• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Marek Grechuta

Wg mnie najgenialniejszy polski muzyk. Nagrywał tylko absolutnie genialne i bardzo dobre płyty. Człowiek obdarzony niebywałą barwą głosu, skromny i sympatyczny. A z twórczości opiszę trzy chyba najgenialniejsze płyty:

Korowód to dość nieskładne dzieło - spośród m.in. utworów przypominających te nagrane z Anawą, chyba największych przebojów, tj. "Ocalić od zapomnienia" i "Dni, których jeszcze nie znamy" wybija się "Korowód" - długa suita tytułowa z mnóstwem egzystencjonalnych pytań.

Droga za widnokres to jest płyta, która robi większe wrażenie niż "Closer" Joy Division. Albumy dobrałem nieprzypadkowo - oszczędność muzyki, wyeksponowany kontrabas (jazzowa sekcja rytmiczna), zimny głos, przedstawiona wizja świata czy nawet sama okładka przywołują na myśl właśnie Closer. O tekstach pisać nie będę - ale jeśli jesteście w przeciwieństwie do mnie pesymistami, romantykami, ludźmi nadwrażliwymi, jesteście na skraju załamania, to płyta może być dla was właśnie taką "Drogą za widnokres", a więc trzymać się od tego z dala. Tu macie fachowo i ładniej opisane - Click !.

Z kolei Magia Obłoków jest kontrastem płyty poprzedniej - zdecydowanie bardziej progresywna, wiele tutaj instrumentów (np. skrzypce), a nader wszystko melodii. No i znajduje się tutaj "Suita spotkania w czasie" - jedno z największych dzieł Grechuty.

Szczerze mówiąc, nie wiem, która najlepsza. Ale najbardziej wstrząsająca na pewno "Droga za widnokres". Dosyć się już naprodukowałem, wasza kolej. Znacie, lubicie ?
Odpowiedz

Jasne , ze lubimy (a raczej ja lubie Smile ) . Grechute poznalem przez przypadek . ot ogladalem kieedys "Podroz za jeden usmiech" i w pierwszym chyba odcinku kots sluchal z vinylu jego muzyki . No i stalo sie , przeszkukalem stare plyty ojca i znalazlem Smile .
Zdecydowanie jeden z najlepszych muzykow polskich (ba ! jak nie najlepszy ! )
Cytat:Wg mnie najgenialniejszy polski muzyk. Nagrywał tylko absolutnie genialne i bardzo dobre płyty. Człowiek obdarzony niebywałą barwą głosu, skromny i sympatyczny.
Z tym sie zgadzam w calej rozciaglosci . Naprawde wspanialy i nietypowy glos ktory dodaje uroku kazdej plycie .Z tych plyt ktore wymieniles to moje ulubione to "Korowód" i "Droga Za Widnokres" (chociaz ta pierwsza bardziej Smile ) .
Naprawde szczerze polecam kazdemu kto "pochlania" dobra muzyke Smile , mam nadzieje ze nie tylko ja i Franek go znamy Smile ,
pozdrawiam
Odpowiedz

Ej, zaraz, kto przeniósł temat ?
Proszę o uzasadnienie Wink
Odpowiedz

Ja, bo nie pasuje mi Grechuta do dzialu Rock/Hardrock.. :]
[Obrazek: avatar0cn.jpg]
Odpowiedz

No to wszystko jasne Wink
Odpowiedz

To moze zrobilby szanowny admin jakis specjalny dzial pt. "Poezja śpiewana"? ;P
A porzucajac juz OT, najbardziej przypadly mi to gustu z jego tworczosci "Magia obłoków" ( tu nie jestem orginalny) i "Pieśni Marka Grechuty do słów Tadeusza Nowaka", aczkolwiek przyznaje z cala pokora (mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa), ze nie znam pewnie nawet z 1/4 jego dyskografii[/quote]
Odpowiedz

W dzikie wino zaplątani, Dni, których jeszcze nie znamy i Będziesz moją panią to moje ulubione. Grechuta to kolejny wykonawca ktorego zaczelam sluchac jako maly ping pong. Sentyment pozostaje Wink
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

Ymir napisał(a):To moze zrobilby szanowny admin jakis specjalny dzial pt. "Poezja śpiewana"? ;P

Mysle, ze topic wystarczy.. Wink

http://forum.rockmetalshop.pl/viewtopic....c&start=15
[Obrazek: avatar0cn.jpg]
Odpowiedz