• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gorgoroth aresztowani

Dechri napisał(a):(nawet te pimpołki na syntezatorze mają swój klimat)

Niom. Taki wieśniacki zdeczka.
Odpowiedz

Dalszy ciag wiesci o true koncercie Żorżoroth:

Organizator satanistycznego koncertu oskarżony

Za obrazę uczuć religijnych odpowie przed sądem organizator zeszłorocznego koncertu zespołu Gorgoroth w Telewizji Kraków. Prokuratura nie oskarżyła muzyków, ponieważ - jak przekonuje - nikt ich nie uprzedził, że w Polsce niedopuszczalne jest łączenie na scenie symboli chrześcijańskich i satanistycznych.

Akt oskarżenia przeciw Tomaszowi D. trafił w piątek do sądu. Właściciel firmy Metal Mind Production z Katowic - zdaniem prokuratury - obraził chrześcijan, wykorzystując do scenografii koncertu krzyże, nagich statystów i satanistyczne symbole (obcięte głowy kozłów, pentagramy). Śledztwo wszczęto na początku 2004 r. po zawiadomieniu ówczesnego dyrektora Telewizji Kraków Andrzeja Jeziorka. Wzburzony zawiesił w obowiązkach służbowych producenta występu. Zapewniał, że nie znał scenariusza i nie wiedział, że Norwedzy na swych stronach internetowych zapowiadali na scenie "galony krwi, żywe krucyfiksy i nagie modelki wykorzystywane w imię Szatana". Zgodził się na wynajem studia, ponieważ TVP Kraków wcześniej kilkakrotnie współpracowała z katowicką spółką przy nagraniach innych występów.

Podobnie jak szef, bronili się pracownicy telewizji obecni w studiu. Koncertu nie przerwali, gdyż obawiali się skutków zerwania umowy. Norweska grupa zamierzała wydać na płycie nagranie z Krakowa. Po ujawnieniu skandalu policja zarekwirowała jednak cały materiał filmowy, a telewizyjna "Solidarność" i Liga Polskich Rodzin zażądały ukarania osób odpowiedzialnych za koncert. Śledztwo wydłużyło kilkumiesięczne oczekiwanie na zagraniczną pomoc prawną przy przesłuchaniu norweskich muzyków. Potwierdzili oni, że polscy organizatorzy z Metal Mind Production wiedzieli o satanistycznym charakterze występu. Oskarżony Tomasz D. nie przyznał się do winy. Jak wyjaśnił, nie miał pełnego wpływu na scenografię koncertu. Poza tym - przekonywał - występ nie mógł obrażać uczuć religijnych, ponieważ był wyłącznie dla miłośników Gorgorotha. I rzeczywiście, nikt z licznej publiczności nie zgłosił w prokuraturze, że poczuł się urażony obscenicznym spektaklem przypominającym czarną mszę.

Zupełnie inne odczucia mieli telewizyjni kamerzyści. Zeznali, że wbrew sobie, ale zgodnie z kontraktem musieli filmować satanistyczny występ. Prócz ich zeznań do oskarżenia wykorzystano także opinię biegłego teologa.

- Krzyż stanowi obiekt szczególnej czci w religii chrześcijańskiej. Powieszenie na nim nagich postaci i połączenie z satanistyczną symboliką niewątpliwie obraża uczucia chrześcijan - streściła teologiczną opinię prokurator Jolanta Kruczek z Prokuratury Rejonowej Kraków Podgórze. Szefowi katowickiej firmy grozi do dwóch lat więzienia.
Odpowiedz

hegemon88 napisał(a):Zupełnie inne odczucia mieli telewizyjni kamerzyści. Zeznali, że wbrew sobie, ale zgodnie z kontraktem musieli filmować satanistyczny występ.

Tia ale kasę za filmowanie wzięli.
Spirits rideth with the ones that knows no fear
They are the Sons of northern darkness
Odpowiedz

hegemon88 napisał(a):Po ujawnieniu skandalu policja zarekwirowała jednak cały materiał filmowy, a telewizyjna "Solidarność" i Liga Polskich Rodzin zażądały ukarania osób odpowiedzialnych za koncert.
no i wszystko jasne Big GrinBig Grin Laughing
Odpowiedz

koncert Gorgorotha??? heh ja dla mnie był boma ale do tej pory ja ogladam na kompie filmiki o tym że "była czarna msza" to ama pompe jak nigdy Smile hehe
Some say the end is near.

Some say we'll see armageddon soon.

I certainly hope we will.

I sure could use a vacation from this

TOOL - AEnema
Odpowiedz

Trzeba czym prędzej opuścić ten cholerny moherowy kraj i wypierdalać gdzieś, gdzie tolerancja jest większa, zabobony mniejsze, a pingwiny prowadzące katolickie radia mają gówno do powiedzenia!!!
Odpowiedz

Ku chwale Szatana
Wink
Odpowiedz

i jak tam wrazenia z nowej plytki?? troche sie zdziwilem jak ja sluchalem... ale qrwa... zajebista jest Smile dziwna ale zajebista... troche niektore kawalki bathorym z hammerheart'a zalatuja - wiec bardzo mile skojarzenie... i jak na gorgorotha to delikatnie rzecz ujmujac troche dziwne - ale cos w tym chyba jest Mad
Ja jestem bóg i spójrzcie tam ...
Co to jest? - Człowiek!
Od dzisiaj będziesz żył, zabije żeby żyć
to znaczy musi jeść, zabije żeby zjeść.
Stworzyłem piękna rzecz.
Odpowiedz

Zmiany w skladzie Dżordżorot:

King Ov Hell nie jest już członkiem blackmetalowego Dżordżorot. Jeden z głównych kompozytorów muzyki w szeregach formacji z Bergen rozstał się z Infernusem (gitara) i Gaahlem (wokal) w ostatnich dniach czerwca. Na podjętej wspólnie decyzji o odejściu zaważyły "aspekty ideologiczne".

"King miał ostatnio problemy z pewnymi ideologicznymi aspektami jego zespołu i Dżordżorot. W konsekwencji tego wszyscy zgodziliśmy się, że nie będzie już dłużej członkiem Dżordżorot".

Zastaniawiaja mnie te 'problemy z pewnymi ideologicznymi aspektami jego zespołu' pewnie chodzilo o to, ze odstawil zadnej true akcji w stylu reszty zespolu.
Odpowiedz

Producent koncertu Gorgoroth odpowiada za obrazę uczuć religijnych.

Za zorganizowanie koncertu rockowego bez zezwolenia i obrazę uczuć religijnych w jego trakcie odpowiada przed krakowskim sądem szef katowickiej firmy Metal Mind Productions Tomasz Dz. - poinformował w czwartek rzecznik Sadu Okręgowego Andrzej Almert.

"Za zorganizowanie nielegalnego koncertu, w którym uczestniczyło 600 osób, Tomasz Dz. został prawomocnie ukarany grzywną 500 zł i obciążony kosztami w wysokości 250 zł. Proces w sprawie obrazy uczuć religijnych podczas koncertu rozpoczął się właśnie przed Sądem Rejonowym dla Krakowa Podgórza" - powiedział sędzia Almert.

Sprawa dotyczy koncertu norweskiego zespołu blackmetalowego Gorgoroth, nagrywanego w lutym 2004 r. w krakowskim ośrodku telewizyjnym na zlecenie firmy Metal Mind Production z Katowic. W czasie koncertu na scenie wisiały nagie osoby na krzyżach, w scenografii wykorzystano m.in. symbole satanistyczne, szczątki zwierząt i syntetyczną krew.

Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie obrazy uczuć religijnych podczas koncertu na podstawie zawiadomienia złożonego przez dyrektora krakowskiego ośrodka TVP. Na wniosek policji natomiast, przed sądem grodzkim, toczyło się postępowanie w sprawie zorganizowania imprezy masowej bez zezwolenia.

Prokuratura zarzuciła Tomaszowi D., prezesowi firmy Metal Mind Production, że podjął się realizacji koncertu wiedząc, że proponowana przez członków zespołu Gorgoroth scenografia zawiera treści satanistyczne i obrażające krzyż jako przedmiot czci chrześcijan. Ponadto - zlecając wykonanie scenografii i rejestrację koncertu na płytach DVD oraz nie uprzedzając członków zespołu o polskich przepisach prawa, chociaż do przestrzegania prawa zobowiązał się w umowach z zespołem i telewizją - usiłował publicznie znieważyć przedmiot czci religijnej chrześcijan.

Jako pokrzywdzonych akt oskarżenia wymienia trzech kamerzystów rejestrujących nagranie.

W toku śledztwa prokuratura uzyskała w drodze międzynarodowej pomocy prawnej zeznania członków zespołu. Stwierdzili oni, że nie zdawali sobie sprawy, że mogą urazić uczucia religijne Polaków.

Według ekspertyzy, sporządzonej przez teologa z Papieskiej Akademii Teologicznej, w scenografii koncertu doszło do obrazy uczuć religijnych chrześcijan. Wykorzystany w niej motyw krzyża, na którym rozpięto nagie postacie, jest przedmiotem szczególnej czci dla wyznawców religii chrześcijańskiej, a sposób jego użycia z emblematami satanistycznymi jest obiektywnie obraźliwy dla osób wierzących - stwierdził teolog.

W śledztwie Tomasz D. nie przyznał się do winy. Wyjaśnił, że ostateczny projekt scenografii otrzymał od zespołu i nie miał możliwości jego zmiany. Podobne wyjaśnienia złożył przed sądem.

Grozi mu kara grzywny, ograniczenia wolności lub więzienia do lat dwóch.

Tomasz D. haha :D o losie :P
Odpowiedz

Crying or Very Sad

pierdolło ich już za mocno.
Odpowiedz

Dziuba chyba sie nie wyplaci do konca zycia Laughing
juz pomijajac kretynskie oskarzenie... to kara zasadzona po prostu miazdzy caly przemysl "metalowy" w Polsce Laughing
Ja jestem bóg i spójrzcie tam ...
Co to jest? - Człowiek!
Od dzisiaj będziesz żył, zabije żeby żyć
to znaczy musi jeść, zabije żeby zjeść.
Stworzyłem piękna rzecz.
Odpowiedz

Acrid napisał(a):"Za zorganizowanie nielegalnego koncertu, w którym uczestniczyło 600 osób, Tomasz Dz. został prawomocnie ukarany grzywną 500 zł i obciążony kosztami w wysokości 250 zł. Proces w sprawie obrazy uczuć religijnych podczas koncertu rozpoczął się właśnie przed Sądem Rejonowym dla Krakowa Podgórza" - powiedział sędzia Almert.

Kurwa śmiech na sali Big Grin [/b]
[Obrazek: Shemsu-Hor.gif]
Odpowiedz

sprawa jest po prostu tragiczna - pozniej sie ludzie dziwia ze caly swiat sie z Nas smieje...

Nie wiedzialem ze fani Gorgoroth ktorzy przyszli na ich koncert nei wiedzieli o czym mowia teksty zespolu itd Tongue
Okazuje sie wiec ze fani zespolu sa Mocno wierzacymi Katolikami xD

A co do kamerzystow - mieli czas do rozpoczecia koncertu - mogli odmowic - tak samo obsluga koncertu itd Wink

Znajomy kumpla (wiem ze dziwnie to brzmi Tongue) naglasnial ten koncert i na poczatku rzeczywiscie zdziwil sie jak na scene wtaszczyli zakrwawiony worek z kozimi glowami i zaczeli je wszedzie rozstawiac - ale bardziej plul sie o to ze krew moze spowodowac zwarcie niz o to ze to obraza czyjekolwiek uczucia religijne - widzial juz nie takie rzeczy a to po prostu praca dla niego Wink

Byla tez mowa o dziewczynie ktora zdejmowali z krzyza bo zemdlala i pogotowie udzielalo jej pomocy... Myslicie ze nie chciala tam wracac?? Jak tylko ludzie z pogotowia powiedzieli ze juz jest ok z Nia to od razu wrocila na krzyz Tongue
[Obrazek: behemothavatar0039tr.gif]
Odpowiedz

Wiesz....gorzej by bylo, jakby jednak sie nie obudzila.... :? Trzeba miec odrobinke wyobrazni i umiec przewidziec konsekwencje dziwnych pomyslow....
[Obrazek: tnbm-emblem.png]
Odpowiedz