• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

jak stroicie gitare/bas

yo, jak stroicie Wasz gitarki/basy ?
ja stroje na C czyli od najgrubszej:
C F Bb Eb G C
Odpowiedz

spider_one napisał(a):yo, jak stroicie Wasz gitarki/basy ?
ja stroje na C czyli od najgrubszej:
C F Bb Eb G C
Musisz miec dobra gitarke, bo slabe by nie pociagnely takiego stroju.
[Obrazek: 1996_filosofem.jpg]
Odpowiedz

eee no za dobra nie jest bo Yamaha eg112 zwykla...a brzmiec mogla by lepjej nastrojona na C no ale narazie niebardzo kasa jest zeby kupowac jakies ibanzey czy cusWink a solo...to ja nie wiem co to jest Big Grin
Odpowiedz

stroję po prostu przez komputer Smile przez program AP Tuner.
CrystaleX

// It's only True
Odpowiedz

Co prawda C to bardzo niski stroj, jak sie dokupi najgrubszy zestaw strun to juz b. ciezkie brzmienie, ale wlasnie takiego napiecia wymaga dobra gitara z obowiazkowymi blokadami przy strunach i mostku.
Moj kolega ma wlasnie tak przygotowana gitke(Ibanez z serii RG) i brzmi b. ciezko.
Odpowiedz

ja stroje do D....przy innym stroju musialbym zablokowac mostek albo zakupic blokowane klucze :/ ale i tak ladnie dajeBig Grin
Stay Heavy
Odpowiedz

God Of Emptiness napisał(a):ja stroje do D....przy innym stroju musialbym zablokowac mostek albo zakupic blokowane klucze :/ ale i tak ladnie dajeBig Grin

To jest nabezpieczniejszy stroj, ale juz tak jak wspominalem C to juz lepszego sprzetu trzeba.
Odpowiedz

jak mozna se zalatwic takie blokady o ktorych mowicie?
Changing into something less than human. No longer part of this machine...
[Obrazek: ministry.jpg]
Odpowiedz

Blokady dokupowane do slabego mostka i kluczy to bezsens, jezeli chcesz aby klucze trzymaly stroj to zaopatrz sie w klucze shallera i most floyd rose II, taki zestaw da Ci gwarancje ze stroj bedzie trzymal nawet podczas intensywnego "wajchowania", co prawda taki zestawik troche kosztuje ale w pewnym etapie jes juz niezbedny(wiem to z autopsji Smile- zamiana gitary "made in china" na lutnika z w/w kluczami i mostkiem).
Wytlumacze to tak:
nie dosc ze na starej gitarze co jakies pol godziny musialem ja stroic bo klucze puszczaly to jeszcze nie moglem wajchowac bo stroj padal na leb na szyje, teraz na nowej gitarce moge smigac ile wlezie.
Odpowiedz

Patyk napisał(a):To jest nabezpieczniejszy stroj, ale juz tak jak wspominalem C to juz lepszego sprzetu trzeba.

BC RICH WARLOCK PLATINUM SERIES starczy?
Stay Heavy
Odpowiedz

God Of Emptiness napisał(a):
Patyk napisał(a):To jest nabezpieczniejszy stroj, ale juz tak jak wspominalem C to juz lepszego sprzetu trzeba.

BC RICH WARLOCK PLATINUM SERIES starczy?

Jak najbardziej Big Grin .
Odpowiedz

dowiem sie o tych blokadach ?
Odpowiedz

Jak juz mowilem jezeli masz dupne klucze to ci guwno dadza te blokady.
Odpowiedz

a bojawiem jakie mam klucze...mam yamahe eg112 i jakos nie narzekalem na strojenie...a stroje tez na C
Odpowiedz

Te yamahy maja jednostronne mostki i nie wierze zeby zdolaly pociagnac taki stroj, po drugie seryjnie maja montowane 3 single a takie przystawki sie nie nadaja do ciezkich brzmien, co najwyzej do plumkania jakiegos jazzu.
Kumpel ktory byl u nas na probie mial podobny model i brzmialo to tragicznie, przystawki byly cholernie slabe i po prostu inne gitary ja zagluszaly, po za tym cholernie sprzegala wiec trzeba bylo stac daleko od pieca, moze nie masz tych problemow, ale zeby sprawdzic gitare w 100% trzeba ja podlaczyc do dobrych wzmacniaczow najlepiej lampowych wtedy dopiero wszystko wychodzi(stan elektriniki itd.).
Na takim mostku nie uswiadczysz "wajchowania" bo stroj padnie na leb po jednym pociagnieciu.
Nie wiem czy wiesz ale zeby obnizyc gitare o kilka tonow np. wlasnie do C trzeba sie natyrac przy ustawieniach menzury, bo nowy stroj to nowe napiecie strun i slabe klucze i mostek tego nie pociagna.
Najlepiej pojsc z tym do lutnika ktory ci wszystko ustawi i powie czy w ogole na takiej gitarze ma to sens(szczerze watpie).
Jednym slowem te modele nie zrobiono pod metal, chyba ze masz wmontowany humb ale to i tak za malo, uffff.
Odpowiedz