• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Giertych skreśla Dostojewskiego i Gombrowicza

http://wiadomosci.onet.pl/1545156,11,item.html napisał(a):Giertych skreśla Dostojewskiego i Gombrowicza
Roman Giertych
TVN24

"Gazeta Wyborcza": Gombrowicz, Witkacy, Kafka i Goethe usunięci z listy lektur szkolnych!
Ministerstwo Edukacji Narodowej zmieniło kanon lektur. Nowy ma obowiązywać od przyszłego roku szkolnego. Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN umieściło na swojej stronie internetowej.

Z listy lektur zostali wymazani: Witold Gombrowicz (dotąd licealiści czytali "Ferdydurke" i "Trans-Atlantyk") i Witkacy ("Szewcy" ). Zniknął też Johann Wolfgang Goethe - uczniowie nie poznają więc ani "Cierpień młodego Wertera" ani "Fausta". Nie ma "Procesu" Franza Kafki i ani jednej powieści Josepha Conrada. Skreślony został również "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego, wypadł Fiodor Dostojewski. - Widocznie IV RP nie są potrzebne dylematy moralne ze "Zbrodni i kary" - komentuje oburzony Adam Kalbarczyk, dyrektor Prywatnego Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego im. I.J. Paderewskiego w Lublinie i polonista z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. - Najwyraźniej poradzimy sobie bez najwybitniejszych twórców naszej literatury, krytycznych wobec polskich kompleksów. W ten sposób wzmocnimy zaściankowe tendencje i utopimy się w sosie bogoojczyźnianego samozadowolenia.

- Nowy kanon funduje nam straszliwą lukę kulturową. Takiego absurdu nawet Witkacy by nie wymyślił - komentuje dr Tomasz Wroczyński z Instytutu Literatury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego, również autor podręczników do polskiego.
o ja pierdolę... i to akurat moi ulubieni pisarze... brak słów po prostu... a przy okazji Romuś wprowadzi pewnie do spisu lektur obowiązkowych "Myśli nowoczesnego Polaka" Dmowskiego.
Odpowiedz

O KURWA :!:
wypierdalam stąd póki jeszcze granice są otwarte.
muszę tylko skończyć studia i nara. no chyba, że zostanę partyzantem Wink Big Grin
[Obrazek: c8b259e3332eeddf.jpg]
Odpowiedz

To nie jest smieszne, to jest tragiczne. O ile Ferdydurke MOZE bym jeszcze ostatecznie zrozumial, ale Zbrodnia i kara? Albo Jadro ciemnosci? Albo Faust i Werter?

jak to sie przyjelo na onecie - bes sęsu
Odpowiedz

No ale w zamian będziemy dukać wypociny papaja. No ja pierdole.
Odpowiedz

IstnyKurwaRomantyk napisał(a):To nie jest smieszne, to jest tragiczne.
tylko z tym partyzantem to żart... na razie swojej przyszłości w tym kraju nie widzę w jakichkolwiek barwach.pewnie dlatego, że są ciemne jak czarna dziura...
[Obrazek: c8b259e3332eeddf.jpg]
Odpowiedz

Kurwa Goethe ??? Kafka ??? "Ferdydurke" to nie czaiłem za bardzo, ale "Szewcy" byli spoko.
Co ten przyjeb wyprawia..?? Evil or Very Mad
BLOOD SUGAR SEX MAGIK - the best thing since bread came sliced
[Obrazek: redpapryczkipk7.jpg]
Odpowiedz

Przemek87 napisał(a):Kurwa Goethe ??? Kafka ??? "Ferdydurke" to nie czaiłem za bardzo

Nie dziwi mnie to.
Odpowiedz

hmm...hehe... po przejrzeniu listy obowiązujących lektur stwierdzić muszę, że kilku polakożerców, lewaków i Żydów jeszcze w tym spisie pozostało
Big Grin
Odpowiedz

Niedługo Homer pójdzie w odstawkę, bo nie był katolikiem.
Ktoś musi zabić tego chujozę, zanim dojdzie do jeszcze większych tragedii
Odpowiedz

Cytat:To nie jest smieszne, to jest tragiczne. O ile Ferdydurke MOZE bym jeszcze ostatecznie zrozumial, ale Zbrodnia i kara? Albo Jadro ciemnosci? Albo Faust i Werter?

jak to sie przyjelo na onecie - bes sęsu
Książę napisał(a):Ktoś musi zabić tego chujozę, zanim dojdzie do jeszcze większych tragedii

Dokładnie.

Siostra krótko i zwięźle to określiła - idiota.
Ja zaczynam współczuć nauczycielom...
Odpowiedz

Ja sie dziwie,ze Voltaire'a nie zakazali Laughing
Odpowiedz

No i chuj.
Ale Reja nie wywalą na pewno.
[Obrazek: cheshirecatcopyef2.jpg]
Odpowiedz

Jak można było skreślić "Inny Świat" Herlinga-Grudzińskiego, "Cierpienia Młodego Wertera" czy "Zbrodnię i Karę" ... przecież to jest chore.

Niedługo będziemy kształcić Polaków na bandę idiotów... Nie mających pojęcia o wielu ważnych sprawach... No, o ile już tego nie robimy...
Nie wygrywa wielkiej batalii ten, kto poprzestanie na prostocie lwa. Trzeba być do tego na równi lwem i lisem, który wyczuwa sieć.
Niccolo Machiavelli
Odpowiedz

Może chcą osiągnać poziom edukacji europejskiej gdzie ludzie z kraju obok w liceum wiedza nie wiele więcej co ludzie z 1 gimnazjum u nas (nie mowie o szkolnictwie wyzszym ,ale widzialem niemiecką szkole w akcji i oni zaczynali potęgowanie w... wieku 17 lat Crying or Very Sad )
It rained, but we cheered ...
Odpowiedz

Sobota napisał(a):potęgowanie w... wieku 17 lat
Mylisz pojęcia. Mówimy o literaturze, a nie o matematyce (chyba ze razem z Homerem wypierdolą np Talesa z Miletu, wtedy naprawde będzie zabawnie)

EDIT.
[Obrazek: morda...jpg]
Od razu widać, że ten facet przeczytał tyle książek, zeby decydowac co bedzie się prezentowało młodym ludziom jako najcenniejsze dzieła w dorobku literatury tego kręgu kulturowego.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości