• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Motyw szatana w literaturze

Hej!!To jest właśnie temat mojej prezentacji maturalnej-i w związku z tym mam pytanie-czy znacie może jakieś pomysły na książki i niekoniecznie książki które mógłbym również ująć w swojej pracy??
Jeżeli ktoś miałby jakiś fajny pomysł to proszę żeby go napisał Laughing
Odpowiedz

Mistrz i Małgorzata, pozamiatane.
Odpowiedz

Acrid napisał(a):Mistrz i Małgorzata, pozamiatane.
+Faus + Boska Komedia

ja takie miałem i 20/20 Angry
[Obrazek: Slayer_logo.jpg]
Odpowiedz

Slayerd napisał(a):+Faus
T
[Obrazek: cheshirecatcopyef2.jpg]
Odpowiedz

Nie Boska Komedia
to dopiero była psychodelia 8)
BLOOD SUGAR SEX MAGIK - the best thing since bread came sliced
[Obrazek: redpapryczkipk7.jpg]
Odpowiedz

Szatan z siódmej klasy.
[Obrazek: gieksaflaga2.gif]
Odpowiedz

Jeśli chodzi o "Mistrza i Małgorzate" i "Fausta" to to są podstawowe lektury na których opieram swoją pracę Smile o "Boskiej komedii" będę szczery nie pomyślałem Embarrassed
chodziło mi jednak o książki nie zawarte w programie nauczania które można by jeszcze ująć w ramach uatrakcyjnienia pracy Laughing
Odpowiedz

dżizas choćby wiersze Baudelaire'a, "deszcz" Staffa, dziady cz. III, ogólnie twórczość Stanisława Przybyszewskiego czy choćby "Agent dołu" Marcina Wolskiego
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Hmmm w sumie to mnie ten "Agent dołu" zaciekawił bo nie słyszałem wcześniej w ogóle o tej książce i za Chiny jej nie kojarze... Laughing Laughing Laughing
Odpowiedz

przeczytaj, choćby dlatego że jest ZAJEBISTA po prostu Big Grin
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Oj Szatana w literaturze jest spoooro. Szczególnie w modernizmie i Młodej Polsce. Np u Micińskiego, Staffa, Przybyszewskiego. Znajdziesz szatana w Mistrzu i Małgorzacie, Raju Utraconym Johna Miltona. Z nowszych pozycji literackich to biografia Slayera autorstwa Jarosława Szubrychta, tam jest szatana pod dostatkiem : Big Grin
http://myspace.com/khronosband

Profil mojej kapelki.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości