• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Fantastyka

A ja lubię poczytać o różnych dziwnych światach - co z tego, że nie istnieją, a co to, muszą istnieć, żeby możnabyło o nich czytać i pisac? Ważne, ze jest ciekawie.
Odpowiedz

buubi napisał(a):1 .Równie dobrze można powiedzieć że słuchanie muzyki nie niesie z sobą wartości utylitarnych i nie ma z tego żadnego pożytku/zysku/realnych wzorców zachowań. Ja sie z tym nie zgadzam....

Słuchanie muzyki to zupełnie inne doznanie niż lektura.

buubi napisał(a):2. Twe słowa NecroDesecrator'ze określają i przekreslają nie tylko literaturę SF, ale i własciwie każdą fikcję literacką od pseudo legend typu Cyd, Tristan i Izolda, dramatów Homera poprzez komedie Moliera aż po Agate Christie, Raymonda Chandlera, Josepha Hellera, Williama Whartona i innych wielkich światowej literatury. Tyle....

Nieprawda.Rzeczy przez ciebie wymienione są bardzo wartościowe(no moze Christie bym razem z Homerem nie stawiał),dają do myślenia,odnosza sie do jakichs postaw filozoficznych,zawieraja mnogość przesłań;niewykluczone ,ze i w SF można znalezc tego typu ksiazki,piszac pierwszego posta miałem na myśli przede wszystkim ,,masowo produkowane" fantasy klasy Z dosłownie zalewające rynek.Niemniej jednak,mam lekkie ,,skrzywienie" odnośnie dzieł nie opartych na faktach ,a gdy dodatkowo świat przedstawiony jest umiejscowiony w nierealnej rzeczywistości,rzeklbym fantzja w fantazji,to czuję sie wyjatkowo zniechęcony do takiej lektury.

hier_kommt_die_sonne napisał(a):A ja lubię poczytać o różnych dziwnych światach - co z tego, że nie istnieją, a co to, muszą istnieć, żeby możnabyło o nich czytać i pisac? Ważne, ze jest ciekawie.

No widzisz,tak jest ten świat skonstruowany ,że każdy ma własne upodobania/preferencje. Mnie nie sa w stanie zaciekawic książki(w sumie filmy też nie) całkowicie oderwane od rzeczywistości.
Odpowiedz

No i już, kto chce, niechaj czyta, kto nie - ten nie :}
Odpowiedz

http://allkellymggillis.info/movies/32842
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości