- Liczba postów:
- 1,828
- Liczba wątków:
- 11
- Reputacja:
-
0
Jak to ujął niegdyś h 88-
hegemon 88 napisał(a):Opuść ten czatrum
"All that's left to say is: Farewell"
- Liczba postów:
- 28
- Liczba wątków:
- 0
- Reputacja:
-
0
powinienm Cie teraz zacytowac "rotfl'n'lol":
ale cóż,wkleje:
"Neopogaństwo (czasem neopoganizm), to powszechne, acz niezbyt precyzyjne, zbiorowe określenie współczesnych systemów wierzeń, zarówno odwołujących się do etnicznej religii danego regionu lub kraju, (...) Część znawców lub wyznawców tej grupy religii uważa pogaństwo, neopogaństwo i neopoganizm za określenia deprecjonujące, promując zastępczo termin rodzimowierstwo jako ogólnie pojmowany system wierzeń etnicznych oraz religii bezpośrednio do niech nawiązujących."
"Narodowy socjalizm (niem. Nazionalsozialismus), zwany również nazizmem (niem. Nazi) i hitleryzmem (od nazwiska Adolfa Hitlera), to totalitarna ideologia NSDAP obowiązująca w Niemczech w czasie sprawowania władzy przez tę partię 1933-1945. Głównymi ideologami narodowego socjalizmu byli: Adolf Hitler (Mein Kampf) oraz Alfred Rosenberg i Joseph Goebbels."
KelThuz: jesli chcesz mi cos wyjasnic to pisz, jestem otwarty na rozne wyjasnienia, zdaje sobie sprawe z tego ze moge sie mylic w pewnych kwestiach - szczegolnie jesli dotyczy to tematu poganstwa, w koncu nie uwazam sie za jednego z nich i nie probuje sie wkrecac w to. Mozna by sie ze mnie smiac gdyby bylo inaczej. Wiec nie staraj sie robic z drugiego czlowieka posmiewiska. Ja nie robie z Ciebie usilnie idioty. A moje dwa zdania w poprzednim poscie traktuj osobno, niemajace nic wspolnego ze soba, bylbym glupi gdybym wnioskowal ze w poganizmie jest duzo NS bo katolicyzm to wiara innego narodu rotfl, moze to zle napisalem i dlatego to cale zmieszanie, cóż.
zieeef...
- Liczba postów:
- 1,458
- Liczba wątków:
- 33
- Reputacja:
-
0
neopogaństwo indoeuropejskie nie ma NIC wspólnego z doktryną polityczną zwaną narodowym-socjalizmem, i nie powinno mieć nic wspólnego z tym odrażającym, nieeuropejskim, totalitarnym koczowniczym semito-mongoloidalnym systemem, który nierzadko uzurpuje sobie monopol na używanie neopogańskiej 'terminologii' jako religijnego sankcjonowania swojej ideologii.
Takie zdanie o NS mają m.in. Asatrú.
Nie istnieje żadne logiczne wytłumaczenie łączenia indoeuropejskiego neopogaństwa (a więc wiary, jakby nie było, WOLNYCH, NIEZALEŻNYCH i DUMNYCH LUDZI) z judaistycznym systemem totalitarnym, jakim jest NS/komunizm.