12-22-2005, 11:19 AM
Odczytywać Biblię w sensie dosłownym, skończona błazenada.
Żenada... mądry chłopczyku.
mal napisał(a):Odczytywać Biblię w sensie dosłownym, skończona błazenada.
Dance Of Death napisał(a):chlopczyku ty chyba nie rozumiesz istoty Biblii jako dziela literackiego pisanego w znacznej mierze ponad 2 tysiace lat temu - przeciez tutaj nie chodzilo o to zeby (za pomoca teraz juz rozumianych symboli) pokazac 100% prawde ale zeby ukazac prostemu, nie oszukujmy sie glupiemu Izraelicie potege boskich mocy a przez to naklonic go do dobrego zycia (i polepszyc sytuacje spoleczna, zmniejszyc ilosc przestepstw, zbrodni) przez zastraszenie go karą boską na ziemi i wiecznym potepieniem po smiercimal napisał(a):Odczytywać Biblię w sensie dosłownym, skończona błazenada.
to po jakiego czochowego dziada czytac biblie skoro interpretowanie z sensu domyslnego moze byc nieprawdziwe ?!? Biblie można odczytywać w sensie dosłownym tylko trza umiec rozgraniczyc kity od prawdy i miec jakis dystnas do tych kitów, a nie wierzyc w to co tam pisze, doskonale wiedząć ze to niemozliwe.
Dance Of Death napisał(a):^
^
^
tylko ze ja w przedszkolu sie bawiłem
Cytat:a nie latałem co niedzielka do kosciołka...
Cytat:i tak jest do dzis heh![]()
Cytat:poza tym nigdy sie nad tym nie zasatanwiałem...
Dance Of Death napisał(a):to po jakiego czochowego dziada czytac biblie skoro interpretowanie z sensu domyslnego moze byc nieprawdziwe ?!? Biblie można odczytywać w sensie dosłownym tylko trza umiec rozgraniczyc kity od prawdy i miec jakis dystnas do tych kitów, a nie wierzyc w to co tam pisze, doskonale wiedząć ze to niemozliwe.
Nivo napisał(a):Oj dałeś czadu!Czadu to dał publikując swoje głębokie,wnikliwe i w 100% przemyślane odkrycie
Vomitor napisał(a):Dance Of Death napisał(a):^
^
^
Chcesz przez to powiedzieć, że cię pucowano już wtedy w dupcię?
Vomitor napisał(a):Dance Of Death napisał(a):a nie latałem co niedzielka do kosciołka...
a co to ma do rzeczy i do twoich "odkrywyczych punktów"?
Vomitor napisał(a):Dance Of Death napisał(a):i tak jest do dzis heh
Racja, w twoim przypadku od czasów przedszkola niewiele się zmieniło.
Vomitor napisał(a):Dance Of Death napisał(a):poza tym nigdy sie nad tym nie zasatanwiałem...
Bo poziom twojego IQ ci na to nie pozwalał?
Dance Of Death napisał(a):ostatnio jakos wpadło mi do głowy kilka interesujących faktów dotyczących religii chrzescijanskiej i bibli. wiec napotkałem (taki mi sie wydaje) kilka sprzecznych cech i zdarzeń:niestety ja akurat nie jestem w stanie odpowiedziec na zadne z tych pytan ale mozesz odpowiedziec sobie na inne pytanie ktore cie takze zapewne nutruje - czy Bog istnieje - to proste - zabij sie to sie dowiesz a na forum bedzie jednego debila mniej
1. Jak Maryja może byc dziewicą skoro urodziła Jesusa ?
2. Skoro Bóg jest doskonały to dlaczego stworzył szeroko pojete zło i "szatana" którego przecie nie ma ?
3. Skoro Bóg stworzył Adama i Ewe na swoją podobizne (mam na mysli chcrakter i wygląd) to dlaczego w tych ludziach obudziło sie zło - tyczy sie to takze dzisiejszych cyliwizjacji ?
4. Jak biblia moze pociskać kity o powstaniu wszechswiata przez Boga skoro swiat powstał w całekim inny sposób ?
5. Religia ta jest niby dobra - mi sie jednak zdaje ze ona wiecej zabiła niz uratowała
6. I proste pytanie: Kim Jest Bóg ? Jak wygląda ? Jak Powstał ?
Ciekawe jest to że wielu ludzi tych sprzeczności albo nie widzi, albo nie chce wiedziec i jest zapatrzona w religie co prowadzi do fanatyzmu...
Dance Of Death napisał(a):^ zeby poznac dobrą odpowiedz należało by spytac tych co w niego wierzą... bo to oni posiadają najwieksza wiedze na jego temat.Gówno posiadają, a nie wiedzę.
hmmm zabicie i poznanie istnienie boga ?!? nie dzieekuje ale nie skorzystam...
Dance Of Death napisał(a):^ zeby poznac dobrą odpowiedz należało by spytac tych co w niego wierzą... bo to oni posiadają najwieksza wiedze na jego tematZ choinki sie urwałeś?Nie widzisz w jakim kraju i wśród jakich ludzi żyjesz?Chociaż Ty to może faktycznie nie widzisz..
Dance Of Death napisał(a):Vomitor napisał(a):Dance Of Death napisał(a):^
^
^
Chcesz przez to powiedzieć, że cię pucowano już wtedy w dupcię?
wiesz może swoje zapedy homoseksulane zostaw dla siebie i nie pociskaj ich na siłe innym.
pedał napisał(a):Vomitor napisał(a):Dance Of Death napisał(a):a nie latałem co niedzielka do kosciołka...
a co to ma do rzeczy i do twoich "odkrywyczych punktów"?
to że prze całe dzieciństwo religia i koscioł były dla mnie totalnie obojetne.
Cytat:Vomitor napisał(a):Dance Of Death napisał(a):i tak jest do dzis heh![]()
Racja, w twoim przypadku od czasów przedszkola niewiele się zmieniło.
niom dalej jestem młody i szczęsliwy i tępy jak but mojej starej, stąd ma szczęśliwość, nie widzę bezmiaru swej tępoty...
Cytat:Vomitor napisał(a):Dance Of Death napisał(a):poza tym nigdy sie nad tym nie zasatanwiałem...
Bo poziom twojego IQ ci na to nie pozwalał?
a co ma poziom IQ do refleksji nad religią?