• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Książki...

Buubi, zgadzam się... Sam muszę chyba znów "Silmarillion" przeczytać (tylko kiedy?), czas odświeżyć sobie niektóre opowieści.

Ogólnie, to ostatnio czytam jedynie podręczniki z historii, książki o historii itp, ale w święta chyba wreszcie sobie odpuszczę i na moment oderwę się od tej tematyki.
Odpowiedz

A ja czytam "Cień Albionu" Andre Norton i Rosemary Edghill.
Odpowiedz

ja wlasnie miedzy innymi czytam "Bozych Bojownikow" Sapkowskiego. swietna ksiazka, tak jak i Narrenturm. im gosc starszy tym lepszy... Wink
Odpowiedz

Kamael napisał(a):Buubi, zgadzam się... Sam muszę chyba znów "Silmarillion" przeczytać (tylko kiedy?), czas odświeżyć sobie niektóre opowieści.

Ogólnie, to ostatnio czytam jedynie podręczniki z historii, książki o historii itp, ale w święta chyba wreszcie sobie odpuszczę i na moment oderwę się od tej tematyki.

Ja, mimo iż nie studiuje historii, to czytam wiele książek własnie historycznych. Czasami znajomi dziwnie na mnie patrzą widząc że przy łózku leży biografia Napoleona, w kiblu Temu-Dżyna a w kuchni Cezara Smile Po prostu to lubię Smile
Odpowiedz

Ja narazie nie studiuję, to jedynie przygotowania do matury ; ), a tak poza tym, to po prostu historią się interesuję i wertowanie stosów książek z tego zakresu sprawia mi wielką przyjemność.
Jeśli już chodzi o jakieś pozycje z literatury historycznej, to ostatnio zacząłem czytać "Gułag" (przez 3 miesiące czekałem w kolejce, aż wreszcie pewnego dnia w bibliotece został mi wręczony) - bardzo ciekawa sprawa ;], przez święta mam zamiar dokończyć (cholera, tych planów na święta mam już zbyt wiele ;D).
Odpowiedz

Właśnie wczoraj dowiedziałem się(dostając to na gwiazdkę Laughing ) że ukazała się kolejna część kvltowej antologii SF KROKI W NIEZNANE!

[Obrazek: pd_20043.jpg]

Tom zawiera następujące opowiadania i nowele.

Ted Chiang "Siedemdziesiąt dwie litery"
John Crowley "Zniknęli"
Pat Cadigan "Prawdziwe oblicza"
Suzy McKee Charnas "Koncert muzyki Brahmsa"
Cory Doctorow "Klamociarz"
Władimir Wasiljew "Skromny geniusz kolei podziemnej"
Greg Egan "Moralność wirusologa"
Michael Blumlein "Szczurze mózgi"
Paul McAuley "Asystent doktora Luthera"
Elizabeth Hand "W miesiącu athyr"
Paul Di Filippo "Nocą w Telewizyjnym Mieście"
Kathleen Ann Goonan "Słoneczniki"
China Miéville "Koniec Z Głodem"
Paul Park "Turysta"
Kir Bułyczow "Fatalny ślub"
Kelly Link "Wielki rozwód"

Dodam jeszcze że poprzednie części ukazały się w latach 70 - tych(miały charakterystyczneokładki w kropki), i zawierały głównie opowiadania radzieckich autorów, choć Amerykanie też tam byli. W przeciwieństwie jednak do antologii typu "Ludzie i gwiazdy" redaktorzy tej serii nigdy nie kierowali się ideologią, więc te tomy stanowią chyba najlepszy zbiór opowiadań jaki ukazał się w Polsce.

[Obrazek: th_krokiV.jpg]

Szczerze polecam, na pewno lepiej sięgnąć po to, niż po kolejną 88 tomową sagę o elfach i innych niewypałach inżynierii genetycznej

Dodam jeszcze że główny redaktor serii jest tłumaczem m.in. "Paragrafu 22"[img][/img]
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

seelenleib napisał(a):ja wlasnie miedzy innymi czytam "Bozych Bojownikow" Sapkowskiego. swietna ksiazka, tak jak i Narrenturm. im gosc starszy tym lepszy... Wink
O tak,swietne ksiażki ,ponoć pod koneic stycznia ma wreszcie wyjśc "Lux Perpetua" Wink
Odpowiedz

Tomash napisał(a):Szczerze polecam, na pewno lepiej sięgnąć po to, niż po kolejną 88 tomową sagę o elfach i innych niewypałach inżynierii genetycznej
BA!
a tak btw, aż mi ślinka pociekła na samą myśl o takim zbiorze... ostatnio musiałam przeżyć na "Skasować drugie ja" Hollanka.
Odpowiedz

Flying Corpse napisał(a):O tak,swietne ksiażki ,ponoć pod koneic stycznia ma wreszcie wyjśc "Lux Perpetua" Wink

trzeba bedzie nabyc albo chociaz pozyczyc Wink
Odpowiedz

Ja zaczynam kolejny horror Mastertona "Zaklęci" Brrrrrrr Big Grin
Odpowiedz

Ostatnio przeze mnie przeczytane: "Kordian" (;P), "Nie-boska komedia" (o dziwo mi się spodobało) oraz "Rozmowy z katem" K.Moczarskiego (jeśli kogoś interesuje postać Jurgena Stroppa, III Rzesza czy powstanie w getcie warszawskim, szczerze polecam) Ciągle nie mogę skończyć "Blaszanego bębenka", a zaiste genialna powieść - niestety, wszystko z braku czasu. Niedługo zabieram się za "Mein Kampf".
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Ja po świetnej lekturze Mastertona "Zaklęci" (bardzo polecam tą książke) Zmieniam klimacik i zaczynam czytać kryminał Agaty Christie "Podróż w nieznane"
Odpowiedz

a ja nie czytam żadnych ksiązek.. czy to źle ? nie dośc ze mi sie nie chce, to jeszcze nie lubie... niby to takie piękne i mądre, ale co ja mam na to poradzić Confusedhock:
We Are Defenders Of The Faith...
Odpowiedz

Dance Of Death napisał(a):niby to takie piękne i mądre, ale co ja mam na to poradzić Confusedhock:
Zacznij czytać Wink
[Obrazek: cheshirecatcopyef2.jpg]
Odpowiedz

Dance Of Death napisał(a):a ja nie czytam żadnych ksiązek.. czy to źle ? nie dośc ze mi sie nie chce, to jeszcze nie lubie... niby to takie piękne i mądre, ale co ja mam na to poradzić Confusedhock:
Spox, większość uczniów podstawówki tak ma Tongue
[Obrazek: bustersMini.jpg]
Odpowiedz