONG *
Odpowiedz

Dlaczego bez sensu?? Jedni zbieraja znaczki drudzy robia odlewy z cyny. Big Grin W zbieraniu znaczkow czy monet sensu wiecej nie ma. Znaczkow nie przykleisz na koperte a monet nie wydasz, wiec po co je zbierac?
Otoz po to to ludzie robia poniewaz sprawia im to przyjemnosc, na tym polega hobby. Nie musi byc w tym jakiegos glebszego sensu, chodzi o mile spedzenie czasu i satysfakcje.
Odpowiedz

Mefisto, a skąd bierzesz cynę? Wink . Warsztat by się znalazł a można parę ciekawostek zrobić hehe
Taki strach odczuwa się patrząc w mrok i widząc tam coś, co przymierza się, by cię pożreć

[Obrazek: 482c918c35ffee755d8c200b0b956109.jpg]
Odpowiedz

Mefisto - sam sie kiedys w takie odlewy bawilem...fajna rzecz, tylko dla mnie efekt koncowy jest zbyt plastyczny...a cyna w wiekszych ilosciach jest trujaca, troche jak olow...

a co do zrodla surowca - przetop domowy telewizor, Vlkodlak Smile mozesz jeszcze wieze hi-Fi i magnetowid Smile duuuzo cyny Smile
Moj syn urodzi sie gluchy...
Odpowiedz

Cóż, metalurgia może być jak najbardziej sztuką ;] I zabawą niekoniecznie w sensie lekceważącym, bo w rycerstwie można się z tego utrzymywać... Znam jednego pana z zaprzyjaźnionego bractwa, który właśnie robi wszelakie naszyjniki, diademy, skuwki i okucia do pasów, rozetki... I zarabia Wink A kto widział stoisko z biżuteria rozstawione przy Jomsborgach na Grunwaldzie, ten wie, że za bardziej zdobione cacka trzeba słono płacić :}
Odpowiedz

Metalurgia jest sztuka skoro widziane jest ze butelka od wina moze byc sztuka to tym bardziej Metalurgia wyroby typu medaliony wisiorki z metalu to nie jakies tam wyroby tylko juz blyskotki Tongue jak by ktos powiedzial ze to nie jest sztuka to bym mu odpowiedzial cze wystawy dziwnych dziel jak i projektow typu wyroby z gliny czy plastiku to sztuka to i wyroby z metalu to sztuka Big Grin poza tym nie przepadam za sztukami a najbardziej malowniczych bo odrazu senny sie robie a wisiorki to mozna ponosic i nie tylko Smile
are past ghosts back to haunt...
...those who have survived?
Odpowiedz

Moj kumpel z klasy robi miecze i kastety to dopiero jest sztuka Smile
Odpowiedz

...raczej technika, chyba ze robi miecze ozdobne?

sztuką jest dla mnie w tym momencie zrobienie np. zdobionej fibuli lub takiegoż pasa rycerskiego ;]
Odpowiedz

chetnie bym sprobowal, tylko wlasnie, cyna troszke jest taka lekko mowiac slaba, a w dodatku skad by ja wziasc (ale tak serio), bo radio i tv juz przetopilem Big Grin
up the irons!!!
Odpowiedz

Przeciez cyny jest mnóstwo w pierwszym lepszym sklepie bódowlany (rurki cynowe do kanalizacji) nap. w Praktikerze albo Panoramie. Jak chcecie większe ilości to idźcie na złomowisko Surprised
Do you know, the true meaning of FEAR?
----II----
----II----
Odpowiedz

Moim zdaniem znacznie lepsze są formy piaskowe, mlożna znacznie dokładniejsze rzeczy robić.
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Ale w drewnie łatwiej wystrugać.
Do you know, the true meaning of FEAR?
----II----
----II----
Odpowiedz

Ale co wystrugać?! Chyba że mylisz pojęcia modelu odlewniczego i formy odlewniczej. Model oczywiście że z drewna, ale forma z piasku! sypiesz piasek do formy(odpowiednio utwardzony oczywiście), wciskasz model, potem analogicznie z drugą częścią formy, potem obie składa się w jedną całość, wydłubuje się układzik wlewowy i sru Big Grin
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości