• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najlepsze nagrania w historii rocka

"Stairway To Heaven" formacji Led Zeppelin został wybrany przez słuchaczy brytyjskiej rozgłośni Planet Rock najlepszym rockowym utworem w historii.

Na utwór wydany w 1971 roku głosowało aż 70% słuchaczy, którzy wzięli udział w ankiecie Planet Rock. Warto także dodać, że Led Zeppelin w pierwszej dziesiątce umieścili aż trzy nagrania.

Na miejscu drugim znaleźli się Amerykanie z Lynyrd Skynyrd z utworem "Free Bird" (1973), a ostatnie miejsce na podium należy do Queen i kompozycji "Bohemian Rhapsody" (1975).

"Numer jeden może być postrzegany jako rockowy banał, nie zmienia to jednak faktu, że jest to prawdopodobnie jedyny rockowy kawałek w historii, co do którego większość fanów zgodzi się, iż mamy do czynienia z klasyką. Minęło już tyle lat, a dalej nie chce się w nim zmienić nawet jednej nuty" – mówi Mark Jeeves Planet Rock.

Pierwsza dziesiątka zestawienia:

1. Led Zeppelin - Stairway To Heaven
2. Lynyrd Skynyrd - Free Bird
3. Queen - Bohemian Rhapsody
4. Deep Purple - Smoke On The Water
5. Black Sabbath - Paranoid
6. Led Zeppelin - Whole Lotta Love
7. The Eagles - Hotel California
8. Led Zeppelin - Rock And Roll
9. AC/DC - Highway To Hell
10. The Jimi Hendrix Experience - All Along The Watchtower

Z calej listy nie kojarze tylko 7 ;/ I dziwi mnei pozycja 8, Ledzi mieli lepsze songi na pierwsza 10dziesiatke,..
Odpowiedz

Ja bym dała jako najlepszą piosenkę "Smells like teen spirit" Nirvany Laughing Led Zeppelin za bardzo nie znam, aczkolwiek ta piosenka obiła mi się o uszy. Ja tam wolę Nirvanę 8)
Odpowiedz

gabrysia napisał(a):Ja bym dała jako najlepszą piosenkę "Smells like teen spirit" Nirvany Laughing Led Zeppelin za bardzo nie znam, aczkolwiek ta piosenka obiła mi się o uszy. Ja tam wolę Nirvanę 8)

Mlodziez,.. juz to na jakims forum pisalem, bo pojawil sie znow Kombajn, do songu nic nie mam, ba! nawet go lubie,.. Ale przy w/w Top10 w ogole nie ma miejsca, nie pasuje,..

Tam jest sama klasyka! Moze oprocz pozycji nr 7,..

Nie znac Ledow? Heh,.. Za moich czasow to sie wlasnie od czegos takiego zaczynalo, widocznie teraz lepiej od Linkin Smarkow (;
Odpowiedz

Led Zeppelin to klasyka tak samo jak Deep Purple ale wychodzi na to ze niestety nasi rodzice wiadza o nich wiecej niz my Confusedhock: a szkoda.
Sluchal ktos moze Programu III i Niedzwieckiego jak prowadzil "Raz do roku" ? tez byly swietne piosenki Big Grin
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

A gdzie Pink Floyd? Gdzie The Doors? etc
Odpowiedz

No wlasnie w "Raz do roku" byli Big Grin
Odpowiedz

A ja zapomniałem posłuchać... Słucham Trójki właśnie raz do roku Big Grin
Odpowiedz

7. Nawet przyjemny utwór Smile właśnie leci u mnie ( a mam go od ojca Smile )

Schody do nieba... nie ma nic piękniejszego...
Odpowiedz

ja bym najchetniej widziala Deep Purple na 1 miejscu.. Surprised
Odpowiedz

Ja tez rzadko, ale mam wytresowana matrone i mi mowi kiedy wlaczyc Big Grin
Odpowiedz

Acrid napisał(a):
gabrysia napisał(a):Ja bym dała jako najlepszą piosenkę "Smells like teen spirit" Nirvany Laughing Led Zeppelin za bardzo nie znam, aczkolwiek ta piosenka obiła mi się o uszy. Ja tam wolę Nirvanę 8)

Mlodziez,.. juz to na jakims forum pisalem, bo pojawil sie znow Kombajn, do songu nic nie mam, ba! nawet go lubie,.. Ale przy w/w Top10 w ogole nie ma miejsca, nie pasuje,..

Tam jest sama klasyka! Moze oprocz pozycji nr 7,..

Nie znac Ledow? Heh,.. Za moich czasow to sie wlasnie od czegos takiego zaczynalo, widocznie teraz lepiej od Linkin Smarkow (;
Ja po prostu bardzo lubię tą piosenkę i uważam, że też powinna się znaleźć na tej liście. No ok, może niekoniecznie na pierwszym miejscu, ale na pewno w pierwszej dziesiątce. I nie zaczynałam od Linkin Park, tylko od Faith no more, a to też już klasyka.
Odpowiedz

gabrysia napisał(a):Ja po prostu bardzo lubię tą piosenkę i uważam, że też powinna się znaleźć na tej liście. No ok, może niekoniecznie na pierwszym miejscu, ale na pewno w pierwszej dziesiątce.

To jest Top10 k l a s y k i r o c k a,.. I uwazam ze jakikolwiek kawalek Nirvany nie powinien sie tam znalezc,..
Odpowiedz

nirvana moze i jest klasyka ale nie rocka ^^
nie pasuje do listy po prstu, ale wiedz ze na pewno na wielu listach jest na pierwszym miejscu Wink
Odpowiedz

Eh, to wszystko to jeden wielki rock 8) Big Grin
Odpowiedz

NAjbardziej brakuje Floydow-> to byly piosenki, jednoczesnie pelna perfekcja i takie wrazenie, ze ot przyszli sobie i zagrali...

Nie wiem, czemu Nirvany nie mozna zamiescic... tez bardzo ich lubie, a rockiem to nie jest? Rockiem jest baaaaaardzo duzo 'podgatunkow'.
"All that's left to say is: Farewell"
Odpowiedz