• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ulubiony film...

HEJ!
Uwielbiam go od kiedy obejżałam "Co gryzie Gilberta Grape'a". Poza tym, że jest przystojny (mimo tych 40-tu lat) ma ogromny talent aktorski. Gdy oglądałam "Jeżdźca bez głowy" miałam wrażenie, że jest faktychnie niesforną "dziewczynką"....
Kiedyś bardziej go ceniłam za jego wybór, selekcję w filmach, w których grał. Teraz po "Piratach z Karaibów" (tu mimo wszystko też świetnie zagrał) zastanawiam się czy nie dał się wciągnąć w tę komiczną p"propagandę". Po prostu sprzedał się ...

pozdrawiam,
Sabelle
Odpowiedz

Ulubiony film? Sporo ich Smile (kolejność przypadkowa):
- 'Słodki listopad'; (Charlise Theron... Big Grin)
- 'Brudny Harry'; (Clint Eastwood Big Grin)
- 'Wzgórze rozdartych serc'; (j.w Big Grin)
- 'Forest Gump';
- 'Truman show' (Jim Carrey)
- 'Pytanie do Boga' (Antonio Banderas)
Z polskich:
- 'Trzy kolory- niebieski'
- 'Miś'

Narazie nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Jak coś mi się przypomni, to dopiszę.

EDIT: Jeszcze 'Dzień świra' i 'Chłopaki nie płaczą'. A ostatnio 'Sin city'.
Odpowiedz

Film to moje życie ... Dla mnie najlepszymi w tej dziedzinie są Kusturica, Almodowar, Linch,Coppola no i Allen. Uwiodła mnie gra Pacina (oczywiście "The Godfather", "Dog Day Afternoon", "...And Justice For All", "Scarface", "Scent Of A Woman", Carlito's Way"), no i oczywiście Depp'a (ulubione filmy z nim: "Arizona Dream", "The Man Who Cried", "What's eating Gilbert Grappe", "Blow", "Donnie Brasco"; tu grał te Pacino, "Marzyciel", "Don Juan DeMarco", "Chocolat", "Cry-baby","Edward Scissorhands", "Piraci z Karaibów").
Jestem fanką horrorów (najlepsze w/g mnie: "Dracula", "Koszmar z ul...", "Hrankenstein" w reżys. Cenneta Branath'a ). Może niepowinnam tego pisać, bo zostane przez wiele osób zjechana, ale moim ul. filmem jest "Inerview wit the vampire" (w/g mnie książka jest lepsza pod względem treści). Pozatym "Jej wysokość Afrodyta", "Słodki drań", "Celebrity", "Tajemnica morderstwa na Manhattanie", "Mężowie i żony", "Zbrodnie i wykroczenia", "Złote czasy radia", no i fenomenalny "Manhattan" Woody'ego Allena, "Porozmawiaj z nią", "Wszystko o mojej matce", "Drżące ciało", "Kwiat mego sekretu", "Kika" Almodowara,"Pulp Fiction" Tarantino, "Dzień pruby" z E.Hawk'iem i Denzelem Woshingtonem, "Spaleni słońcem" Mihałkowa, - to jeśli chodzi o kiono zagraniczne....
...troszkę Confusedmiech1: się rozpisałam... lepiej już przerwę , bo wyjdzie z tego niezły felietonik :rad2:
pozdrawiam, Sabelle
...carpe noctem...

"Psychopatia oznacza dosłownie 'cierpienie duszy'. W dosłownym
sensie tego słowa każdy człowiek jest psychopatą, bo nie ma
człowieka, który by w swym życiu nie cierpiał."
Antoni Kępiński
Odpowiedz

1. Prosta historia
2. Pulp fiction
3. Urodzeni mordercy
Odpowiedz

......:::::::Terminator 2.Judgment Day::::::.......
chamy są wśród nas Wink gardzę wami i się śmieje z was Big Grin
Odpowiedz

....do swojej listy dopiszę jeszcze Absolwent,Ghost Ship,Malena,Złe Wychowanie ,Hair , Snatch...

Ale uwielbiam film 'Nosferatu'...hmmm
kto ogladal kiedys ten zabytkowy film?
jakie sa wasze wrazenia?;pierwszy raz ogladalam ten film ok roku '96 i pamietam ze byl to jeden z niewielu filmow , ktory ział jakas tajemnicza groza. caly obraz byl na wpol realny, hipnotyczny, oniryczny. ;dzis gdy to ogladam caly nastroj grozy gdzies wyparowal, raczej film razi archaicznoscią, dlatego trzeba do niego podchodzic z pewna wiedza na temat tego co to byl ekspresjonizm niemiecki. ;nalezy miec tez na uwadze fakt ze film jest NIEMY, a muzyka jaka mu towarzyszy czesto jest mocno nieadekwatna zeby nie rzec: drazniaca. ;zastanawiam sie jak wygladałby ten film z napisaną specjalnie do niego muzyką, ktora w wiekszym stopniu wzmagalaby groze i podsycala ten nastrój. ;chodzi jednak o to żeby nie wymagac od tego obrazu bóg wie czego. jest on STARY, reliktowy i nie nalezy sie po nim spodziewac fajerwerkow.
zwlaszcza gdy ktos ogladal remake Herzoga moze miec wrazenie ze to powtorka z rozrywki- praktyznie identyczna fabula, przy czym Herzogowy film jest strawniejszy, bo zrobiony w duchu nowoczesnego jednak kina. Ja jednak myslę, że warto się przemóc i z Nosferatu starym zapoznac.
*po 1 jest to ciekawostka dla czlowieka przyzwyczajonego do fajerwerkow- to nieomalze lekja historii kina. to takze mozliwosc podziwiania ciekawych zdjec sprzed prawie 100 lat. jezeli ktos sie miluje w czarnobialych obrazach, w kontrastach i grze swiatlocienia to jest to film dla niego.
*po 2. to jest podwalina wszelkich filmow wampirycznych - zdaje sie ze jedyny wczesniejszy film o wampirach: London after midnight(sprawdze czy faktyznie jest starszy od nosfera)przepadl gdzies w zapomnieniu. Nosferatu trzyma sie natomiast dzielnie i zawsze tworcy filmowi sie do niego odwoluja.
no herzog wiadomo- podszedl na kolanach i z obsesja robiac remake, ale np. w Draculi Coppoli- zwroccie uwage na "ozywajace cienie" i w ogole na wykorzystanie motywu spektaklu cieni. w Wywiadzie odwolanie wprost- Louis oglada najslynniejsza chyba scene z Nosferatu- pianie kura. potem Cien wampira -czyli taka fantazja na temat tego JAK robiono Nosferatu i kim wlasciwie byl Max Schreck.
jakby sie uprzec znajdziemy nawiazaia takze w Bladzie 2 - wampirzy krol jakos dziwnie nosferatu przypomina.
ze nie wspomne o grach i maskaradzie.
...carpe noctem...

"Psychopatia oznacza dosłownie 'cierpienie duszy'. W dosłownym
sensie tego słowa każdy człowiek jest psychopatą, bo nie ma
człowieka, który by w swym życiu nie cierpiał."
Antoni Kępiński
Odpowiedz

Hej, po chuja wklejasz te same wypociny do dwóch tematów? :?
-Baco, będzie dzisja padać?
-Ej, kurwa bedzie, bo mnie jebie w krzyżu!
Odpowiedz

Piraci z karaibów
Terminator 2
Władca pieścieni - 3 cześci
Odpowiedz

Sabelle napisał(a):....do swojej listy dopiszę jeszcze Absolwent,Ghost Ship,Malena,Złe Wychowanie ,Hair , Snatch...

Ale uwielbiam film 'Nosferatu'...hmmm
kto ogladal kiedys ten zabytkowy film?

dopisze sie do MalenySmile
a co do Nosferatu - chodzi o niemiecki film? Bodajze byl nosferatu wampir i nosferatu symfonia grozy. klasyka, ktorej wrecz nie da sie nie kochac Tongue
Odpowiedz

Zapomniałam dopisać film "Sok Z Żuka".Dziś leci w tv.
Big Grin
See You At The Bitter End...
Odpowiedz

