• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bractwa Rycerskie

EEEEE????

JA TEŻ TAK CHCĘ!!!!!!! Crying or Very Sad Crying or Very Sad Crying or Very Sad
I nie chcę myśleć, że szły tu przede mną
Szeregi ludzi okrutnych jak los
Chcę tylko jedno poczuć na pewno
Że jest coś więcej niż strach i złość
Odpowiedz

Trzeba miec odpowiednich przyjaciol Wink mi sie udalo Smile
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

Ale fart...Tylko pozazdrościć Tongue

I jak ci się podoba??

Co robicie ciekawego??
I nie chcę myśleć, że szły tu przede mną
Szeregi ludzi okrutnych jak los
Chcę tylko jedno poczuć na pewno
Że jest coś więcej niż strach i złość
Odpowiedz

hmmmm... jeżeli mogę się wypowiedzieć tymczasowo w miejsce Valhalli [btw - mam nadzieję do zobaczenia na najbliższej imprezie, chyba że coś wcześniejszego odtwarzasz ^^]

teraz z dziewczynami utworzyłyśmy pierwszą głównie żeńską organizację historyczna w polskim ruchu rycerskim, co więcej doskonale osadzoną historycznie. mamy więc wbrew średniowiecznym stereotypom, dużo swobody. tak więc poza standardowym szyciem, haftowaniem, gotowanie, tańcem, mam nadzieję w najbliższym czasie graniem na flecie ;], śpiewaniem pod nosem, biesiadowaniem, dogadzaniem wszelkim rycerzom, szlachcicom, czempionom i zakonnikom jeśli się godzi, poza dyskutowaniem na tematy średniowiecza dotyczące, trenujemy walkę ;] ja np. zaczynam od półtoraka, którym walczyć nie znoszę, tylko z nadzieją na jedynkę + puklerz... wspaniała sprawa Smile
a dziś przykładowo nauczyłam się francuskiego tańca dworskiego z pierwszej połowy XV w,, który przewrotnie nazywa się Szkot Smile Wbrew pozorom muzyka dawna [niekoniecznie folk] i dawny taniec mogą nie tylko wyglądać ciekawie, ale i sprawiać nieopisaną przyjemność ;} ale chyba trochę za bardzo mi się rozpisalo ^^ więc kończę.
i swoim przykładem zaznaczam, że kobieta w bractwie może mieć wiele do powiedzenia i do roboty, tylko musi sama o to zadbać Wink
Odpowiedz

A u mnie to polewka w sumie jest Wink Bo z dziewczyn to w druzynie jestem ja i taka Madzia, czylli jest nas az dwie i mamy chyba wszystkie mozliwe przywileje. Nikt nic od nas nie chce, mozemy robic co chcemy, ale musimy "wygladac", no i nie wolno nam podrywac ukraincow ;(
Odpowiedz

...dlatego między innymi założyłyśmy własne zgromadzenie ;] a Ukraińców podrywać nie trzeba... oni sami... ekhem ;] bardzo sympatyczni ludzie, tak samo jak Białorusini i Rosjanie, przy czym ci drudzy mają wspaniałe, czasem nawet własnoręcznie robione jedzenie, mocne ^^ trunki... Zabawowy naród, trzeba im to przyznać Smile Nie dość, że do świtu dzielnie siedzą, to jeszcze i każdego ugoszczą ;] A jeśli chodzi o Twoich kolegów z bractwa - może twierdzą tak dlatego, że Ukraińcy bardzo dobrze walczą? :> Wiesz, męska ambicja i te sprawy... A wspaniałość sąsiadów ze wschodu widać doskonale na grunwaldzkich buhurtach, choć podobno i tak re buhurty określane są mianem lightu.
Odpowiedz

Buahaha, no moze Wink
Ale ukraincy sa milii Big Grin
Odpowiedz

Bardzo bym chciała należeć do Bractwa Rycerskiego (czy kobiety mogą strzelać z łuku?). Ale nie mam pojęcia, gdzie można coś zdziałać w tym kierunku... Crying or Very Sad Poza tym, jestem (jeszcze) za młoda

Jeśli można spytać, jak wygląda sprawa płatności?
Odpowiedz

Nikt Ci strzelac nie zabroni Wink
U mnie mamy co miesiac skladke po piataka i starcza Wink
Pomijajac juz koszty ciuchow itp Wink Ale baby i tak maja pod tym wzgledem lepiej Wink
Odpowiedz

No nie wiem czy baby mają pod tym względem lepiej... Moja kiecka paradna - ok.600zl + domowa ok. 100 zl, + 2 giezła ok. 60 zl + buty ok. 200 zł + płaszcz ok 100 zł + kaptur ok. 50 zł + 2 pasy ok. 120 zł + przepaska ok. 30 zł [nie licząc żadnych rozetek itp] + sakiewka ok 40 zł.

No to mamy skompletowany strój damski :)

A teraz strój łuczniczy [bo kobiety jak najbardziej łuczniczkami zostać mogą]:
Buty łucznicze min 350 zł + nogawice lniane ok 70 zł + koszula ok. 35 zł + tunika ok. 45 zł + kaptur ok. 20 zł + pas ok. 120 zł + karwasz ok. 40 zł [średni] + łuk ok. 350 zł kompozytowy [raczej nie ma różnicy cenowej dużej między angielskim prostym a klasycznym, chyba że o refleksowych mówimu :>] + kołczan ok. 85 zł + kilka strzał, przeciętne ok. 15 zł za sztukę.

A teraz do powyższego uzbrojenie łucznika angielskiego [jak dla mnie :>]:
łebka angielska ok. 350 zł + kolczuga z krótkim rękawem [pominę jaki splot i grubość druta ;P] ok. 300 zł + przeszywanica ok 250 zł + jakieś naramienniki, np łezki - ok 60 zł po znajomości :>

A teraz... Tak! To nie koniec! :D Teraz dopełnienie [jak najbardziej historyczne] stroju łucznika angielskiego, które przyda się jeśli niewiasta ma ambicje na trening szermierki średniowiecznej:
pięściak ok 70 zł po znajomości + miecz jednoręczny, taki w miarę ok, lekki ok 550-600 zł.

Należy dodać, że kobiety jak najbardziej mogły nosić sztylet, kosztuje ok. 100 zł przeciętnie, ale swój akurat wygrałam :) Nie liczę wydatków typu latarenki, łyżki, miski, kubki, kufle, torby, skrzynie czy też wiklinowe kosze, namioty historyczne... ;]

Ktoś zmienił może zdanie? :>
Myślę, że te koszta są w miarę wyrównane :)
Odpowiedz

Kwestia jest taka, czy szyjesz sama, co potrafia zrobic twoi koledzy, czy masz wlasna kuznie i czy masz znajomosci w sklepach z materialami Wink
U nas no problem, kazdy cos potrafi, zaczynajac od haftu, poprzez robienie kolczug, lamerek, krajek itp. No w kazdym razie nie jest wcale tak tragicznie Wink Kuznie tez mamy Wink
Odpowiedz

Hmm mój przyjaciel należy do bractwa rycerskiego i sporo mi o tym opowiadał. Jeśli ktoś interesuje się historią to bardzo ciekawe i niecodzienne hobby. Średniowiecze to chyba najfajniejsza epoka i odtwarzanie ówczesnych obyczajów to niegłupi pomysł. Coprawda kucie blach, szycie butów itd, to czasochłonne i przy okazji dosć kosztowne zajęcie. Ceny blaszek i kolczug sa spore. Ale czego sie nie robi Wink Pasja to pasja =]
,,Look down on me, you will see a fool.
Look up at me, you will see your lord.
Look straight at me, you will see yourself."
Odpowiedz

Spoko sprawa ale niestety nie mam czasu na dodatkowe zajęcia Mad
Odpowiedz

mhm, szczególnie jeśli chcesz mieć kieckę z rękawami do poływ łydki i obwodem spódnicy 8 metrów szytą ręcznie ;)

ja bym chciała jeszcze odtwarzać wiek XII/XIII i XVII :)
ah te krucjaty, ah ci sarmaci... ;]
Odpowiedz

A ja bym chetnie zapisal sie do templariuszy, jednakze na przeszkodzie stoi wyglad - musialbym zgolic glowe na lyso i zapuscic brode, czego niestety uczynic nie moge.

patrzcie na fote:
http://www.paszczaqe.webpark.pl/turniejdar3tapeta.jpeg

^^
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości