08-24-2005, 11:26 AM
To, jak wielu twierdzi, najważniejsza grupa jeśli chodzi o nurt muzyki elektronicznej zwany trip-hopem. Sam zetknąłem się z tą muzyką dosyć niedawno, wielu znajomych ("siedzących" raczej w przeróżnej muzyce rockowej) zachwycało się MA, więc i mnie spróbowali zarazić. Za pierwszym razem nie byłm zachwycony, traktowali mnie tym przez kilka dni, ale bezskutecznie. Dopiero kiedy sam wziąłem coś do domu, a była to płyta "Mezzanine", przekonałem się o co tu tak naprawdę chodzi. Włączyłem i od razu zostałem zmiażdżony przez "Angel" - ten utwór jest po prostu fenomenalny (znany może niektórym również z soundtracku do "Przekrętu"). Kolejne - "Risingson", "Teardrop", "Inertia Creeps" - podziałały wcale nie wiele gorzej.
Cytując Wikipedię:
Później poznałem "100th Window" - płytę wcale nie gorszą. Może nie będę się teraz na jej temat rozpisywał, ale na uwagę zasługuje udział w trzech utworach Sinéad O'Connor, m.in w "A Prayer for England" - zawierającym przesłanie polityczne.
Znów posłużę się cytatem z Wikipedii:
Jak narazie znam tylko tyle, choć już czeka na mnie płyta "Protection". Sam do słuchania takiej muzyki muszę mieć odpowiedni nastrój, nie jestem w stanie słuchać MA w każdej sytuacji.
Tak więc, zna ktoś? Może ktoś słucha?
Cytując Wikipedię:
Cytat:Płyta zebrała znakomite recenzje i ugruntowała pozycję zespołu wśród najważniejszych zjawisk muzyki lat 90. Na uwagę zasługuje częste użycie gitar bądź sampli z nich (szczególnie w "Risingson"). Był to zresztą jeden z powodów, dla których wkrótce po wydaniu Mezzanine zespół opuścił Andrew Vowles (jeden z trójki założycieli zespołu), niezadowolony z kierunku ewolucji muzyki MA.
Później poznałem "100th Window" - płytę wcale nie gorszą. Może nie będę się teraz na jej temat rozpisywał, ale na uwagę zasługuje udział w trzech utworach Sinéad O'Connor, m.in w "A Prayer for England" - zawierającym przesłanie polityczne.
Znów posłużę się cytatem z Wikipedii:
Cytat:Pod względem muzycznym 100th Window jest w dużym stopniu kontynuacją Mezzanine. Utwory nie są jednak tak mroczne, basy są mniej wyraźne, gitary sa niemal nieobecne, a atmosfera płyty oprócz nerwowości i psychodelii jest także sterylna jak narzędzia chirurgiczne.
Jak narazie znam tylko tyle, choć już czeka na mnie płyta "Protection". Sam do słuchania takiej muzyki muszę mieć odpowiedni nastrój, nie jestem w stanie słuchać MA w każdej sytuacji.
Tak więc, zna ktoś? Może ktoś słucha?