• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kompania Braci

Bardzo dobrze napisana ksiązka amerykanskiego autroa Stephen'a Ambrose'a opowiadajaca o losach kompanii E 506 pułku piechoty spadochronowej 101 Dywizji Powietrznodesantowej. Od poczatkow w Camp Toccoa az do zdobycia Orlego Gniazda Hitlera w Obersalzbergu. Czytajac ja mozna dopiero wtedy dowiedziec sie jakie bylo zycie w czasach II Wojny Światowej...
Jak zapewne niektore osoby wiedza, powstal dziesiecio odcinkowy serial na podstawie tej ksiazki, zrobiony przez Tom'a Hanks'a i Steven'a Spielberg'a.
Bardzo polecam ta ksiazke fanom ksiazek wojennych...
So come on! Jump in the fire! ];->
Odpowiedz

Zgadzam się iż jest to b.dobra ksiązka.Dobre opisy walk-zwłaszcza zdobycia baterii dzial 88 w okolicach Brecourt,pokazujący obrazowo jak 12 amerykańskich żołnierzy pokonuje 50 niemców(co nie oznacza oczywiscie ze wszystkich sfragowali bo prawdziwa wojna to nie jest medal of honor czy call of duty),i to fallschirmjaggerów,czyli niemieckich spadochroniarzy,również b.dobrych.Poruszyły mnie rozdziały związane z Ardenami,żal mi kolesi którzy musieli walczyć w takich warunkach..ale sobie poradzili pomimo braku ammo,przerażających warunków pogodowych i Niemców tłukących nocami i dniami z artylerii.Szkoda tylko że nie było żadnych informacji o ich uzbrojeniu,bo to też ważny element wojny,ja w każdym razie najbardziej lubię garanda,karabinek m1a1, a od niemców najbardziej podoba mi się STG-44,prawdziwy przełom w dziedzinie broni strzeleckiej.
Z ksiązek tego typu polecam jescze "Most pegasus" tegoż samego autora.
A tak btw witam wszystkich bo to moj pierwszy post.
"Teamwork is essential.It gives them someone else to shoot at."
"Patriots always talk about dying fot their country,but never about killng for their country"
Odpowiedz

Nie czytalem "Most Pegasus" ale widzialem, wiem ze ksiazka ta jest tez Stephen'a Ambrose'a. Pamietam w Call of Duty 1 ta misje Smile
So come on! Jump in the fire! ];->
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości