• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jerzy Duda Gracz i Władysław Hasior

Ciekawa jestem, co sądzicie o twórczości tych panów. Niedawno byłam w Zakopanem i dane mi było odwiedzić galerie obu artystów (Hasiora po raz drugi) Obydwie ekspozycje wywarły na mnie ogromne wrażenie. U Dudy Gracza zwłaszcza droga krzyżowa, u Hasiora "Wyszywanie charakteru", "Golgota", "Przeciw złudom", "Upadły anioł" oraz "Król Herod". Czekam na Wasze opinie.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Byłam na wystawie Dudy Gracza w Ratuszu Wrocławskim- rewelacja Smile
dnia dobrego.
Odpowiedz

Wow, widzę, że jednak ktoś także ceni twórczość tych artystów Smile Niestety tej ekspozycji, o której piszesz, nie dane mi było zobaczyć.
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Ja widziałem w częstochowie obrazy Dudy Gracza przedstawiajace droge krzyżową. Jednym słowem genialne, mnóstwo ukrytych odniesien do histori Polski i wspaniala taka dosyc mroczna kreska.
Znawcą w sztuce nie jestem ale zrobilo to na mnie wrażenie Smile
Odpowiedz

Hasior jest dla mnie trudny w odbiorze, ale równocześnie oddziaływuje z niesamowitą siłą na moją psychikę... Niesamowite prace ... ta surowość, łączenie różnorakich elementów...
333 - only half evil Big Grin
Odpowiedz

Ulryk napisał(a):Ja widziałem w częstochowie obrazy Dudy Gracza przedstawiajace droge krzyżową. Jednym słowem genialne, mnóstwo ukrytych odniesien do histori Polski i wspaniala taka dosyc mroczna kreska.
Znawcą w sztuce nie jestem ale zrobilo to na mnie wrażenie Smile

Dokładnie, można by nawet rzec "polska droga krzyżowa". Szczególne wrażenie wywarło na mnie nawiązanie do Auschwitz. Szczerze mówiąc, pierwszy raz spotkałam się z taką interpretacją drogi krzyżowej. O ile inne nie wywarły na mnie żadnego wrażenia, prace Dudy -Gracza na długo pozostaną w mojej pamięci.

Zanthia napisał(a):Hasior jest dla mnie trudny w odbiorze, ale równocześnie oddziaływuje z niesamowitą siłą na moją psychikę... Niesamowite prace ... ta surowość, łączenie różnorakich elementów...

Oj tak... Odziaływanie na psychikę odbiorcy. Można nie lubić twórczości Hasiora, ale nie sposób przejść obok niej obojętnie. Osobiście uważam go za jednego z największych artystów (nie tylko polskich) A co najbardziej mnie w nim zafascynowało? Kreatywność. Zrobić coś z niczego jest wielką sztuką. Ale Hasior dokonał czegoś więcej: nadał charakter swoim pracom. Jak każdy artysta miał swój styl. W moim odczuciu jego twórczość jest ponura, nieraz mroczna i bardzo sugestywna (chociażby "Wyszywanie charakteru") Zdarzały się też (choć były to wyjątki) humorystyczne prace (np. "Barmanka") Jeśli będziecie kiedyś w Zakopanem gorąco zachęcam do odwiedzenia galerii tego wielkiego artysty. Nie gwaratuję, że Wam się spodoba, ale na pewno nie przejdziecie obok jego prac obojętnie. BTW: Oia, Ulryk, Zanthia - fajnie, że wypowiedzieliście się na temat Dudy - Gracza i Hasiora Smile
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

hm, ten Hasior uczył z tego co pamiętam mojego dziadka Tongue on sam robił część pomnika w Zakopanem obok jakiejś sławnej knajpy,ale nie pamiętam jak to sie wabi ;P
Odpowiedz

Miriam napisał(a):u Hasiora "Wyszywanie charakteru", "Golgota", "Przeciw złudom", "Upadły anioł" oraz "Król Herod".
ohohoho.
byłem niedawno w Zakopanem i byłem u Hasiora.
Nie potrafię tego opisać za dobrze, bom nie jest znawca. Zresztą Hasior chyba jest nieopisoidalny. Niezwykłe to było.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości