Ankieta: Co jest dla Ciebie wa - Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Ideologia
14.58%
21
14.58%
Muzyka
85.42%
123
85.42%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie Wyniki ankiety

• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ideologia czy muzyka?

Piorun, ale musisz przyznac ze muzyka tez jest dla Ciebie wazna- no bo czym bylaby ideologia bez muzyki ? sluchalbys HH gdyby spiewali o tym co zespoly BM ? ? ? ?
Odpowiedz

Wydaje mi sie, ze coraz mniej kapel BM niesie ze soba jakas konkretna ideologie. Wszystko bardziej wyglada na wielka pokazowe w celu ponabijania kieszeni. Dlatego muzyka.
it rules but even so
it tears apart around us
throws itself high up in the sky
never will be able to tame
Odpowiedz

Witam

Ciezko odpowiedziec jednoznacznie w tej ankiecie - przynajmniej mi. Zanim zaczalem sluchac(tak z 12 lat temu) Blacku duzo czytalem roznych ksiazek traktujacych w mniejszym lub wiekszym stopniu o okultyzmie, magii, wampiryzmie itp.

To wlasnie ta droga, a nie muzyczna trafilem do muzyki blackmetalowej. Mozna powiedziec, ze slucham Blacku kolo 10 lat. Nie staram sie jednak byc zamknietym tylko w tym gatunku - milym dodatkiem jest czasem jakis folk, ambient, dark wave... Nie o tym jednak ,owa.

Trafilem na muzyke jak juz wspomnialek od strony ideologicznej i tak juz zostalo do dzisiaj. Nie chodzi mi tu bynajmniej o taki fanatyzm ideologiczny jaki spotkalem u co poniektorych, ktorzy utozsamiali sie tylko np. z NS i brali wszystko co tylko w ideologi mialo cos wspolnego z NS. Niewazny byl dla nich zespol, muzyka = ideologiczne przeslanie bylo najwazniejsze.

Ja tez ewoluowalem. Na samym poczatku wazna byla dla mnie ideologia - glownie okultyzm w tekstach niezbyt interesowaly mnie inne kapele, krore mialy juz troche inne przeslanie w swojej muzyce.
Z czasem i wybierac sie nauczylem: lubie bardzo Burzum ale nie moge powiedziec, ze wszystkie utwory sa "true" - niektorych zwyczajnie nie trawie. Ze starym Mayhem, Darkthrone, Immortal jest podobnie.
Owszem staram sie zawsze poznac jaka "mysl" towarzyszyla czlonkom grupy, ktorzy nadali jej/sobie nazwe/ksywy, co zawieraja liryki, obrazy zawarte na okladce itp. Lubie to wiedziec ale nie jest to najwazniejsze.
Muzyka to jednak jest to - chociazbym niewiem jk byl przesiakniety np. demonologia to nie bede sluchal marnego zespolu(muzycznie) tylko dlatego, ze nazywa sie Azazel i spiewa o tym jak "siedzac na kiblu zonaczyl w lustrze wody w klopie demona"....

Moze kiedys ideologia odgrywala troche wieksza role dla mnie niz dzis ale to byly inne czasy. Dorwalo sie gdzies jakas tasme demo, na ktorej wiecej bylo szumu niz muzyki - to bylo jednak nie wazne. Wazne bylo to, ze jest to black, a ze kopia slaba to jeszcze lepiej bo tasma stawala sie :kultowa"....:Smile))

Dzis jest hm... zalezy od dnia czasem z przewaga na ideologie, a czasem zdecydowanie na muzyke...

