• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rockowa mapka, także historyczna...

Temat podobny do znajdującego się w dziale metalowym, ale tym razem oczywiście chodzi o rock/hardrock. Macie jakąś ulubioną scenę rockową? (chodzi oczywiście o kraje)
Poza tym ciekawi mnie co Wam bardziej odpowiada - stary klasyczny rock, czy nowsze kapele?
Odpowiedz

Zdecydowanie Wielka Brytania (Pink Floyd, Black Sabbath, Coldplay)
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Wielka Brytania, Australia i Niemcy. W zasadzie tyle jeśli chodzi o hard rock. Zdecydowanie wolę starszy rock. Zresztą teraz jest bardzo mało prawdziwych rockowych kapel.
AC/DC RLZ!!!
Odpowiedz

czarny_cien napisał(a):Ja lubie i nowszy rock, i starszy tylko nie aż tak bardzo stary Smile

A jak bardzo stary???

Co do Niemiec to mi raczej o Scorpions chodziło.
AC/DC RLZ!!!
Odpowiedz

Wielka Brytania, Niemcy

Cytat:(...) i starszy tylko nie aż tak bardzo stary

=D ;]
Skippy™
all rights reserved

"When walking in open territory, bother no one. If someone bothers you, ask him to stop. If he does not stop, destroy him..."
Odpowiedz

Ja zdecydowanie stawiam na Wielką Brytanię - Coldplay, Pink Floyd, Muse i różne inne brytyjskie zespoły gitarowe, ale równie dużo pewnie znalazłoby się w USA. Z innych części świata (poza Polską) trudno jest mi cokolwiek znaleźć.
Odpowiedz

Wielkaja Brytanija (kto się zna wie za co Laughing ) und bratnie Niemcy (Rammstein!!!)
[Obrazek: Slayer_logo.jpg]
Odpowiedz

ze straszych rzeczy to ten nieszczęsny umarły grunge XD

z obecnych bez jakiegoś kierunku... tzw wsystko Confusedhock:
"Words you say never seem
to live up to the ones
inside your head
the lives we make
never seem to get us anywhere
But dead. "
Odpowiedz

Wielka Brytania:
Iron Maiden
Cradle Of Filth
AC/DC (na w pół z australii)
Metall 4 ever !
Odpowiedz

Junajted Kingdom - Black Sabbath, Ozzy, Iron Maiden, Judas Priest, Led Zeppelin itd., itp., ale w innych krajach też można znaleźć coś ciekawego - USA, Niemcy, a nawet trochę upośledzona muzycznie Polska (TSA na przykład).
Odpowiedz

u mnie przewaznie wlk. brytania i przewaznie ze starych dobrych czasow w ktorych nie dane mi bylo egzystowac Big Grin
Odpowiedz

Jakiś czas temu przekonałem się, że i we Francji można znaleźć ciekawy zespół rockowy. To tak przy okazji wakacji, które spędziłem razem z Francuzami. Polecili mi zespół Noir Desir.
Zapewne w każdym kraju możnaby znaleźć coś ciekawego, trzeba tylko dobrze poszukać.
Odpowiedz

Nie będę oryginalny i dorzucę swój głos na scenę brytyjską. Przy muzyce stamtąd się wychowałem i pewnie przy niej umrę Smile
"Marysia mała pierdolca miała, pierdolca jasnego jak śnieg.
Gdziekolwiek biegła Marysia mała, pierdolec rozsadzał jej łeb..."
Odpowiedz

Ciekawe jak to jest, że u nich co roku pojawia się jakiś zespół, który debiutując staje się znany na całym świecie. To chyba jakaś specyfika rynku brytyjskiego i umiejętność promowania młodych i wartościowych zespołów. W zeszłym roku np. takim był Franz Ferdinand.
Muzyka brytyjska odpowiada mi i w starszym wydaniu, i właśnie w tym nowym z tego nurtu nazwanego "new rock revolution", a do którego można jeszcze zaliczyć parę kapel amerykańskich.
Odpowiedz

Dla mnie najlepsza jest scena brytyjska:
Queen
Placebo
Muse
Travis i wielu innych
A oto inne kraje z zespołami,które lubię:
Niemcy i Austria:Rammstein, L'Ame Immortelle
Finlandia:Lab, Nigthwish
Holandia:Within Temptation
USA:SOAD,QOTSA, Korn
Odpowiedz