• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kobiety w Metalu???

Chciałem was zapytać co sadzicie o kobiecym głosie w Metalu. Czy się nadaje??? Czy kobiecy głos może wyrazić agresje???

Ja sam uważam że, jak by na to nie patrzeć kobiety raczej nie nadają się do tego typu muzyki. (Wybaczcie dziewczyny Evil or Very Mad ) Po prostu jakoś nie wpada mi do ucha muzyka np. Nightwish czy Octavia.

Jakie jest wasze zdanie???
"Nienawiść jest ostatecznym upadkiem"
Odpowiedz

najtłisz też ma pare ciekawych piosenek, nie mozna powiedziec ze kobiecy głos sie nie nadaje, przeciez kazda osoba ma inny głos...moze jeszcze nie słyszałes ciekawego głosu damskiego poprostu Wink
Nie jestem stąd
Tu mnie wrzucono
Pewnego dnia
By żywcem zjeść
By pić moją krew

Nie jestem stąd
Tu mnie zabito
Pewnego dnia
By zabić znów
By pić moją krew
Odpowiedz

Taa, wokalistka z Nightwisha to się najwyżej do opery nadaje, a nie do zespołu metalowego Surprised
Odpowiedz

To zależy od tego jak ta kobieta śpiewa! Są kobiety, które swoim głosem potrafia nadać niesamowitego klimatu muzyce. Ihriel z Peccatum o głosie niczym zjawa lub Deva z Cradle i Covenanta to naprawde wyjatkowe wokalistki. Pamiętaj, że kobiece wokale w muzyce metalowej nie kończą się na Nightwishu i tym podobnych przyspiewkach.
Odpowiedz

Za kobiecym głosem w metalu nie przepadam ale z więlką chęcią patrze jak występują na teledyskach. Laughing
Odpowiedz

Lubię ciężkie brzmienie kontrapunktowane anielskim sopranem Smile Ciekawe współbrzmienie piękna i agresji.
"Night, oh beloved night, your wisdom floats into my mind
and forms my thoughts of Middle-Earth"
Odpowiedz

Cytat:Chciałem was zapytać co sadzicie o kobiecym głosie w Metalu. Czy się nadaje???

Pewnie ze sie nadaje.. Jak moze sie nie podobac wokal Jennici Joahnson? Albo Sary Devy?

Zreszta kto powiedzial ze kobiety maja tylko piac sopranem w pseudogotyckich kapelach lub podkladac chorki? A wokalistki Enter Chaos, Arch Enemy, Kittie? Rycza lepiej niz spooora grupa spiewakow plci brzydkiej.. Znalazloby sie jeszcze kilka dobrych kapel z paniami na wokalu, ale akurat cos mi zadna do glowy nie przychodzi.. ;p
[Obrazek: avatar0cn.jpg]
Odpowiedz

W sumie my jako dziewczyny ( chodź nie jestem ich przedstawicielką) nie możemy być złe skoro masz pretensje do tego iż kobiecy głos nie nadaje sie do metalu... Sad to Twoje zdanie . Jednak jeśłi mowa o Nightwish'u to sama lubie jej głos , gdyż śpiewa o magi i tym co nas otacza i ją w porównaniu do Cradle można zrozumieć ... Ale Twego zdania nie poważając wyrażam swoje iż zależy to tylko od głosu kobieta i dla mnie milewidziane są one jako wokalistki metalu Big Grin Smile Laughing
Twój ciężki los, twa grzeszna krew...
Ave Nosferatum ...
Odpowiedz

Cóż, ja uważam że kobiety jak najbardziej się do metalu nadają. To naprawdę ciekawe połączenie: brudne, surowe i cięzkie gitary i kobiecy wokal o dokładnie odwotnych cechach. Ale też oczywiście, jak już ktoś wyżej napisał, rola kobiet w metalu nie ogranicza się do gotyku. Zresztą tutaj też kobiety nie zawsze przsładzają (to taki stereotyp wymyślony przez nieprzychylnych temu gatunkowi). Wkońcu gotyk ta przede wszystkim mroczna atmosfera. No ale wychodząc już poza ten nurt: Arch Enemy?! To już napewno nie jest słodziutkie wycie Big Grin

Choć na koniec, muszę przyznać, że bardziej cenię sobie męski głos w metalu. Jednak jeszcze raz podkreślam, że żeński wokal też bardzo lubię.

PS.
Cytat: z więlką chęcią patrze jak występują na teledyskach.
No przecież Big Grin
Odpowiedz

Najlepsza jest Sharon z WT.Angela z Arch Enemy też jest niezła.
Tongue
See You At The Bitter End...
Odpowiedz

o tak, Peccatum z Ihriel wymiata... ktos ma jeszcze watpliwosci? Tongue
Muzyka jest niedyskretną powiernicą: zdradza najtajniejsze myśli. Romain Rolland
Odpowiedz

naamah napisał(a):o tak, Peccatum z Ihriel wymiata... ktos ma jeszcze watpliwosci? Tongue
Ja mam... bo niesłyszałemLaughing
Odpowiedz

Nie zapominajmy też o Joahannie de Pierre z Amaran.
Odpowiedz

Hetia napisał(a):i ją w porównaniu do Cradle można zrozumieć ...
A to wokalistka Cradle niewyraźnie śpiewa? Ciekawe... Rolleyes
Odpowiedz

Możę to dziwne ale ja nie lubię kobiet na wokalu w żadnym gatunku muzyki. Klientka z Nightwish fajnie śpiewa ale właśnie dlatego ,że śpiewa tak operowo a nie rockowo. Oczywiście w chórkach i tego typu rzeczach kobiety są niezastąpione ale na główny wokal nie pasują. Kobiety kobiety nadają się tylko do popu. Laughing
Odpowiedz