Green Mile
Odpowiedz

Ajana napisał(a):Zapomniałam dopisać film "Sok Z Żuka".Dziś leci w tv.
Big Grin

o Tim Burton i jego zeschizowane filmySmile az sie nie moge doczekac "Gnijacej panny mlodej" - na start trzy wielkie plusy
1. Tim Burton rezyseruje
2. Johnny Depp podklada glos panu mlodemu
3. Pomysl...Smile

Nivo napisał(a):Green Mile

Ksiazka lepsza, chociaz film fakt faktem- cudownySmile
Odpowiedz

Moje ulubione filmy to mieszanka sensacji,komedii i kina przygodowego. W mojej 21 znajdują się filmy z z ostatnich 5 dekad od połowy lat 60-tych do dziś. Oto mój wybór:
21.Ojciec Chrzestny(bez komebtarza)
20.Czas Apokalipsy(absolutny klasyk)
19.Obcy-8 pasażer Nostromo(przez goszinę nie było widać obcego,a jak się pojawił to wbił mnie do fotela. Arcydzieło Ridleya Scotta)
18.Blues Brothers(najlepszy film muzyczny w dziejach)
17.Star Wars Nowa Nadzieja(to zapoczątkowało nowy gatunek)
16.Indiana Jones i Zaginiona Arka(najlepsza rola Forda, wzór kina przygodowego)
15.Człowiek z Blizną(mój ulubiony film gangsterski)
14.Zły Mikołaj(najlepsza czarna komedia ostatnch lat)
13.Zabójcz Bron(niesamowity Gibson, z każdą częścią fabuła coraz głupsza, a film lepszy , coś takiego żadko się zgadza)
12.Sin City(genialne kreakcje Benicia Del Tora, Willisa i oczywiście Mickeya Rourkea i przede wszystkim wierność komiksowi Millera).
11.Czy leci z nami pilot?(rozpoczął bum na parodie)
10.Matrix(jedynka była wspaniała ten pomysł i wykonaie, ale 2i3 to totalne dno.Szkoda ideał był tak blisko)
9.Gladiator(kolejny popis Crowa i Scotta, to zakończenie to mistrzostwo świata. W amerykańskim filmie główny bohater umiera i nie można zrobić kontynuacji to się żadko zdarza(patrz Mission Impossible)
8.Szklana Pułapka(tylko zacytuje 10 milionów terrorystów , a ja trafiłem na takiego z małymi butami)
7.Parszywa 13(najlepszy film wojenny, ten humor i akcja)
6.Jackass the movie(tak śmieszne,żę aż boli)
5.Braveheart( tak jak Gladiator tylko lepszy)
4.Zielona MIla(wspaniał rola Toma Hanksa, aż chciało mi się płakać. Najlepszy dramat)
3.Pulb Fiction(złoty zegarek rządzi. Tarantino to geniusz,a Travolta zagrał rolę życia)
2.Zabawy z Bronią(jest na drugim miejscu, bo w dzisiejszych czasach dobry dokument to rzadkość, dlatego jest tak wysoko. Poza tym to świetne wykorzystanie tematu i kawał dobrego political fiction)
1.Tu może być dla niektórych niespodzianka.
Włoska Robota z 1969 roku(najlepsza komedia sensacyjna w dziejach. Wspaniały brytyjski humor, boskie pościgi mini coperami i kreacja Michaela Caina)
Odpowiedz

A z moich:
Amadeusz,
Nosferatu: Symfonia Grozy (to ten Murnaua z 1922 roku) z muzyką Art Zoyd,
Pi,
Skazani na Shawshank,
Pulp Fiction,
Obcy: 8 Pasażer Nostromo,
Dawno temu w Ameryce,
Przyczajony Tygrys Ukryty Smok,
Eraserhead,
Requiem dla Snu,
Taksówkarz,
Ptaki,
Urodzeni Mordercy.
[Obrazek: mallemma.gif]
Odpowiedz

1. "Star Wars" IV V VI
2. "Oni żyją"
3. "Kaczor Howard"( haha no co film jak film)
4. "Terminator"
5. "Planeta małp" I-V
6. "Batman"
7. "Rambo"
8. "Rambo II"
9. "Godzila" 1954-75
10."School Of Rock"
BLOOD SUGAR SEX MAGIK - the best thing since bread came sliced
[Obrazek: redpapryczkipk7.jpg]
Odpowiedz