Pozdrawiam
Odpowiedz

Zdecydowanie muzyka. Nie staram się jakoś specjalnie szukać ideologii w tej muzyce czy tekstach... mam swoje własne wartości i nimi się kieruje.
* METAL MAKE US STRONG *
Odpowiedz

Muzyka jest na pierwszym miejscu dopiero za nią może iść ideologia, ale nie musi....
"Show me the shadow where true meaning lies so much more is made in empty eyes "
Odpowiedz

Dla mnie tylko muzyka
Odpowiedz

Tak wam sie jedynie wydaje. Ideologia to równiez sposób bycia,podobne zainteresowania, ubiór, poglądy...a wy tym jesteś przesiaknięci...
Może i nie jestem bystry, ale zajebać potrafię !!
Odpowiedz

może Krolik masz rację :?
Odpowiedz

Jesli o mnie chodzi to zdecydowanie wole muzyke, choc nie ukrywam, ze w moim przypadku ideologia ma spore znaczenie Jestem ateista, wrecz nawet nihilista, ktory jest mocno przeciwko chrzescijanstwu w ogole Uwazam to za narzedzie do robienia wody z mozgu ( niezwykle skuteczne ) i zarabiania przez co niektorych kasy I jak widac calkiem niezlej!
Odpowiedz

po przemyśleniu : muzyka, mam swoje ideały którymi się kieruje
Odpowiedz

Muzyka przede wszystkim! Jej klimat, brzmienie... ideologia to dodatek, specyficzny smaczek
Taki strach odczuwa się patrząc w mrok i widząc tam coś, co przymierza się, by cię pożreć

[Obrazek: 482c918c35ffee755d8c200b0b956109.jpg]
Odpowiedz

Nightal napisał(a):Co jest dla was ważniejsze w Black Metalu: ideologia czy muzyka? Umotywujcie jakoś swoje stanowisko w tej sprawie.

Jako nazwa sama wskazuje będzie to muzyka.

Ideologia??? Laughing Jaka ideologia??? Zapewne chodzi o tę papke dla młodzieży hihi, dajcie spokój, pożałowania godne, dobre dla jakiejś subkultury. Angry Metal to metal, mocna klimatowa muza, koncerty, imprezy, znajomi... jeden lubi to, drugi tamto. A ideologia, boszszsz... każden jakąś ma, ale chyba ważne aby sobie nią samemu wypracować za pomocą własnego mózgu (jeśli się ma), a nie łyknąć jak ciepłe kluski banialuki z tekstów różnych kawałków, które tak jak doskonale pasują do muzy, tak ni jak mają się czasami do rzeczywstości.

Ideologie wymyślili m.in. nastoletni norwedzy 8), BTW właśnie czytam ksiązkę "LORDS OF CHAOS", dobre do poduszki.
'.' DCLXVI .'.
Odpowiedz

Nightal napisał(a):Jest... Black metal jest muzyką ideologiczną. Dla niektórych sama ideologia jest ważniejsza od muzyki. Powstaje też wiele sporów dotyczących która ideologia jest "true" : Antychrześcijaństwo, Satanizm, Pogaństwo, Narodowy-Socjalizm a nawet unblackowy Chrześcijanizm Big Grin . Dla mnie liczy się przedewszystkim muzyka, ideologia schodzi na dalszy plan. Jedyne czego nie nawidzę to mieszanie muzyki z polityką. Socjaliści do partii :!: A od muzyki WARA :!:

Tiaa, żeby było jeszcze śmieszniej antyxiaństwo, satanizm, pogaństwo i NS to cztery odmienne rzeczy z uporem wrzucone przez małolatów do jednego worka w efekcie czego wychodzi brzęcząca sraka rumburaka zwana elitarnym black metalem... że sie konkretnych zespołów wymienić nie osmiele Big Grin
'.' DCLXVI .'.
Odpowiedz

Piwo Dla CIebie. IDEologiczny-eliTarny-Black-mETal, i zaaNGaŻowaNE niebezPIEczne JEDnOStki WcielaJĄce TE psEudoIDEaŁy w Życie to SRaka Praptaka.
Bring about the change so quickly
Bring about the terror’s night
Bring about the blood of lovers
Bring about the smell of fright
Odpowiedz

jest wiele zespołów muzycznie dobrych, które nic z sobą nie niosą black metal bez ideologi to tak jak bezalkocholowe piwo Angry Angry
CP/DP
Odpowiedz