- Liczba postów:
- 147
- Liczba wątków:
- 4
- Reputacja:
-
0
Wczoraj sobie przeczytałem Skąpca, a dzisiaj Świętoszka. Świetne są komedie Moliera, pełno w nich ironi i krytycyzmu, a przy tym są bardzo aktualne do tej pory. Czy pewien redemptorysta nie posiada cech istotnie podobnych do Tartuffe'a ? ;] Fałszywa pobożność, gadka szmatka, naciąganie ludzi, lud, który przepisuje mu majątek i robienie wody z mózgu. ;]
- Liczba postów:
- 382
- Liczba wątków:
- 23
- Reputacja:
-
0
Tartuffe? Tadeusz?
Brzmi podobnie...
- Liczba postów:
- 935
- Liczba wątków:
- 28
- Reputacja:
-
0
Nie wygrywa wielkiej batalii ten, kto poprzestanie na prostocie lwa. Trzeba być do tego na równi lwem i lisem, który wyczuwa sieć.
Niccolo Machiavelli
- Liczba postów:
- 3,503
- Liczba wątków:
- 6
- Reputacja:
-
1
tajemniczy jak leśniczy (inaczej gajowy)
- Liczba postów:
- 935
- Liczba wątków:
- 28
- Reputacja:
-
0
balzac napisał(a):"Pan Wołodyjowski"
To jest zajebista książka. Ale ja generalnie lubię Sienkiewicza, prawda
Nie wygrywa wielkiej batalii ten, kto poprzestanie na prostocie lwa. Trzeba być do tego na równi lwem i lisem, który wyczuwa sieć.
Niccolo Machiavelli
- Liczba postów:
- 935
- Liczba wątków:
- 28
- Reputacja:
-
0
balzac napisał(a):Prisca napisał(a):To jest zajebista książka.
się wie. W Baśce się już zakochałem
. Sienkiewicz świetnie opisuje kobiety.
Potop też bardzo fajny. Jak starczy życia to przeczytam jeszcze "Ogniem i mieczem".
=)
A ja w Panu Michale
Oj opisy są przednie, nie tylko kobiet. Aczkolwiek gdy czytałam "Krzyżaków" swego czasu, powalały mnie zawsze opisy Jagienki, świetne.
Aj gdyby nie lista książek, które chce przeczytać teraz, przez zaległości w 3 klasie LO, to pewnie chętnie sięgnęłabym po właśnie "Krzyżaków" lub "Pana Wołodyjowskiego"
Niccolo Machiavelli
- Liczba postów:
- 3,622
- Liczba wątków:
- 39
- Reputacja:
-
-3
chyba sie wezme teraz za kariere nikodema dyzmy