• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

BLUES

malaalejaroz - po niku widac ze lubisz bluesa Smile moja siostra slucha i co roku jezdzi na ravy, fajny jest, ale zapomnieliscie o slawku wierzcholskim i nocnej zmianie bluesa, ja tam wole polskiego bluesa od zagranicznego
up the irons!!!
Odpowiedz

Lubię bluesa, daje odpoczac od mocniejszego uderzenia.
Odpowiedz

Acrid napisał(a):
Kornchild napisał(a):Już się doczekać nie mogę na festiwal Ryśka Riedela w Promnicach.

Na Paprocanach jak juz Wink W Promnicach, znajduje sie Zameczek Myśliwski, tzw. Hotel Noma Residence .

<loool> Teraz się wyda, że nigdy nie byłam... Wink Btw. w Promnicach mają dobre żarełko Smile
W blasku ranka, w nocy cieniach
Ktoś się rodzi dla cierpienia
W cieniach nocy, w dnia jasności
Ktoś się rodzi dla radości
Ktoś się rodzi dla radości
Ktoś się rodzi dla ciemności
Odpowiedz

bardzo lubie sluchac bluesa...oczywiscie nie bede orginalna jesli powiem ze chodzi dokladnie o Dzem oraz o Erica Claptona...Dzemem zarazil mnie moj przyjaciel i juz tak zostalo...fajnie sie pije piwo przy bluesowej muzyce...
Odpowiedz

yeah ! Blues jest świetny ! wkoncu jakis temat o porządnej muzyce Smile . Po części nie bede oryginalny bo powiem - Eric Clapton (jego supergrupa Cream oczywscie ) , super jest także Chuck Berry ale to już podchodzi troche pod rock & roll , ale powiem o jednym muzyku który niezostał tu wymieniony (a to legenda bluesa ! ) czyli wspaniały Robert Johnson ,lubie jeszcze BB Kinga , Bukki White'a , Johny Lee Hookera , początki The Yardbirds ,częsc kawalków Zeppelinów , Dzem itd Smile
Odpowiedz

KubusPuchatek napisał(a):yeah ! Blues jest świetny ! wkoncu jakis temat o porządnej muzyce Smile . Po części nie bede oryginalny bo powiem - Eric Clapton (jego supergrupa Cream oczywscie ) , super jest także Chuck Berry ale to już podchodzi troche pod rock & roll , ale powiem o jednym muzyku który niezostał tu wymieniony (a to legenda bluesa ! ) czyli wspaniały Robert Johnson ,lubie jeszcze BB Kinga , Bukki White'a , Johny Lee Hookera , początki The Yardbirds ,częsc kawalków Zeppelinów , Dzem itd Smile
The Yardbirds znam jedną płytę - "Roger and Engineer". Bardzo przyjemna muzyka i miło się słucha. Poznałem dość niedawno, więc za bardzo trudno mi powiedzieć cokolwiek więcej, oprócz tego, że z tej płyty bardzo podobają mi się m.in. "The Nazz Are Blue" i "Over, Under, Sideways, Down".
Odpowiedz

"można bluesa zabrać mi, ale razem z moim życiem"
Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu, pamiętaj jaki pokój może być w ciszy....
Odpowiedz

Myślę, że czas odkopać ten temat, gdyż niektórzy użytkownicy chcieli założenia nowego działu z bluesem, wiec może czas rozpocząć jakas dyskusje, powymieniac sie pogladami na temat tej genialnej muzyki.

Ja od siebie moge polecić takich muzyków jak Eric Clapton (wspomniane przeze mnie Cream, The Yardbirds, Blind Faith, The Bluesbreakers, Derek And The Dominos itp.). Ten muzyk zrobil na mnie szczególne wrażenie, ponieważ nigdy nie wyżekł się gry bluesa. Od 1963, czyli kiedy zaklada swój pierwszy zespol The Roosters, gra bluesa i nie zapowiada się zeby bylo inaczej. Polecam także twórczość Jeff'a Beck'a, który na swoich wczesniejszych nagraniach (The Yardbirds np.) sporo inspirował się bluesem. Z takich starych "bardów" bluesowych polecam Roberta Johnsona (jest najlepszy i basta, koniec dyskusji), Muddy Watersa, Big Billa Broonzy'ego, Blind Willie Johnsona, Howin' Wolfa a także B.B. Kinga, Freddie Kinga, Albert Kinga, Otis'a Rush'a, Buddy'ego Guy'a oraz Elmore'a James'a. Niestety cieżko dotrzec obecnie do takiej muzyki. Przydaja sie programy p2p oraz dziadek jako fan blues'a Smile
Z polskich zespolow najbardziej lubie Breakout oraz Dzem. Pozatym mam niewielka wiedze na temat polskich wykonwacow takiej muzyki.

pozdrawiam
Odpowiedz

John Lee Hooker jest fpyte.
Odpowiedz

Tez uwielbiam bluesa chociarz znam dosc mało ta dziedzine. Przedewszystkim imponuje mi Clapton,ten pan to mistrz gitary i mysle ze mimo,ze jego gra to nie szybkie bieganie po skalach moze bez problemu konkurowac z takimi ludzmi jak Vai czy Satriani. pozatym znam w miare dokladnie tworczosc B.B Kinga(to rowniez fenomenalny gitarzysta,nie ma bata),Janis Joplin i Hendrixa chociarz w ich muzyce przejawiaja sie wpywy rocka. Musze jeszcze nadrobic sporo zaległosci ale juz teraz moge powiedziec,ze blues to kapitalny gatunek.
Odpowiedz

KubusPuchatek napisał(a):Z polskich zespolow najbardziej lubie Breakout oraz Dzem. Pozatym mam niewielka wiedze na temat polskich wykonwacow takiej muzyki.

Sprawdz, NZB, czyli Nocna Zmiane Bluesa z Sławkiem Wierzcholskim na harmonijce, wprost mry. Dodatkowo Gang Olsena, Riders, Tortilla Flat, po kolezensku podam tez Krem (www.krem.com.pl), Cree ;), chyba tyle z pamieci.
Odpowiedz

...
Odpowiedz

Gary Moore "After Hours" + dobra herbata + fajka = kawiarniana atmosfera na maksa. Po części Slash's Snakepit.
Odpowiedz

ehh...blues...muzyka z głębi duszy...nie będę wymieniał, co lubię, bo juz zostało wymienione, jedno jest pewne - moje życie to blues...
Pozdro dla wszystkich... Smile
jeden dar...jedno własne skrzydło...żeby potem poczuc wiatr...
Odpowiedz

Wiem, że ZZ Top to troszkę taka komercyjna odsłona blues'a... nawet nie do końca czystego bluesa (jakiś hard+blues) ale nie będe ukrywać, że lubię ich stare, klasyczne nagrania.
[Obrazek: loudness-akira-nevermore-jeff.gif]
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości