Myślę, że czas odkopać ten temat, gdyż niektórzy użytkownicy chcieli założenia nowego działu z bluesem, wiec może czas rozpocząć jakas dyskusje, powymieniac sie pogladami na temat tej
genialnej muzyki.
Ja od siebie moge polecić takich muzyków jak Eric Clapton (wspomniane przeze mnie Cream, The Yardbirds, Blind Faith, The Bluesbreakers, Derek And The Dominos itp.). Ten muzyk zrobil na mnie szczególne wrażenie, ponieważ nigdy nie wyżekł się gry bluesa. Od 1963, czyli kiedy zaklada swój pierwszy zespol The Roosters, gra bluesa i nie zapowiada się zeby bylo inaczej. Polecam także twórczość Jeff'a Beck'a, który na swoich wczesniejszych nagraniach (The Yardbirds np.) sporo inspirował się bluesem. Z takich starych "bardów" bluesowych polecam Roberta Johnsona (jest najlepszy i basta, koniec dyskusji), Muddy Watersa, Big Billa Broonzy'ego, Blind Willie Johnsona, Howin' Wolfa a także B.B. Kinga, Freddie Kinga, Albert Kinga, Otis'a Rush'a, Buddy'ego Guy'a oraz Elmore'a James'a. Niestety cieżko dotrzec obecnie do takiej muzyki. Przydaja sie programy p2p oraz dziadek jako fan blues'a
Z polskich zespolow najbardziej lubie Breakout oraz Dzem. Pozatym mam niewielka wiedze na temat polskich wykonwacow takiej muzyki.
pozdrawiam