• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lux Occulta

Ostatnio przeglądałem forum i zaczełem się zastanawiać czemu nie ma jeszcze tematu o tej świetnej (moim skromnym zdaniem najlepszej) polskiej kapeli metalowej.
Ich demo i debiut to wg. mnie jedne z najbardziej smutnych i nastrojowych płyt metalowych jakie słyszał świat. Muzyka zawarta na "Dionysosie" wpędza w kompleksy niejedną grecką kapelę metalową, a "My Guardian Anger" to już prawie awangardowy metal. Ostatni album poziomem dorównuje najlepszym światowym kapelom post-blackowym i jest jedną z najorginalniejszych płyt polskiego metalu.
Co myslicie o tej kapeli i jej wydawnictwach ?
Odpowiedz

Kapeli za bardzo nie znam, wydawnictwa tym bardziej. Ale powiem jedno, że "kiss my sword" miazdzy ^^ bardzo dobry utwor, tak sobie mysle czy nie zapoznac sie z innymi utworami... Wink
Odpowiedz

Ach.. Kolejna kapela znienawidzona przez ortodoksyjnych blek metalowcow.. I'm lovin' it.. Smile

Imho lepsza jest 'nowa' Occulta.. Ten 'atmosferyczny' metal nie jest w moim stylu.. Nie lubie zasypiac przy muzyce.. Natomiast takie TMATE jest cudne.. Smile
[Obrazek: avatar0cn.jpg]
Odpowiedz

Balthor napisał(a):Kapeli za bardzo nie znam, wydawnictwa tym bardziej. Ale powiem jedno, że "kiss my sword" miazdzy ^^ bardzo dobry utwor, tak sobie mysle czy nie zapoznac sie z innymi utworami... Wink
Jesli "Kiss my sword" Ci się spodobał to polecam całego Angera. Napewno przypadnie Ci do gustu Wink
Odpowiedz

Kaszana, za takie granie ktos powinien ich zastrzelic.
Na pohybel katolickiemu scierwu!!!
Odpowiedz

LCF napisał(a):Kaszana, za takie granie ktos powinien ich zastrzelic.
I dlatego lubie takie zespoły... hyhyhy Angry
Odpowiedz

LCF napisał(a):Kaszana, za takie granie ktos powinien ich zastrzelic.
Tylko czekałałem na Twoja wypowiedź. Wiedziałem, że to powiesz Big Grin
Co to tego co powiedział Dżemik to nieuważam pierwszych ich płyt za monotonne. Słucha się ich zajebiście puźnym wieczorem i potrafią stworzyć lepszy klimat niż niejedna doomowa kapela, jednocześnie nienudząc tak jak to robia coniektóre smęcące zespoły.
Odpowiedz

Ciekawy zespół. Nightal - fakt, The Mother And The Enemy to chyba ich najlepsza płyta. A moim ulubionym kawałkiem jest Bitter Taste of Victory z Forever Alone Immortal. Ten klimat... Smile
Odpowiedz

Nightal napisał(a):Ostatni album poziomem dorównuje najlepszym światowym kapelom post-blackowym

post-black? mozesz podac jakies nazwy?
jestem ciekawy jak daleko ten "post" siega... Big Grin

a Lux Occulty slyszalem Dionysosa - nawet ciekawe bylo Smile nie znudzilo mnie...
Odpowiedz

nie lubie. Epitetów oszczedze.
no man can see me and live
Odpowiedz

Chce ktoś kupić Dionysosa?

W każdym razie - ich symfoniczne pitupitu mam gdzieś, natomiast "The Mother And The Enemy" to płyta świetna. Do geniuszu brakuje jej tylko złagodzenia - takie Mother Pandora jest zdecydowanie za ostre... Wyjątkiem jest Architecture, gdzie świetnie to pasuje :).
Odpowiedz

Flame napisał(a):A moim ulubionym kawałkiem jest Bitter Taste of Victory z Forever Alone Immortal. Ten klimat... Smile
I sam sposób na zakończenie albumu świetny. Byłem tak wstrząśnięty gdy przesłuchałem pierwszy raz tę płyte, że omało się nieporyczałem Crying or Very Sad
Cytat:post-black? mozesz podac jakies nazwy?
jestem ciekawy jak daleko ten "post" siega...
Z metalowych kapel chociażby nowsze płyty Mayhem, Emperor, Enslaved czy Borknagar. Z tych kapel które w większym stopniu odeszły od metalowego grania należałoby wyróżnić Ulver, Arcturus, Peccatum i In the woods... lub polskie Profanum. Jakby się uprzeć to można by zaszufladkowac w ten sposób Cradle of Filth i Behemoth. Wkońcu kapele te niegrają black metalu, ale wywodzą się z nurtu tej muzyki.
Cytat:Do geniuszu brakuje jej tylko złagodzenia - takie Mother Pandora jest zdecydowanie za ostre...
Po co łagodzić coś co ma być ostre? Zauważ, że płyta jest tak skonstruowana by niebyło wielu zwolnień w trakcie pojedyńczych utworów. Zmiany tępa i nastroju obejmują całe partie tego albumu.
Odpowiedz

Nightal napisał(a):Z metalowych kapel chociażby nowsze płyty Mayhem, Emperor, Enslaved czy Borknagar.

np mayhem - grand declaration of war?
dzieki za info - az wstyd, moglem sie w sumie domyslic Wink
reszte sprawdze...
Odpowiedz

Bez dwóch zdań
Najlepszy metal w Polsce!!!
fucking kurwa darkness spirytus vodka
Odpowiedz

^
Crying or Very Sad
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości