• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

rozmowy nie całkiem kontrolowane :>

http://www.przekroj.pl/index.php?option=...mitstart=0
Zajebiste w gruncie rzeczy...
Ten kto gwiazdę w locie schwyta
Sprawi dziecko mandragorze
Wie skąd diabeł wziął kopyta
Albo czemu gasną zorze
Umie słuchac syren śpiewu
Strzec się zawistników gniewu
Ten jedyny
Zna krainy
Gdzie nie znajdzie fałsz gościny
Odpowiedz

Artykuł ciekawy, sama organizacja nieszczególnie
[Obrazek: 266c114d403ad301.gif]
Odpowiedz

Czemuż to? Kwestia zakniętego elitarnego klubu pojedynkowego wydaje się ciekawa choć może nieco trąci snobem.
Albo czemu gasną zorze
Ten jedyny
Zna krainy
Odpowiedz

No nie wiem, mimo ze tradycja jako taka nie jest czyms złym, to idea szowinistycznego elitaryzmu o arystokratycznym wydźwięku i podziału na "nas" i "słabych" mi w tej korporacji wydaje się czymś obrzydliwym.
Odpowiedz

Hmm... ale w zasadzie naturalne jest iż ludzie wyznający jakies wspólne wartości jednoczą się w grupy ( w tym wypadku jest to tradycja, historia, odwaga itp) i ostentacyjnie odcinają się od reszty społeczeństwa która owych wartości nie podziela. Kwestia elitaryzmu nie jest taka zła, do tego jakoś nie podkreslają szczególnie niższosci innych, jedynie to iż przynależnośc do korporacji hartuje ich charakter.
Albo czemu gasną zorze
Ten jedyny
Zna krainy
Odpowiedz

Wiesz, tego czy nie podkreślają niższości innych nie wiemy, o tym nie było mowy w artykule. Była natomiast o podkreślaniu przez nich własnej wyższości. Wszystkiego nie da rady się dowiedzieć z tego skromnego opisu, niemniej jednak to wymalowywanie swastyk na ich siedzibie i oskarżenia o neonazizm nie wzięły się - nawet jeżeli byłyby przesadzone - z powietrza. Przykład? U nas oskarza się o podobne poglądy Młodzież Wszechpolską, a przecież każdy jej członek - członek legalnej organizacji politycznej - głośno zaprzeczy jakoby w jakimkolwiek aspekcie popierał tę ideologię. A jaka jest prawda... to chyba wiadomo.
Odpowiedz

Zazdrość?:>
"All that's left to say is: Farewell"
Odpowiedz

Hmm... Książę powiem tak - Niemcy zostali paskudnie wykastrowani ze swojej historii - obecnie patriotyzm,nawiązanie do tradycji, elitaryzmu czy arystokracji jest tam powodem do rzucania podejrzen o faszyzm a wolna dyskusja o III Rzeszy czy bardziej radykalnej formie polityki jest czymś nie do pomyślenia. Ja sam jestem wolnościowcem ale np. w moim Lo są ludzie którzy mają otwarcie poglądy radykalnej prawicy i którzy np. na lekcji dyskutują o zasadności terroru indywidualnego sprawowanego przez państwo dla ogólnego dobra. Kwestia takiej dyskusji w szkole niemieckiej jest nie do pomyślenia, młodzież jest indoktrynowana wg. poprawności politycznej (opieram się co prawda tylko na przykłądzie jednej szkoły znajomego ale sądząc po ciągle rzucanych tam oskarżeniach o nazizm jest to tam chyba na porzadku dziennym). Czy możemy mówić o naziźmie w organzacji którą A. hitler zdelegalizował i do której uczęsczają min. wietnamczycy? Raczej nie . A Co do wyższości - sądzę że prędzej ejst to wyższość elit intelektualno- finansowych nad niewykształconym motłochem albo nową falą pseudointelektualistów. [/img]
Albo czemu gasną zorze
Ten jedyny
Zna krainy
Odpowiedz

Po pierwsze: Return, turlaj dropsa.
Po drugie. Wcale nie jest mi ich (Niemcow) jakoś szczególnie szkoda. Jak by na rzecz nie patrzeć jest to państwo, ktore w swojej historii ma taką czarną plamę; jest to państwo, którego społeczeństwo było gotowe na poparcie czegoś takiego (a nie wolno zapomnieć, że przedstawiciele tamtego pokolenia ludzi mogą mieć jeszcze wpływ na obecne pokolenia, bo nie wymarli w całości); poza tym - chyba wdrażanie niejako z zalożenia poprawnosci politycznej, jest w ogolnym rozrachunku zdrowsze dla społeczeństwa niż - na przykładzie naszego społeczeństwa - ogólna aprobata dla postaw antyżydowskich. Dalej - Hitler swego czasu zdelegalizował także SA która tak wiernie mu służyła przez lata, i której to członkowie bez wątpienia byli nazstami. Trzeba pamiętać że wiele z tego rodzaju decyzji miało wymiar wyłącznie polityczny a nie ideologiczny, poza tym - Hitler byl szaleńcem, nie można o tym zapominać. Co do różnorodnosci etnicznej w Corpus Hannover, o ktorym mówimy - tutaj nie chcę wdawać się w szczegółową debatę, bo sam przyznasz, że materiały mamy skąpe - ja jednak odniosłem wrażenie ze ów połwietnamczyk był raczej wyjątkowym członkiem korporacji. Ale to nieważne. Co zaś tyczy sie owego poczucia wyższości - ja o poczuciu wyższości elit finansowych czy kultywowaniu jakiegoś takiego poczucia "lepszości" tej "post arytokracji" nad resztą właśnie mowię, o dzieleniu na "nas" i "gorszych" (bo że każda grupa dzieli świat na "nas" i "ich" nie wspominam), to w wizerunku tej grupy wydało mi sie tak wstrętne.
Odpowiedz

Cytat:hyba wdrażanie niejako z zalożenia poprawnosci politycznej, jest w ogolnym rozrachunku zdrowsze dla społeczeństwa

Absolutnie nie jest zdrowe narzucanie odgórne jakichkowliek poglądów, bo nie jest sprawa jednego ministra z drugim, jaki jest mój pogląd na etmat dajmy na to żydów. Tak długo, jak nikt ich nie atakuje ;]

Cytat:Co zaś tyczy sie owego poczucia wyższości - ja o poczuciu wyższości elit finansowych czy kultywowaniu jakiegoś takiego poczucia "lepszości" tej "post arytokracji" nad resztą właśnie mowię, o dzieleniu na "nas" i "gorszych" (bo że każda grupa dzieli świat na "nas" i "ich" nie wspominam), to w wizerunku tej grupy wydało mi sie tak wstrętne.

A mi naturalne jak najbardziej, bo na tym polegają właśnie elitarne grupy, ze członkostwo w nich ma członka mobilitować Smile
"All that's left to say is: Farewell"
Odpowiedz

Książę 2 napisał(a):Po pierwsze: Return, turlaj dropsa.
Po drugie. Wcale nie jest mi ich (Niemcow) jakoś szczególnie szkoda. Jak by na rzecz nie patrzeć jest to państwo, ktore w swojej historii ma taką czarną plamę; jest to państwo, którego społeczeństwo było gotowe na poparcie czegoś takiego (a nie wolno zapomnieć, że przedstawiciele tamtego pokolenia ludzi mogą mieć jeszcze wpływ na obecne pokolenia, bo nie wymarli w całości); poza tym - chyba wdrażanie niejako z zalożenia poprawnosci politycznej, jest w ogolnym rozrachunku zdrowsze dla społeczeństwa niż - na przykładzie naszego społeczeństwa - ogólna aprobata dla postaw antyżydowskich. Dalej - Hitler swego czasu zdelegalizował także SA która tak wiernie mu służyła przez lata, i której to członkowie bez wątpienia byli nazstami. Trzeba pamiętać że wiele z tego rodzaju decyzji miało wymiar wyłącznie polityczny a nie ideologiczny, poza tym - Hitler byl szaleńcem, nie można o tym zapominać. Co do różnorodnosci etnicznej w Corpus Hannover, o ktorym mówimy - tutaj nie chcę wdawać się w szczegółową debatę, bo sam przyznasz, że materiały mamy skąpe - ja jednak odniosłem wrażenie ze ów połwietnamczyk był raczej wyjątkowym członkiem korporacji. Ale to nieważne. Co zaś tyczy sie owego poczucia wyższości - ja o poczuciu wyższości elit finansowych czy kultywowaniu jakiegoś takiego poczucia "lepszości" tej "post arytokracji" nad resztą właśnie mowię, o dzieleniu na "nas" i "gorszych" (bo że każda grupa dzieli świat na "nas" i "ich" nie wspominam), to w wizerunku tej grupy wydało mi sie tak wstrętne.

LOL,ale mu pranie mózgu w tej Brukseli zrobili...Oczy przecieram-dawno takiego bełkotu nie czytałem.Niezle jestes wytresowany,nie ma co.
[Obrazek: f433e6e70962e617.jpg]
Czas przeorania to czas oczyszczenia
Odpowiedz

bahahahahahaha!
Odpowiedz

Necro Desecrator napisał(a):LOL,ale mu pranie mózgu w tej Brukseli zrobili...Oczy przecieram-dawno takiego bełkotu nie czytałem.Niezle jestes wytresowany,nie ma co.
A ja kiedyś myślałam,że masz coś więcej w głowie
[Obrazek: cheshirecatcopyef2.jpg]
Odpowiedz

-Rene- napisał(a):
Necro Desecrator napisał(a):LOL,ale mu pranie mózgu w tej Brukseli zrobili...Oczy przecieram-dawno takiego bełkotu nie czytałem.Niezle jestes wytresowany,nie ma co.
A ja kiedyś myślałam,że masz coś więcej w głowie

Crying or Very Sad Crying or Very Sad Crying or Very Sad Gdy czytacie tego posta dyndam już na pasku od spodni
[Obrazek: f433e6e70962e617.jpg]
Czas przeorania to czas oczyszczenia
Odpowiedz

BAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHHAAAAAAAAAAAAA!
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 14 gości