Ten mi się duzo bardziej podoba. Chociaż proporcjonalnie tutaj jest gorzej, ale proporcji nie należy się zbytnio czepiać bo tym nikt i nigdy nei zadowoli wszystkich pod tym względem
Miękkość ołówków to moim zdaniem kwestia gustu, dobierasz sobie takie jakimi najlepiej ci się pracuje. Ja do szkicu wstępnego zawsze używam B2 (taki miękki bo doskonale ściera się gumką chlebową, a ta nie brudzi jak zwykłe, plastikowe), a dalej, do wykończenia, to na ogół 4B, ale to tylko dla tego że siakoś nie czułem potrzeby by miększe kupować. Miększe trudniej ostrzyć i szybciej się tępią. Pyza tym nie pracuje zbytnio w ołówku wiec nei opracowałem jakiejś specyficznej techniki działania, a i sama moja kreska widać zę nie jest zbyt doświadczona. Jednym słowem ołówkiem nie umiem rysować

i dopiero pisząc to zdanie sobie to w pełni uświadomiłem
Nigdy siatki nie stosowałem, ale na starcie może być szalenie pomocna, potem człowiek na pewno się wyrabia już i bez jej pomocy. Chyba dobrze by było zeskanować fotkę, nałożyć w jakimś programiku równomierną siatkę i taką samą tylko w skali odwzorować na kartce, ale cholernie dużo z tym roboty. Ale fakt... kiedy nasze skupienie ogranicza się do obszaru wyznaczonego przez linie siatki wtedy łatwiej o zachowanie możliwie największego podobieństwa. Ale w sumie jak chcesz rysować tylko dla siebie to radziłbym ci rzucić w pizdu rysowanie z fotek. Rysuj z natury, to nauczy cie dużo wiecej niż rysunek wzorowany na czymś co już jest prawie gotowe bo obiekt jest już przeniesiony na płaszczyznę, a to znaczy że masz z bani najtrudniejszą robote.
A w sumie przypomniało mi się że kiedyś stsowałem coś w rodzaju siatki... Moja "siatka" była tekturową ramką podzieloną na 4 części nitką. Używałem jej do planowania kompozycji na kartce. Po prostu patrzyłem na rysowany obiekt przez tą ramkę tak by to co najistotniejsze znajdowało się na środku i by wszystko zmieściło się na kartce. Zapamiętywałem mniej więcej rozłożenie i brałem się do roboty ;P
Tu jeden z moich portrecików, ale niestety nie mam skanu forki z której go robiłem
http://img288.imageshack.us/img288/8448/...ret6zd.jpg