• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wykład prof.Miodka

Nie bardzo wiedziałam gdzie to wrzucić więc założyłam nowy temat..Mam nadzieje,że za bardzo nie naśmiece i nie zrobie nikomu niepotrzebnej roboty..Tak czy owak,oto autentyczny wykład prof.Miodka Wink :
Cytat:Kiedy się człowiek potknie albo skaleczy woła "o kurva!". To cudowne, lapidarne słowo wyraża jakże wiele uczuć począwszy od zdenerwowania, rozczarowania poprzez zdziwienie, fascynację, a na radości i satysfakcji kończąc. Przeciętny Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np.: "Idę sobie stary przez ulicę, patrzę, a tam taka dupa, że o kuuurrrwa." Kurva może również występować w charakterze interpunktora czyli zwykłego przecinka, np.:
"Przychodzę kurva do niego , patrzę kurva a tam jego żona, no i się kurva wkurwiłem no nie?". Czasem kurva zastępuje tytuł naukowy lub służbowy, gdy nie wiemy, jak się zwrócić do jakiejś osoby płci żeńskiej ("chodź tu kurvo jedna!"), używamy kurvy do charakteryzowania osób ("brzydka, kurva nie jest" "o kurva, takiej kurvie na pewno nie pożyczę"), czy jako przerwy na zastanowienie ("czekaj, czy ja, kurva lubię poziomki?"). Wyobraźmy sobie, jak ubogi byłby słownik przeciętnego Polaka bez prostej kurvy. Idziemy sobie przez ulicę, potykamy się i mówimy do siebie: "bardzo mnie irytuję nierówności tego chodnika, które znienacka narażają mnie na upadek. Nasuwa mi to złe myśli o władzach gminy." Wszystkie te i o wiele jeszcze bogatsze treści i emocje wyraża proste
"O kurva!", które wyczerpuje sprawę. Gdyby Polakom zakazać kurvy, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówić, gdyż nie umieliby inaczej wyrazić swoich uczuć. Cała Polska zaczęłaby porozumiewać się na migi i gesty. Doprowadziłoby to do nerwic, nieporozumień, niepewności i niepotrzebnych naprężeń w narodzie polskim. A wszystko przez jedną małą kurvę. Spójrzmy jednak na rodowód tego słowa. Kurva wywodzi się z łaciny od curva,
czyli krzywa. Pierwotnie w języku polskim kurva oznaczała kobietę lekkich obyczajów, czyli po prostu dziwkę. Dziś kurvę stosujemy również i w tym kontekście, ale mnogość innych znaczeń przykrywa całkowicie to jedno. Można z powodzeniem stwierdzić, że kurva jest słowem najczęściej używanym przez Polaków. Dziwi jednak jedno - dlaczego słowo to nie jest używane publicznie (nie licząc filmów typu "Psy", gdzie aktorzy prześcigają się w
rzucaniu kurvami), praktycznie nie słyszymy, aby politycy czy dziennikarze wplatali w swe zdania zgrabne kurvy. Pomyślmy o ile piękniej wyglądałaby prognoza pogody wygłoszona w następujący sposób: "Na zachodzie zachmurzenie będzie kurva umiarkowane, wiatr raczej kurva silny. Temperatura maksymalnie ok. 2 st. Celsjusza, a więc kurevsko zimno kurva będzie. Ogólnie, to kurva jesień idzie.
[Obrazek: cheshirecatcopyef2.jpg]
Odpowiedz

LOL, już dawno do tego doszedłem Laughing
Odpowiedz

Starsze niz moja stara.
...rzekl Szyszak.
Odpowiedz

omfg Rolleyes mocne hahaha. Kochana młodzieży, kurwujmy więc ile wlezie Smile
Odpowiedz

Ale to czysta prawda Tongue Jakby taki przecietny robotnik mial zakaz mowic 'czosnek' to by sie napewno w ogole nie odzywal. Nie mozna byc bardziej nowoczesnym i uzywac slowa 'o fuck' zamiast 'o kurva',bo taka moherowa babcia nie zrozumie slowa 'fuck',a jak powiemy 'kurva' to sie na nas zle popatrzy i pomysli,jacy my nie wychowani Tongue

A teraz autentyczna rozmowa dwoch Polakow:

- Wczoraj kurva bylem na imprezie,ja pierdole ale bylo zajebiscie.
- Poderwales jakas dupe?
- No kurva nie,kurva nie wiedzialem jak zagac kurva do takiej jednej,kurva.
- No to kurva sie nudziles?
- Nie kurva,bo ja kurva sie spilem,wiec kurva nie pamietam.
- Pierdolisz,kurva , ile kurva wypiles?
- No kurva sporo.

itd... Smile Kiedy to sie tak stalo na przystanku i tego sluchalo,to ,az bylo dumnie z jezyka polskiego Smile
Jag är inte en människa. Det här är bara en dröm, och snart vaknar jag. Det var för kallt och blodet levrades hela tiden.
Odpowiedz

hmm w sumie nie ma byc z czego dumnym. Przecie to żargon klasy niższej, a przynajmniej nadużywanie tego słowa.
Odpowiedz

czytałam to już wcześniej ale nadal powala Laughing
chamy są wśród nas Wink gardzę wami i się śmieje z was Big Grin
Odpowiedz

Zoltan napisał(a):hmm w sumie nie ma byc z czego dumnym. Przecie to żargon klasy niższej, a przynajmniej nadużywanie tego słowa.

No z takiego 'jezyka' raczej nie Tongue Ale mozna sie niezle ubawic z debilizmu niektorych pola... ludzi Tongue naprawde,ja naprzyklad jeszcze nigdy nie slyszalam/widzialam,jakiegos 'ludzia' z innego kraju,ktory byc co drugie slowo to 'kurva' Tongue Rolleyes
Jag är inte en människa. Det här är bara en dröm, och snart vaknar jag. Det var för kallt och blodet levrades hela tiden.
Odpowiedz

Hmm z ruskimi to mało gadam, ale oni to pewnie tak samo jak nasi, tylko że jobami rzucają Smile
Odpowiedz

Zoltan napisał(a):Hmm z ruskimi to mało gadam, ale oni to pewnie tak samo jak nasi, tylko że jobami rzucają Smile

No w sumie to prawda,bo ukraince ,czy jugoslawianie to tak samo maja Tongue eh...raz powiedzialam,przy mojej kolezance z serbii 'kurva' to prze reszte dnia wypytywala ,sie mnie a jakiej ja 'kurvie' mowi? Rolleyes Tlumaczylam jej,ze tak mi sie wymcknelo Rolleyes Big Grin
Odpowiedz

Cytat:Kurva może również występować w charakterze interpunktora czyli zwykłego przecinka

A kto to słyszał, żeby zdanie zaczynać od przecinka? Wink
-Baco, będzie dzisja padać?
-Ej, kurwa bedzie, bo mnie jebie w krzyżu!
Odpowiedz

Trzeba zapytać panów polonistów, którzy na codzień trudnią się w miejscach pracy zwanych inaczej budową Wink
Odpowiedz

Zoltan napisał(a):Trzeba zapytać panów polonistów, którzy na codzień trudnią się w miejscach pracy zwanych inaczej budową Wink

A nie mozna poprostu mowic 'kurcze pioro' czy 'motyla noga'? Smile
Odpowiedz

Bierzmy przykład z Chucka Norrisa. On nie przeklina. On kopie z pół obrotu.
Odpowiedz

Zoltan napisał(a):Bierzmy przykład z Chucka Norrisa. On nie przeklina. On kopie z pół obrotu.

Czak Noris juz sie skonczyl, Teraz ktos inny powinnien zostac idolem mlodziezy Tongue
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości