• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ulubieni malarze

A więc zastanawiam się, jakich malarzy obrazy lubicie najbardziej? Ja uwielbiam Renoir'a (mam Jeanne Sammary jako tapetę Smile ), Claude Monet za krajobrazy i Edgar'a Degas'a. Tak poza tym to niezmiennie Leonarda da Vinci, ale bardziej za to kim, był, niż za jego obrazy, chociaż na pewno jest wiele, które mi się bardzo podobają. Jest dużo malarzy, których cenię, ale ostatnio właśnie ich obrazy podobają mi się najbardziej.
"...jam jest Lilith, jam jest pierwsza z pierwszych, jam jest Asztarte, Kybele, Hekate, jam jest Rigatona, Epona, Rhiannon, Nocna Klacz, kochanka wiatru.
Czcijcie mnie w głebi serc waszych, składajcie ofiare z aktu miłosći i rozkoszy... "
Odpowiedz

salvador dali. nie wiem dlaczego... to kwestia gustu. albo cos do ciebie trafia ,albo nie. do mnie prace salvadora trafiaja. Smile
Odpowiedz

Beksiński, oraz impresjoniści... no i Bosch Big Grin ale w sumie taki ze mnie "znawca" jak z Leppera autorytet moralny...
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Hmm... Beksiński, Siudmak, niekiedy Dali, czasem Royo. No i od groma młodych grafików i malarzy których nazwisk nie zadałem sobie trudu zapamiętać.
Ten kto gwiazdę w locie schwyta
Sprawi dziecko mandragorze
Wie skąd diabeł wziął kopyta
Albo czemu gasną zorze
Umie słuchac syren śpiewu
Strzec się zawistników gniewu
Ten jedyny
Zna krainy
Gdzie nie znajdzie fałsz gościny
Odpowiedz

lubie naprawde spora liczbe malarzy ale udalo mi sie wylonic top 10
-Max Ernst
-AO Spare
-C.D Friedrich
-V. van Delft
-H. Bosch
-J.Malczewski
-S.Dali
-P.Picasso
-Witkacy
-J. van Eyck
Pamiętajcie, nigdy nie ufajcie żadnym undergroundom, to wszystko
oszustwo jest totalne, nisze wszystkie, alternatywy, jest to wszystko
syf i naprawdę to nic, NIC nie daje tylko wciąga i zabiera
człowieczeństwo.
Kapitan Europa
Odpowiedz

Aaa, to będzie długa lista Wink
Caspar David Friedriech, Caravaggio (absolutny mistrz światła), Hieronim Bosh, Pierro della Francesca, Leonardo da Vinci, Frida Khalo, Salvador Dali, Alfons Mucha, Wiliam Blake, Henryk Siemiradzki, John Everett Millais, Francisco Goya, Auguste Renoir, Albrecht Durer, Tamara Lempicka, Giorgione, Arnold Bocklin, Fernando Khnopff, Gustav Klimt

jeśli chodzi o współczesność to H. R. Giger, Johanna Ost, Liselotte Eriksson, Stephanie Pui Mun Law, Rebecca Guay (tą panią powinni znać wszyscy grający w magica Wink )
to by było na tyle, jak sobie przypomnę to dopiszę Smile
Odpowiedz

J. F. Fussli
Piranessi
C. Monet
E. Degas
Van Gogh
L. Royo
W. Hasior

na razie nikt inny mi nie przychodzi do głowy..
...przeraziła się, ze jest śmiertelna i na ich oczach umiera ze strachu przed śmiercią...
Odpowiedz

Salvador Dali
Władysław Hasior (chociaż bardziej zajmował się rzeźbą)
Jerzy Duda - Gracz (szczególnie za Drogę Krzyżową)
Zdzisław Beksiński
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

A mnie malarstwo nie rusza za bardzo Confusedhock: . Ulubionego malarza nie mam.
Odpowiedz

gannon napisał(a):A mnie malarstwo nie rusza za bardzo Confusedhock: . Ulubionego malarza nie mam.
boś gópek. Zacznę Cię napastować moją kolekcją ksiązek o sztuce to Ci przejdzie Tongue
Odpowiedz

Czekaj czekaj Wink spróbujesz tylko... to anuluję Twoją legitymację Laughing
Nie każdy musi fascynować się plamami farby na płutnie Wink
Odpowiedz

sam jesteś plama farby. Ok, przyznaję, taki np Kandinsky to robił plamy farby, ale jego akurat nie mówię.
Nie powiesz mi, że Caravaggio robił jakieś plamy
Odpowiedz

Owszem robi - małe i precyzyjne Big Grin
Odpowiedz

Głównie impresjoniści, lecz nie wszyscy. Głównie C. Monet, E. Dega, A. Renoir.
Ale też część obrazów Caspara Davida Friedricha (a szczególnie "Wędroweic po morzu chmur", czy jakoś tak, nie pamiętam tytułu dokladnie, ale to jest taki piękny obraz z facetem w czarnym fraku, który znajduje sie pośrod różnokolorowych obłoków) i Salvador Dali
Czy Bóg myśli? Jeśli tak, to nie jest wszechwiedzący. Pomyśl o tym.
Odpowiedz

Beksiński,Borys, Fred Fields
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości