• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Fantastyka

Cranmer napisał(a):Zapewne sympatii tym nie wzbudzę ale muszę przyznać, że o ile " Władcę Pierścieni" J.R.R. Tolkiena przeczytałem z przyjemnością, to przez "Hobbita" nie byłem w stanie przebrnąć. Jeśli o mnie chodzi to powiem tak - T R A G E D I A
Należy zauważyć, że "Hobbit" napisany był przez Tolkiena dla jego dzieci jako bajka, więc czytając trzeba brać na to poprawkę. Jak dla mnie i tak najważniejszym dziełem Tolkiena jest "Silmarillion", jeśli jeszcze nie czytałeś to polecam. "Hobbit" to zupełnie inna kategoria twórcza.
Odpowiedz

Kamael napisał(a):
Cranmer napisał(a):Zapewne sympatii tym nie wzbudzę ale muszę przyznać, że o ile " Władcę Pierścieni" J.R.R. Tolkiena przeczytałem z przyjemnością, to przez "Hobbita" nie byłem w stanie przebrnąć. Jeśli o mnie chodzi to powiem tak - T R A G E D I A
Należy zauważyć, że "Hobbit" napisany był przez Tolkiena dla jego dzieci jako bajka, więc czytając trzeba brać na to poprawkę. Jak dla mnie i tak najważniejszym dziełem Tolkiena jest "Silmarillion", jeśli jeszcze nie czytałeś to polecam. "Hobbit" to zupełnie inna kategoria twórcza.

Tak, Silmarilion jest świetny, godny podziwu. Mogliby zastąpić tym mitologie Wink - joke
Nie wygrywa wielkiej batalii ten, kto poprzestanie na prostocie lwa. Trzeba być do tego na równi lwem i lisem, który wyczuwa sieć.
Niccolo Machiavelli
Odpowiedz

Prisca napisał(a):
Kamael napisał(a):

Tak, Silmarilion jest świetny, godny podziwu. Mogliby zastąpić tym mitologie Wink - joke
Popieram :]
Odpowiedz

O tak, Silmarillion jest bezsprzecznie najwspanialszym, dokonaniem Tolkiena, chyba i sam autor zresztą podobnie uważał, szkoda tylko, że napotkał takie problemy z wydaniem... Sad
Kosmogonia najbardziej mnie urzekła, zresztą już o tym chyba pisałam Smile Jednak cała książka to dla mnie mistrzostwo, potężna baśń, właśnie jak jakaś mitologia i to piękna, ambitna, czasem okrutna, czasem liryczna, ale niezmiennie poruszająca.
Odpowiedz

a czytaliście Opowieści Niedokończone? Smile Też całkiem fajne... takie Silmariliionowate że się tak wyrażę Smile
(miałam wydanie z ilustracjami Kopalskiego hehehe)
Taki strach odczuwa się patrząc w mrok i widząc tam coś, co przymierza się, by cię pożreć

[Obrazek: 482c918c35ffee755d8c200b0b956109.jpg]
Odpowiedz

Arion napisał(a):O tak, Silmarillion jest bezsprzecznie najwspanialszym, dokonaniem Tolkiena, chyba i sam autor zresztą podobnie uważał, szkoda tylko, że napotkał takie problemy z wydaniem... Sad
Kosmogonia najbardziej mnie urzekła, zresztą już o tym chyba pisałam Smile Jednak cała książka to dla mnie mistrzostwo, potężna baśń, właśnie jak jakaś mitologia i to piękna, ambitna, czasem okrutna, czasem liryczna, ale niezmiennie poruszająca.
I nic nie trzeba dodawać. : ) Odczucia mam podobne. Swoją drogą od jakiegoś czasu prowadzę pewną stronę o twórczości Tolkiena, bo takie wywarła na mnie wrażenie.
Odpowiedz

hyhy tak sie sklada ze ja tez czytam fantastyke(fantasy)
4006584 moj kontak do piekielnyh czelusci Big Grin
Odpowiedz

William King jeeee polecam "Zabójców....... Surprised
Odpowiedz

A czytał ktoś może ''pierścień pieciu smoków'' van Lustbadera? Polecam!! połączenie świata kosmosu z magią. 8)
Powers and Thagirion
watch the great beast to be
for To Mega Therion
the draconian melody
The dragon open the eye
and reveal both truth and lie
spiritual supremacy
Ride the beast of ecstasy
Odpowiedz

Napomnę o Sapku i jego Wiedźminie Smile Jak dla mnie genialna lektura fantasy. Nie jest bajkowe jak Władca Pierścieni ( którego też uwielbiam ), lecz ma niepowtarzalny, dość swojski klimat Smile Eh, ten język i wogóle Smile

metalka_justek napisał(a):A czytał ktoś może ''pierścień pieciu smoków'' van Lustbadera? Polecam!! połączenie świata kosmosu z magią.

Neutral To jest chyba ta książka, której bym drugi raz nie przeczytał. Wieje nudą na odległość ;D Nie spodobało mi się zbytnio, ale pomysł niezły Laughing
[Obrazek: witchbanner.gif]
Odpowiedz

''Wiedzmin '' Sapka, ''Discworld'' Pratchetta, ''Siewca wiatru'' Kossakowskiej, oczywiscie Wedrowycz Big Grin ,''kolo czasu'' R.Jordana i wiecej grzechow nie pamietam Tongue

a na wspomnienie Tolkiena doslaje gesiej skorki i odruchu wymiotnego
Pamiętajcie, nigdy nie ufajcie żadnym undergroundom, to wszystko
oszustwo jest totalne, nisze wszystkie, alternatywy, jest to wszystko
syf i naprawdę to nic, NIC nie daje tylko wciąga i zabiera
człowieczeństwo.
Kapitan Europa
Odpowiedz

Hethell napisał(a):a na wspomnienie Tolkiena doslaje gesiej skorki i odruchu wymiotnego
wnioskuje ze Hethell nie zabardzo przypadł Tolkien do gustu i popieram!! chociaż silimarillion był niczego sobie.
Powers and Thagirion
watch the great beast to be
for To Mega Therion
the draconian melody
The dragon open the eye
and reveal both truth and lie
spiritual supremacy
Ride the beast of ecstasy
Odpowiedz

wlasnie silmarilion byl najgorszy.usnelam z nudow prawie.
Pamiętajcie, nigdy nie ufajcie żadnym undergroundom, to wszystko
oszustwo jest totalne, nisze wszystkie, alternatywy, jest to wszystko
syf i naprawdę to nic, NIC nie daje tylko wciąga i zabiera
człowieczeństwo.
Kapitan Europa
Odpowiedz

Hethell napisał(a):wlasnie silmarilion byl najgorszy.usnelam z nudow prawie.
Zgodzę się. Za dużo filozofowania nad dobrem i złem i "niezbyt" wartka akcja.
[Obrazek: Slayer_logo.jpg]
Odpowiedz

Hethell napisała:
Cytat:''kolo czasu'' R.Jordana
przeczytałem dopiero 3 tomy, nigdzie nie moge zdobyć czwartego, a szkoda bo niewiele książek potrafiło mnie tak wciągnąć
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości