Może trochę głupi temat, ale jak sie zapatrujecie (szczegónie mieszkańcy Śląska) na inicjatywe żeby połączyć miasta aglomeracji GOP w jeden superorganizm miejski ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silesia_%28miasto%29
Na pewno ułatwiło by to komunikacje, bo tyle tych linii KZK GOP, dzielnic i wszystkiego że świra mozna dostac

i na mapach sie nie mieści

Ale generalnie to tylko moje nieznaczące zdanie, bo mieszkańcy GOP raczej nie mają z tym wszystkim problemu

A jebie mnie to.Do każdego z tych miast mam dobry dojazd z Jaworzna.A jakiekolwiek związki z Sosnowcem są mi nie na rękę. Jak będe chciał miec cos wspólnego z III swiatem to pojade na live8
Generalnie jestem za ALE moim zdaniem zamiast robienia jednego miasta wystarczyłaby lepsza współpraca samorządów. Faktycznie taka "fuzja" pewne problemy może rozwiązać(pierwszy przykład z brzegu - park kultury w Chorzowie, z którym to sam chorzów wybitnie sobie nie radzi, a że korzystają z niego w dużej mierze mieszkańcy innych miast to coś z tym trzeba zrobić)....no i zdecydowanie włączanie do tego tworu sosnowców i innych Czeladzi to lekkie nieporozumienie

I zażądajcie jeszcze autonomii.
Będzie na co inwazje przeprowadzać xDDD
Kod:
W dniu 22 czerwca do katowickiego magistratu wpłynęło zawiadomienie Ruchu
Autonomii Śląska o zamiarze zorganizowania Marszu Autonomii w niedzielę 15
lipca 2007 roku, a więc w 87. rocznicę uchwalenia statutu organicznego
województwa śląskiego.
Marsz miałby się zacząć o godzinie 10.30 na katowickim rynku, a zakończyć pod
dawnym gmachem Sejmu Śląskiego, obecnie zajmowanym przez Urząd Wojewódzki oraz
Urząd Marszałkowski. Swój udział w imprezie zapowiedział już znany malarz i
pisarz Henryk Waniek.
Szczegółowy program wkrótce.
no.
Kurde,jednego nie kumam.To że u nas sie krzywo patrzy na Sosnowiec ,to normalka, ale czemu mieszkający w Jaworznie Krzychun też tak na nich najeżdża?
Tomash napisał(a):Generalnie jestem za
Mimo pewnych zastrzeżeń ja też. W sumie miasta GOP stanowią jedną wielką całośc a tzw. "granice między miastami" to nieraz czysta fikcja.
Axel napisał(a):I zażądajcie jeszcze autonomii.
Spierdalaj,bez Śląska Polska by dawno zdechła. Zarówno w okresie międzywojennym jak i po II wojnie.Za samo to nam sie autonomia nalezy.Bezdyskusyjnie.
Ja jestem za autonomią Ślaska. Tylko nie wiem czy ten cały ruch na rzecz tejże autonomii nie ma w sobie jakiś lewackich postulatów.Musze sie zorientowac
Poczytałem trochę .Ze strony RAŚ
Cytat:Ruch Autonomii Śląska opowiada się za wolnością w życiu gospodarczym, opartym na zasadach wolnego rynku, którego podstawy stanowić powinna wolna konkurencja oraz przejrzyste regulacje prawne. RAŚ konsekwentnie opowiada się za zmniejszeniem roli państwa w życiu gospodarczym, które nie powinno tworzyć barier uniemożliwiających bądź utrudniających swobodny przepływ kapitału, a jedynie stać na straży uczciwości i praworządności systemu gospodarczego.
1.
WOLNOŚĆ GOSPODARCZA - opowiadamy się za likwidacją nadmiernych barier administracyjnych przy podejmowaniu działalności gospodarczej. Sprzeciwiamy się koncesjom i zezwoleniom wydawanym przedsiębiorcom na podstawie uznaniowości organów administracyjnych. Za niebezpieczne dla konkurencji gospodarczej uważamy powstawanie monopoli, które zaprzeczają zasadom gospodarki wolnorynkowej. Uważamy, że w zakresie swych kompetencji państwo powinno tworzyć instrumenty prawne chroniące obrót przed nieuczciwą konkurencją.
2.
PRYWATYZACJA - powinna objąć majątek państwowy, charakteryzujący się dużo mniejszą efektywnością niż własność prywatna. Zarówno prywatyzacja jak i reprywatyzacja powinna odbywać się z uwzględnieniem interesów gospodarczych mieszkańców Górnego Śląska.
Ale nie chcą np.całkowicie prywatnego szkolnictwa - chujowo.
ej co ma caly slask do sosnowca, bo ciekawy jestem
R_amze_S napisał(a):ale czemu mieszkający w Jaworznie Krzychun też tak na nich najeżdża?
Bo sosnowieccy łysi już parę razy próbowali mi najebać

Sosnowiec, Czeladź, Będzin itp = Zagłębie Dąbrowskie
Katowice, Chorzów, Zabrze, Ruda, Gliwice itp. = Górny Śląsk
Cytat:Zagłębie Dąbrowskie jest częścią Małopolski, lecz często, błędnie jest utożsamiane ze Śląskiem.
O ile mi wiadomo ,w okresie miedzywojennym Zagłebie było częscią województwa kieleckiego.
Oi! Oi! Oi! Zagłębie Sosnowiec!
Oi! Oi! Oi! Zagłębie Sosnowiec!
Nie pójdziemy dziś do kina
Nie pojdziemy do koscioła
Nie pójdziemy do burdelu
Serce nas na stadion woła!
baranki boze czy jakas stadionowa zaspiewka?