• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

co czytacie?????????

Wczoraj pochłonęłam "Antologię - Zajdel 2003". Co prawda są to cztery opowiadania w różnych stylach, ale wszystkie się świetnie czyta. Poziom równie wyrównany (może poza "Kotem Wiedźmy" Brzezińskiej)Za najlepsze opowiadanie uważam "Pobożne życzenie" Rafała A.Ziemkiewicza. (wizja naszego państwa pod rządami Ojca Dyrektora i jego radia ;] ) Opowiadanie napisane z humorem i ironią - polecam.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Brzezińska jakoś nigdy mnie swoją twórczością nie poruszyła... Czyje opowiadania w tej książce się znalazły, oprócz jej i Ziemkiewicza?
Odpowiedz

W antologii są następujące teksty:

Anna Brzezińska
„Kot Wiedźmy”

Anna Brzezińska
„Życzenie”

Andrzej Pilipiuk
„Kuzynki”

Rafał A. Ziemkiewicz
„Pobożne życzenie”

A pani Brzezińskiej "Życzenie" sie udało... ładna baśń Smile
Ten kto gwiazdę w locie schwyta
Sprawi dziecko mandragorze
Wie skąd diabeł wziął kopyta
Albo czemu gasną zorze
Umie słuchac syren śpiewu
Strzec się zawistników gniewu
Ten jedyny
Zna krainy
Gdzie nie znajdzie fałsz gościny
Odpowiedz

Liber Al vel Legis i ''Ikonologie '' C.Ripy na zmiane z kiepskim fantasy z okolicznej biblioteki Smile
Pamiętajcie, nigdy nie ufajcie żadnym undergroundom, to wszystko
oszustwo jest totalne, nisze wszystkie, alternatywy, jest to wszystko
syf i naprawdę to nic, NIC nie daje tylko wciąga i zabiera
człowieczeństwo.
Kapitan Europa
Odpowiedz

"Dni walczącej Stolicy" Bartoszewskiego. Bardzo przystępnie napisana, fajny dodatek stanowi płyta z 4 audycjami poświęconych PW, które zostały nagrane w 1981.
[Obrazek: Witos.png]
(Jak czegoś słucham, to na 90% jestem na gg Tongue)
Odpowiedz

Heh, widzę, że Morte mnie wyręczył ;] Wracając do opowiadań. "Życzenie" faktycznie jest świetne, o wiele bardziej przypadło mi do gustu niż "Kot wiedźmy". "Kuzynki" też zasługują na uwagę (właśnie autor tego opowiadania otrzymał nagrodę Zajdla ), ale najlepsze moim zdaniem to "Pobożne życzenie".
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Ostatnio - przewodnik po Meksyku, a dzisiaj zaczynam "Pięć małych świnek" A. Christie.
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Do niedawna "Mistrza i Małgorzatę", a od dzisiaj "Cierpienia Młodego Wertera" Wink
Odpowiedz

gannon napisał(a):a od dzisiaj "Cierpienia Młodego Wertera" Wink

Szczerze współczuje Tongue
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Cóż... za parę dni sam to ocenię Wink
...lekturka, a że krótka to może się skuszę żeby doczytać do końca.
Odpowiedz

gannon napisał(a):Cóż... za parę dni sam to ocenię Wink
...lekturka, a że krótka to może się skuszę żeby doczytać do końca.

Od połowy będziesz życzył temu mydłkowi żeby se wreszcie strzelił w ten głupi łeb Laughing
Odpowiedz

Kurde, daj mi szansę na przeczytanie chociaz jednej strony. I tak się muszę niesamowicie motywować żeby zabrać się za lekturę Big Grin
Odpowiedz

wszystko co mi wpadnie w ręce. Aktualnie tą rzeczą jest Klub Dantego
Odpowiedz

gannon - ależ sobie wybrałeś lekturę do przeczytania, nie można było się rzucić na coś pokroju "Dżumy"? "Cierpienia Młodego Wertera" to męka dla czytelnika.
Odpowiedz

Kamael napisał(a):gannon - ależ sobie wybrałeś lekturę do przeczytania, nie można było się rzucić na coś pokroju "Dżumy"? "Cierpienia Młodego Wertera" to męka dla czytelnika.

podpisuję się pod tym nogami i rękami!
Werter jest jedynym bohaterem książkowym, którego wręcz patologicznie nienawidzę
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości