• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Apocalypto

A ja obejrzałem właśnie Apocalypto i pomimo fali krytyki uważam iż to bardzo dobry film odbiegający od holiłudzkej sztampy jaką ostatnio wiele razy widzieliśmy w filmach historycznych (Król Artur, Królestwo Niebieskie itp). Mel to naprawdę dobry reżyser podchodzacy ciekawie do tematu a jego filmy, pomimo że kontrowersyjne, na pewno mają w sobie to coś. Nie jest to może wielkie arcydzieło, ale ogladało sie bardzo fajnie. Naprawdę czuć w tym obrazie atmosferę schyłku jakiego dobiegało właśnie imperium Majów. Zarzucano iż zbyt emanuje przemocą, ja jakoś tego nie odczułem - takie czasy były, ot co... Do tego zaskakująca końcówka (przybycie hiszpańskich konkwistadorów). No i ciekawa klimatyczna muzyka dodajaca tajemniczości.

Jedyne "ale" - z tego co wiem Majowie, owszem, składali ofiary z ludzi, ale sporadycznie i nie na skalę masową (jak np. Aztekowie mordujący na ołtarzach dziesiątki tysięcy). W filmie przedstawiono ich dość krwiożerczo...

Do tego nie brak w filmie pozytywnego przesłania, które można wyłowić oczywiście jeśli widz podejdzie do filmu bez uprzedzeń (przemoc, hamerykaństwo)...
Odpowiedz

mialam na to isc, ale wlasnie slyszalam ze kila straszna i przeinaczona historia.
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

Film jest moim skromnym zdaniem świetny. Bardzo fajnie mi się go oglądało. Ani minuty nudy Wink Z ogromną chęcią poszłabym jeszcze raz do kina. Bo na kompie, czy DVD to już nie to samo pewnie. Nie podobała mi się tylko początkowa scena. To polowanie ... Okropność Evil or Very Mad
Generalnie film genialny. Kto nie widział niech żałuje Smile
Odpowiedz

hoho,
widziałem większość filmu za free (ciechociński pub 'Jedyna' jest krieg). Straszne to Wink . Jakoś nie skupiałem się za bardzo na tym filmie, więc pewnie nie mam za bardzo się do czego dojebać, no prócz tego, że to film Mela Gibsona. Dużo krwi, wyrwanych serc, obciętych głów itd.
Generalnie to afeee Big Grin
Odpowiedz

FIlm średni. Trzeba przyznać ,ze nie jest jakis ,że tak powiem mainstreamowy ,ale historia o kolesiach którzy przez jakeis 120 minut biegaja po dzungli goniąc siebie albo tapiry mnie nie przekonałą za bardzo.
It rained, but we cheered ...
Odpowiedz

Opis GG kumpla "Apocalypto-kolejny film którego nie oglądajcie".
Odpowiedz

raf667 napisał(a):Opis GG kumpla "Apocalypto-kolejny film którego nie oglądajcie".

Pytam z ciekawości - co kumpel ogląda na codzień ? Bo wątpię że Herzoga, Formana i von Triera... Wink
Odpowiedz

buubi napisał(a):co kumpel ogląda na codzień

Walki K1 Smile
Odpowiedz

No to widocznie Apocalypto był dla niego za lekki Wink
Odpowiedz

Film fajny. Tyle. Można się o wiele rzeczy przyczepić, ale klimatu nie można mu odmówić. No i jak na komercyjny film to... jest stosunkowo mało komercyjny... niemniej się sprzeda nieźle - nazwisko Gibsona robi wiele.
[Obrazek: loudness-akira-nevermore-jeff.gif]
Odpowiedz

Film jak film - są lepsze, ale rola Ronaldinho świetna Big Grin
Bo jesteś tym, co jesz
I wiecie co to jest
To jest moja porcja
Odpowiedz

Wczoraj w nocy oglądałam go z siostrą... No muszę powiedzieć, że film nawet niezły. Kumpela mówiła mi , że jest krwawy... A tam ona chyba "Zejścia" nie oglądała Laughing
[Obrazek: 17f7e7a306e5b45b4a921c98abe849e0f.1.gif]
Odpowiedz

Albo Martwicy Mózgu.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości