Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Ulubiony film...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Na japonistyce ponoc nie lubia fanow mangi i anime cos tak slyszalem.
A co do Ostatniego Samobija - film malo ma wspolnego z kultura a i tak oglada sie go przyjemnie.

Arion

obejrzę, zobaczę, skomentuję :)
a co się tyczy japonistyki - tak, za mangowcami tam średnio przepadają, głównie z racji tego, że po fali zainteresowania mangą i anime zleciały się hordy na ten kierunek myśląc, że będą się uczyli o nie wiadomo czym, a dostali solidną porcję nauki do przyswojenia. jeśli chodzi o japonistykęw Wawie, to naprawdę ciężko się tam dostać ^^; więc na tym etapie lepiej się zdecydować i wziąć do roboty pod kątem przyszłego kierunku studiów :)
A ktora to fala byla? Ta pierwsza po emisji Gigi i Yatamana na Polonii 1 czy Sailor Moon na polsacie??Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin <joke>
Teraz zamierzam ogladnac Zatoichi, polecam Sword in the Moon (kor)
Jaki tam ze mnie fan mangi i anime Big Grin. Zaledwie kilka seri ogladalem roznych ( glownie to co leci w telewizji publicznej na polsacie tvn czy innych stacjach ktore mam ). A mnie zawsze ciekawila historia Japonii. Nio to mysle ze moge szanse miec na dostanie sie. Ale jak to sie stanie to mascara - 4 lata masacrycznego kucia. Ale nic ... po tym robota sie moze znajdzie :p

P.S - Neth jesli to ty jestes na avatarze to powiedz mi co to za rodzaja miecza trzymasz w rece ??

Arion

trzyma boken, taki miecz treningowy ;)

a japonistyka jest rzeczywiście trudnym kierunkiem... i nie tylko historię trzeba znać, znajomej wyskoczyli z mapą Wysp Japońskich, oczywiście legenda i nazwy wszystkie pisane krzaczkami, i kazali wskazywać wybrane przez nich miasta i obszary. ten kierunek to żaden kinderbal, swoją drogą jeśli chcecie się czegoś dowiedzieć, proponuję szukać u źródła. np. pomęczyć trochę Toriego, który jakiś czas temu wyjechał do japonii na 4 tygodnie w nagrodę za wygranie konkursu japonistycznego :)

jeśli chodzi o "falę" mangowców, mam na myśli raczej tę po Sailor Moon :) bo ta pokemonowo-dragon ballowa i kolejne zaniżają i średnią wiekową i niestety, intelektualną fandomu.

tęsknię trochę za tą dawną kameralnością... ^^;

ale koniec offtopa :P

Arion

Obejrzałam wczoraj Ostatniego Samuraja, więc opisuję wrażenia, jak się zobowiązałam...
Film mnie wzruszył [ale o to ostatnimi czasy nietrudno] i pobudził wyobraźnię, która podążyła jednak ostatecznie w zupełnie odbiegającym od filmu kierunku. zapewne to też można mu za plus policzyć. Cruise wyglądał tam bardzo interesująco, w ogóle japońska obsada aktorska bardzo mnie zdziwiła, bo większość Japończyków nie wygląda moim zdaniem zbyt zachęcająco.
niektóre momenty aż oślepiały amerykanizmem... eh... moje zdanie jest takie, że jeśli ten temat/wątek jest w Ameryce na topie, to niech kręcą filmy o swoim kontynencie a nie zniekształcają realia japońskie niepotrzebnymi wstawkami.
tematyka filmu jest conajmniej zdublowana, to po prostu parafraza Tańczącego z Wilkami przeniesiona na Wyspy Japońskie.
Ale do Tańczącego się nie umywa :)

Mimo to nie uważam tego filmu za chłam, chociaż niczego nowego nie wnosi do kinematografii... :]
Co do tanczacego z wilkami to masz racje. W niektorych momentach podobienstwo az bije po oczach. Swoja droga to zapomnialem go dodac do kategorii "moje ulubione"... wstyd...
Moje ulubione: K-PAX, Hero, Kill Bill, Pulp Fiction, Duets, Chicago...

A co do Władcy... to przyznaję, że to jedyny film na którym zasnęłam w kinie. Confusedhock:
Z filmow obyczajowo-fabularnych to dobry jest "The Green Mile"
Z filmow akcji, fantasty,S-F no to LotR'y Alien vs. Predator, i kilka horrorow
Ale bezsensem roku to (moim zdaniem) SkyCapitan
hmm..najlepszy film..takiego chyba jeszcze nie ogladalam Big Grin ..za to bardzo podobalo i sie "Inni"...no i oczywsice "Requiem dla snu"...na pewno "Shrek" i "Epoka lodowcowa"..dialogi po prostu powalaja Laughing ...niezla byla tez"Pasja"..chociaz spodziewalam sie czegos gorszego(po licznych receznjachTongue..m.in..ksiezy)...co tam jeszcze.?...jak sobie przypomne to uzupelnie..na razie ogranicze sie do ww...
"Forest Gump", "American Beauty", "Amelia", "Czarny kot, Bialy kot", "K-Pax" ...wiecej grzechow nie pamietam... Tongue

Arion

a ja jestem świeżo po Wywiadzie z wampirem i mogę go śmiało dołączyć do listy filmów, które poleciłabym jako warte obejrzenia - nie dość, że obsada aktorska wyśmienita, to i mój pogląd dotyczący "wampiryzmu" i wieczności oddany w sposób rewelacyjny.
a ja jestem świeżo po Wywiadzie z wampirem i mogę go śmiało dołączyć do listy filmów, które poleciłbym jako warte obejrzenia!

piekny film!
Big Grin A ja polecam " Macross - do you remember love " Anime które właśnie obejrzałęm.
tix napisał(a):a ja jestem świeżo po Wywiadzie z wampirem i mogę go śmiało dołączyć do listy filmów, które poleciłbym jako warte obejrzenia!

piekny film!
Ja tak samo właśnie od tv odeszłem...
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11