09-02-2006, 06:48 PM
Na wstępie chcę powiedzieć, że umieszczam tutaj, bo niestety nie ma forum Metalcore/Moshcore.
Moje zdanie? Bardzo lubię mosherską muzykę i także Hatebreed przypadł mi do gustu. Ich muzyka świetnie pasuje do gatunku. Najbardziej spodobał mi się kawałek "Straight To Your Face". Całość grana raczej na ostrych distortach, więc czuć tę "ostrość" .
Pozdrowienia.
Cytat:Hatebreed powstał w 1995 r. w New Haven w stanie Connecticut. Zanim zespół ten zaczął cokolwiek znaczyć na hardcorowej scenie, nagrał 3-utworowe demo âHate Stricke Creationâ, które wyznaczyło scieżkę, którą Hatebreed jest uwielbiany i podąża nią do dziś. Pięciu młodych chłopaków (Jamey Jasta, Chris Beattie, Lou Richards, Matt McIntosh i Jamie McVey) postawiło na brutalność i bezkompromisowość, wybuchową mieszankę oldschool hardcore i metalowej agresywności. Pierwsze oficjalne demo âUnder The Knifeâ wyszło nakładem własnego labelu wokalisty, Jameyâa w 1996 r. Dystrybuowane przez Victory Records w niedługim czasie stało się jedną z najgorętszych pozycji w ich katalogu. Szef Victory, Tony Brummel, nie przeszedł obok tego obojętnie i postanowił wziąć chłopaków pod swoje skrzydła. Pierwszy duży album: âSatisfaction Is The Death Of Desireâ (tytuł inspirowany filmem o Muhammadzie Aliâm), był i jest jak dotąd najlepiej sprzedającym się debiutem, jaki wypuściło Victory. Płyta ta pociągnęła za sobą pierwsze zmiany personalne. Pojawili się: nowy gitarzysta Sean Martin i perkusista Rigg Ross. Przez ponad 2 lata zespół podbijał kolejne zakątki USA świetnymi występami na żywo u boku m.in. Slayerâa, Danzig czy Motorhead. Pod koniec 2000 roku Hatebreed na nowo pojawił się w studiu, tym razem w towarzystwie znanego producenta Steveâa Evettsa, by przygotować materiał na drugi album. W między czasie pojawił się w zespole nowy pałker Matt Byrne, który początkowo miał brać udział w sesji nagraniowej, ale tak mu się spodobało, że został do dziś. Nowy dewastujący album âPerseveranceâ ujrzał światło dzienne w marcu 2002 r. Najnowsza płyta âThe Rise Of Brutalityâ, to 32 minuty najwyższej klasy ciężaru nie pozbawionego przebojowości, to również 12 kolejnych bezpośrednich, mówiących całą prawdę o naszym świecie liryków. Latem 2004 r. Hatebreed po raz kolejny odwiedzi Europę, jednak po raz kolejny ominie Polskę...
skład:
Jamey Jasta â wokal
Sean Martin â gitara
Chris Beattie â bas
Matt Byrne - bębny
dyskografia:
âThe Rise Of Brutalityâ CD (2003, Universal / Stillborn Records)
âPerseveranceâ CD (2002, Universal Records)
âSatisfaction Is The Death Of Desireâ CD (1997, Victory Records)
âUnder The Knifeâ CD (1996, Smorgasboard Records)
âUnder The Knifeâ Vinyl (1996, Smorgasboard Records)
Hatebreed / Integrity âSplitâ Vinyl (Stillborn Records)
Hatebreed / Neglect âSplitâ Vinyl (Stillborn Records)
âTogether As Oneâ Vinyl (Pindrop Records)
Moje zdanie? Bardzo lubię mosherską muzykę i także Hatebreed przypadł mi do gustu. Ich muzyka świetnie pasuje do gatunku. Najbardziej spodobał mi się kawałek "Straight To Your Face". Całość grana raczej na ostrych distortach, więc czuć tę "ostrość" .
Pozdrowienia.