• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Fizyka :/

KTO JEST DOBRY Z FIZY TO PROSZE O POMOC W ROZWIĄZANIU ZADAŃ Big Grin

zad 1. Energie kinetyczne elektronów obserowowanych w zjawisku fotoelektrycznym na powierzchni miedzi wynoszą Ek=1,42 eV. Jaka jest długość fali użytego promieniowania ? jakiego potencjału należy użyć aby zatrzymać elektrony? Praca wyjscia dla miedzi wynosi Wcu = 4,5 eV

zad 2. Po Oświetleniu złotej płytki nadfioletem o długosci fali (znak alfa) zaobserwowoano emisje elektronów o predkosciach róznych v. Wyraz wzorem prace wyjscia elektrpnów ze złota.

zad 3. Po oświetleniu potasu promieniwoaniem o czestotliwosci v = 1,596*10 do pot. 15 Hz uzyskano emisje elektronów o energiach kinetycznych dwukrotnie wiekszych niz gdytym samym promieniowaniem oswietlono bizmut. Praca wyjscia dla bizmutu jest dwukrotni wieksza niz dla potasu. wyznacz prace wyjscia elektronów z potasu i bizmutu.

DZIEKUJĘ ZA EWENTUALNĄ POMOC : ))))))
We Are Defenders Of The Faith...
Odpowiedz

musi być na jutro? bo teraz nie mam czasu ale np. jutro moglbym ns to rzucic okiem...
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Tomash napisał(a):musi być na jutro? bo teraz nie mam czasu ale np. jutro moglbym ns to rzucic okiem...

no w sumie na jutro, ale może cos sie da przekabacić na środe, wiec rzucenie na to okiem mile widziane Wink
Odpowiedz

ok to jutro zobacze, ale nic nie obiecuje :]
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Dlatego właśnie w przyszłym roku nie będe maił z fizyką nic wspólnego..
"All that's left to say is: Farewell"
Odpowiedz

Eeee, DoD, szczerze wspololczuje, ja nie rozumiem z tego ani slowa Rolleyes No ale ja w ogole przedmiotow scislych nie rozumiem, ale za to znajomym zawsze pisze wypracowania Wink
"...jam jest Lilith, jam jest pierwsza z pierwszych, jam jest Asztarte, Kybele, Hekate, jam jest Rigatona, Epona, Rhiannon, Nocna Klacz, kochanka wiatru.
Czcijcie mnie w głebi serc waszych, składajcie ofiare z aktu miłosći i rozkoszy... "
Odpowiedz

HILFE !!! Smile
Odpowiedz

Dance Of Death napisał(a):KTO JEST DOBRY Z FIZY TO PROSZE O POMOC W ROZWIĄZANIU ZADAŃ Big Grin

zad 1. Energie kinetyczne elektronów obserowowanych w zjawisku fotoelektrycznym na powierzchni miedzi wynoszą Ek=1,42 eV. Jaka jest długość fali użytego promieniowania ? jakiego potencjału należy użyć aby zatrzymać elektrony? Praca wyjscia dla miedzi wynosi Wcu = 4,5 eV

zad 2. Po Oświetleniu złotej płytki nadfioletem o długosci fali (znak alfa) zaobserwowoano emisje elektronów o predkosciach róznych v. Wyraz wzorem prace wyjscia elektrpnów ze złota.

zad 3. Po oświetleniu potasu promieniwoaniem o czestotliwosci v = 1,596*10 do pot. 15 Hz uzyskano emisje elektronów o energiach kinetycznych dwukrotnie wiekszych niz gdytym samym promieniowaniem oswietlono bizmut. Praca wyjscia dla bizmutu jest dwukrotni wieksza niz dla potasu. wyznacz prace wyjscia elektronów z potasu i bizmutu.
Prosiłbym o przetłumaczenie tego na język polski.
Odpowiedz

Phi... Niełuki.
...rzekl Szyszak.
Odpowiedz

Ad1. masz wzor E=h*v-W , gdzie energia kinetyczna to E, h to stała plancka, v (powinno być greckie "ni") odpowiada czestosci drgan fali elektromagnetycznej (promieniowania) W to praca wyjscia:
zatem:
v = (E+W)/h
dlugosc fali wyznaczamy ze wzoru:
L (oznacza lambde)
L = c/v, gdzie c - predkosc swiatla.
masz zatem:
L = (c * h)/E+W, podstaw dane, stala plancka jest w tablicach i wynik gotowy.

2. znamy L (lambda), znamy V, no to nic prostrzego:
mV2/2 to energia kinetyczna elektronu
h*C/L to energia fotonu
zatem przeksztalciwszy wzor na prace wyjscia mamy:
W = h*C/L - mV2/2
m to masa elektronu.

3. to juz jest czysta matma Smile

jako wyjsciowe enegrie i prace ustalmy sobie E i W dla bizmutu
Zatem dla potasu beda one wynosily odpowiednio:
1/2E i 2W
mamy 2 rownania:
dla bizmutu: h*v = E + W
dla potasu: h*v = 1/2E + 2W /mnozymy 2 i calosc odejmujemy od pierwszego , wychodzi:

- h*v = - 3W
zatem jezeli W =(1/3) h*v - dla bizmutu
to dla potasu W = (1/6)* h*v
Wszyscy mnie wkurwiacie. wypierdalac.
Odpowiedz

[Obrazek: soczek8fc.gif] ja stawiam, ja płace, a Ty pijesz Big Grin wiekie dzięki : ))))))))))))))
Odpowiedz

^
Neth, a mówiłam Ci kiedyś, że te Twoje studia są straszne Surprised
w ogóle to nie ma co się chwalić, ale jeszcze w zeszłym roku miałam podobne rzeczy i nic a nic teraz z tego nie rozumiem Big Grin
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

Nienawidze tego przedmiotu szcerze, a jutro mam sprawdzian Laughing
Odpowiedz

Swoją drogą:

W magicznym skrypcie znalazłem takie pytanie:

Czym różnią się Fermiony, bozony i cząstki klasyczne?

Czym się różnią fermiony i bozony to wiadomo, ale z tymi cząstkami klasycznymi szczerze mówiąc mam kłopot:/ wie ktoś?
Odpowiedz

Akurat formiony i biozony to przykład typowy i całkowita poczywistość Wink
"All that's left to say is: Farewell"
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości