• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Druga strona medalu...

Dżemik napisał(a):
Pandora napisał(a):W mojej parafii conajmniej połowa ministrantów ma długi włosy i glany im wystają spod komży Big Grin

Lepiej.. W mojej parafii jest takiz ksiadz.. o_O A pod ta kaplanska kiecka pewnie koszulka De Mysteriis Dom Sathanas.. Angry
U mnie też był taki... i jeszcze miał taką "szatańską" bródkę... ale z tego co wiem, dyskretnie oddalili go z parafii, bo był dla nich zbyt inteligentny, miał zbyt szerokie horyzonty, i nie zgadzał się często z proboszczem...
[Obrazek: bustersMini.jpg]
Odpowiedz

Tuomasss napisał(a):Może jestem idealistą, ale mam jeszcze trochę wiary w ludzi i ich inteligencję....

A już myślałam, że jestem nienormalna Smile

A wracając do tematu... Uważam, że rodzaj słuchanej muzyki nie ma nic wspólnego z prawdziwą wiarą. Argumenty typu: "ten/ta nosi się na czarno i słucha szatańskiej muzyki - napewno satanista/satanistka, trzeba wezwać egzorcystę" kompletnie do mnie nie trafiają. Kolejny stereotyp, który po części zrodził się z zachowania grupy ludzi (tru metali), ale też jest to winą społeczeństwa. Ludzie oceniają całą subkulturę na podstawie kilku jednostek co jest pomyłką, ale też boją się tego, czego nie znają i nie chcą tego poznać. To już jest chyba zakorzenione w naszej psychice.
Jeśli chodzi o księży i kosciół - to już inna historia...
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

[quote="Miriam"]Ludzie oceniają całą subkulturę na podstawie kilku jednostek co jest pomyłką, ale też boją się tego, czego nie znają i nie chcą tego poznać. To już jest chyba zakorzenione w naszej psychice.
[quote]
Rzekłaś prawdę. Ale zawsze tak było, że kilku palantów robi złą prasę całej grupie. Najprostszy (i co gorsza globalny) przykład to to co mówią w całej Europie o Polakach:banda złodzieji i pijaków. A przecież wszyscy wiemy, że to nie prawda. I to jest typowe dla ludzi, że nie lubimy się zastanawiać, po prostu łatwiej jest przypiąć komuś etykietkę (statnista/pijak/złodziej itd.). Nie czarujmy się, ludzie mają na ogół klapki na oczach, jak się czegoś złapią to trzymają się tego cholernie mocno. "Moje zdanie jest słuszne" tak myśli większość, nie wyłączają metali. Oj tak ludkowie moi, jesteśmy równie ograniczeni w naszych poglądach jak inni i to widać na każdym kroku, widać jak jasna cholera. Ile razy wmawialiście komuś, że nie ma pojęcia o muzyce, bo słucha kapeli XYZ, a nie tej co wy??? No, ale tak szczerze, ile? Ja przyznaję się bez bicia, że takie rzeczy mi się zdarzały.
ViR, ja tam nie wiem czy Rydzyk rżnie małolaty, ale stare baby kase mu wysyłają na jakieś szczytne cele, a ten se qrwa MAYBACHA kupuje! Ale nie genaralizujemy (ha, widzicie znowu jeden człowiek psuje opinię wszystkim!!!) w kościele są też mądrzy ludzie, którym należy się szacunek.
"Marysia mała pierdolca miała, pierdolca jasnego jak śnieg.
Gdziekolwiek biegła Marysia mała, pierdolec rozsadzał jej łeb..."
Odpowiedz

Tuomasss napisał(a):Oj tak ludkowie moi, jesteśmy równie ograniczeni w naszych poglądach jak inni i to widać na każdym kroku, widać jak jasna cholera. Ile razy wmawialiście komuś, że nie ma pojęcia o muzyce, bo słucha kapeli XYZ, a nie tej co wy???
Co prawda to prawda, ale poczyniłeś już pierwszy krok zeby stac się tolerancyjnym przyznałeś się że źle robisz. chociaz jeśli mam mówić za moich znajomych to nie jest ważne kto czego słucha ale jaki jest. a przypatruje sie już od pewnego czasu mojej siostrze i jej koleżankom które kończą teraz podstawówke i tam widać dopiero za co oceniają ludzi. tą lubimy bo ma blond włosy, a tą nie bo nie słucha metalu i nosi glany, a tego z kolei nie lubimy bo słucha hh... też taka byłam ale ''wpadłam w dobre towarzystwo'' i naprawde już tak nie oceniam. (nie znosze tylko kłamców i palaczy, ale to urazy z dzieciństwa. Wink )
Powers and Thagirion
watch the great beast to be
for To Mega Therion
the draconian melody
The dragon open the eye
and reveal both truth and lie
spiritual supremacy
Ride the beast of ecstasy
Odpowiedz

Tuomasss napisał(a):
Miriam napisał(a):Ludzie oceniają całą subkulturę na podstawie kilku jednostek co jest pomyłką, ale też boją się tego, czego nie znają i nie chcą tego poznać. To już jest chyba zakorzenione w naszej psychice.
Rzekłaś prawdę. Ale zawsze tak było, że kilku palantów robi złą prasę całej grupie. Najprostszy (i co gorsza globalny) przykład to to co mówią w całej Europie o Polakach:banda złodzieji i pijaków. A przecież wszyscy wiemy, że to nie prawda. I to jest typowe dla ludzi, że nie lubimy się zastanawiać, po prostu łatwiej jest przypiąć komuś etykietkę (statnista/pijak/złodziej itd.). Nie czarujmy się, ludzie mają na ogół klapki na oczach, jak się czegoś złapią to trzymają się tego cholernie mocno.

Dokładnie. Najłatwiej jest przypiąć komuś etykietkę nie zastanawiając się nad istotą danej osoby - czyli na jej wnętrzu. Po co poznawać ludzi, otworzyć się przed nimi skoro można się rozczarować i zostać zranionym? Po co się męczyć i tracić czas na słuchaniu drugiej osoby? Nawet jeśli okaże sie, że początkowo nie miałam racji co do tej osoby to i tak w końcu stanie się coś, co zburzy nowe spojrzenie na daną osobę. I jesteśmy w punkcie wyjścia. Może czasami warto się zastanowić zanim się coś powie, przypnie etykietkę? Moze czasem warto zaryzykować i dać ludziom szansę?

Tuomasss napisał(a):"Moje zdanie jest słuszne" tak myśli większość, nie wyłączają metali. Oj tak ludkowie moi, jesteśmy równie ograniczeni w naszych poglądach jak inni i to widać na każdym kroku, widać jak jasna cholera. Ile razy wmawialiście komuś, że nie ma pojęcia o muzyce, bo słucha kapeli XYZ, a nie tej co wy??? No, ale tak szczerze, ile? Ja przyznaję się bez bicia, że takie rzeczy mi się zdarzały.

Nie jestem w żadnej subkulturze (moim zdaniem one w pewnym stopniu ograniczają), ale to co napisałeś jest prawdą. Najtrudniej jest przyznać się do błędu. A przecież wiadomo, że nikt nie jest nieomylny... I przyznam się szczerze, że kiedyś sytuacje przez Ciebie opisane też mi się zdarzały. Dzisiaj jest inaczej. Staram się pracować nad sobą i mam nadzieję, że mi to wychodzi.

Tuomasss napisał(a):ViR, ja tam nie wiem czy Rydzyk rżnie małolaty, ale stare baby kase mu wysyłają na jakieś szczytne cele, a ten se qrwa MAYBACHA kupuje! Ale nie genaralizujemy (ha, widzicie znowu jeden człowiek psuje opinię wszystkim!!!) w kościele są też mądrzy ludzie, którym należy się szacunek.

Właśnie. Nie każdy ksiądz jest zły. A w Polsce mamy tylko (albo aż) jednego Rydzyka (który, swoją drogą, ma niewiele wspólnego z godnością)
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz