• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zapomniane Jezyki

znacie moze jakies strony internetowe
opisujece jezyki(alfabet, wymowa , wszystko co potrzebne do nauki) Celtycki, Staro Skandynawski, Staro Germanski.
Odpowiedz

co do tego staroskandynawskiego, jeśli taki istnieje, poczekaj do października - zobaczę co mi tam na studiach powiedzą i może nakieruję Cię na jakieś pozycje książkowe ^^
Odpowiedz

Arion-na pewno bedziesz miec na skandynawistyce staroislandzki to podasz jakies xiazki jakby co. a swoja droga to ja tez chce na takie studia Crying or Very Sad
Odpowiedz

jasne, zapodam bibliografię jakby co (:

to zmykaj do 3city podanie składać jak tylko natrafi się okazja <:
fajne tam kluby mają. no i w jakiejśtam przyszłości zamierzam się wemknąć do jakiegoś bractwa wikińskiego, żeby załapać się na ten rejs łodzią na Wolin ;]~~~~~~~
Odpowiedz

Arion napisał(a):jasne, zapodam bibliografię jakby co (:

fajne tam kluby mają. no i w jakiejśtam przyszłości zamierzam się wemknąć do jakiegoś bractwa wikińskiego, żeby załapać się na ten rejs łodzią na Wolin ;]~~~~~~~

hehe dopiero teraz zauwarzyłem skad jestes Arion Big Grin ;p mieszkamy nie daleko siebie =] wiesz moze gdzie jest Rumia ?
Odpowiedz

Arion napisał(a):jasne, zapodam bibliografię jakby co (:

mi jak sie uda to bede miala lacine i greke, a co do Wolinu, w koncu mamy przewrot, druzyna sie rozpada i robimy druga bez pierdolnietego jarla Big Grin
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

moje imie jest ze staroskandynawskiego ;>
Hjördis - Means "sword goddess", derived from Old Norse hjörr "sword" and dís "goddess" ;F
Niechaj z honorem umiera ten, komu los nie pozwolil zyc z honorem!
Odpowiedz

kopał ślimak i sie dokopał :)

i tak to wygląda - jest chyba, albo planuje się, lektorat islandzkiego na gdańskiej skandynawistyce. ale będzie funkcjonował podobnie jak fiński - jako lektorat nadobowiązkowy, który jednak można zamienić z drugim językiem skandynawskim, ktorego trzeba się obowiązkowo uczyć.
temat skandynawii w polsce nie jest zbyt popularny, toteż ciężko cokolwiek z tego, czego drogi Axlu tak pożądasz ;P, dostać.
ze stronami internetowymi wiadomo jak jest, raczej nie stanowią źródła rzetelnej wiedzy.
wiem, że w tym toku otwarto szkołę języków skandynawskich ( www.hoveen.com ), więc tam ewentualnie można coś znaleźć.
jak to jest ze skandynawistyką w na uam'ie i na jagiellonce - nie mam pojęcia.
Odpowiedz

ja moge dawac lekcje dunskiego Laughing calkiem tanio Wink ,albo do mnie na telewizje mozna przyjechac Laughing mam dunska,norweska i takze szwedzka Surprised Big Grin
Jag är inte en människa. Det här är bara en dröm, och snart vaknar jag. Det var för kallt och blodet levrades hela tiden.
Odpowiedz

metallgirl napisał(a):ja moge dawac lekcje dunskiego Laughing calkiem tanio Wink

Może tak konkretniej Surprised
Odpowiedz

no co konkretniej? nauka jezyka dunskiego przez profesor nauk metallgirl Laughing

http://youtube.com/watch?v=z8VziyktyS0&search=danmark
jesli ktos to wymowi poprawnie to stawiam piwo Surprised Angry
Jag är inte en människa. Det här är bara en dröm, och snart vaknar jag. Det var för kallt och blodet levrades hela tiden.
Odpowiedz

metallgirl napisał(a):no co konkretniej? nauka jezyka dunskiego przez profesor nauk metallgirl Laughing

http://youtube.com/watch?v=z8VziyktyS0&search=danmark
jesli ktos to wymowi poprawnie to stawiam piwo Surprised Angry

A francuskiego też uczysz Wink
Odpowiedz

mialy byc jezyki zapomniane,czy tez skandynawskie. a francuski to dla pedalow Laughing *to byl pol zart*
Odpowiedz

geez, duński przede mną ~.~
na 4 roku, o ile dotrwam. już drżę przed fonetycznymi doznaniami ;P

opamiętajcie się ludzie, szwedzki jest najpiękniejszy, melodyjny i mnóstwo w nim zaskakiwanek :>
a duński to bulgot taki ;P
Odpowiedz

Gadacie tam...nahuatl to jest piękny język Big Grin
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości