To zależy od gustu... W przypadku Lacrimas Profundere nawet bardzo. A to dlatego, że zespół przeszedł olbrzymią metamorfozę. Pierwsze płyty nagrali w stylu doom metalowym z elementami death i gothic. Muzyka bardzo ciekawa, rozbudowana (poza standardowym instrumentarium zastosowano np. skrzypce czy harfę), utwory miały "żółwie tempa", Co do wokalu to głównie meski (growl i czasami "czysty"), gdzieniegdzie kobiece jęki. Wszystko to stanowiło reweklacyjne połączenie symfoniczej delikatności i ciężkiego, metalowego brudu. W tym okresie zespół czerpał inspirację z twórczości Anathemy.
I tak dochodzimy do momentu "komercjalizacji" zespołu. Mniej więcej od płyty "Burning A Wish", przez "Fall, I Will Follow", do "Ave End" zespół stopniowo "ubanalniał" muzykę (rezygnacja z tych niestandardowych instrumentów, jak harfa; tworzyli muzykę bardziej przebojową, mniej skomplikowaną, coraz bardziej prymitywną), wogóle wymienili cały skład, nie licząc wokalisty i jednego z gitarzystów i klawiszowca chyba. Zrezygnowali też z growlu (prawie całkowicie) i kobiecego śpiewu (całkowicie).
Aż tu pewnego dnia, zasłyszawszy że wyszła ich nowa płyta, wchodzę na oficjalną stronę ich wytwórni i pod krążkiem "Ave End", czytam "gothic rock ala HIM". Myślałem, że mnie trafi. Jeden z ciekwaszych zespołów doom, zaczyna naśladować hima! Bo to prawda (po przesłuchaniu płyty mogę to stwierdzić). Ale jest tam na szczęscie też trochę fajnych kawałków (np Ave End czy Sarah Lou mi się podobają). W topicu Fajne klipy podałem llinka, gdzie można ich dwa klipy właśnie ściągnąć: Amber Girl (IMO totalna, beznadziejna komercha) i Ave End.
Co do kupowania płyt: Jak w Polsce dostaniesz, to pewnie tylko te dwie najnowsze, bo zespół istnieje od 1994 i tych starych na 100% nie będzie. Co do najlepszych wg. mnie płyt to:
1. "And The Wings Embraced Us"
2. "Memorandum"
3. "La Naissance D'Un Reve"
4. Reszta.
PS. Przepraszam za dużą objętość postu, ale przez 4 dni nie byłem na ŻADNYM forum i musiałem się wyżyć
I jeszcze jedno: jak dużo piszę nie chce mi się tego później sprawdzać, więc pewnie jest tu mnóstwo błędów