• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

bas i pytania

Szukam czterostrunowego basa za rozsądną cenę... Oczywiście zawsze jest Allegro... ale chciałbym, abyście doradzili mi jaki najlepiej kupić, na co zwrócić uwagę etc.
Pozdrawiam
Odpowiedz

Szegi napisał(a):ale chciałbym, abyście doradzili mi jaki najlepiej kupić

Jaka to jest rozsądna cena według Ciebie?
Za 600 - 800 zł możesz się rozejrzeć za używanym Squierem, Majonezem, Cortem, Washburnem.
A jak masz blisko dwa tysiaki to polecam GMRWink

Szegi napisał(a):na co zwrócić uwagę etc.
No to tak. Czy gryf jest prosty. Czy struny nie zahaczają o progi. Pobaw się gałkami i sprawdź czy elektronika działa. Zobacz też czy klucze nie chodzą zbyt luźno, bo się będzie łatwo bas rozstrajał. Załóż bas na siebie i zobacz czy główka nie leci w dół. Sprawdź czy gryf i korpus nie jest nigdzie pęknięty. Chyba tyle na razieWink

Powodzenia.
Odpowiedz

Najlepiej kupowac sprzecik ktory widzisz i mozesz go dotknac, obejrzec i sobie pograc bo na allegro moga ci walka sprzedac, i nie wazne czy gitara kosztuje 1000zl czy 2000zl bo im drozsza nie oznacza ze jest lepsza, najlpiej pojdz obejrzec sprzet z kims kto sie na tym zna.
[Obrazek: 1996_filosofem.jpg]
Odpowiedz

Ja mam do sprzedania Squiera. Model Jazz Bass (nic bardziej mylnego) klangiem sięna nim wymiata niesamowicie. Palcami też. Kostką nie gram, bo wg mnie to psuje całą zabawę podczas grania. Stan dobry. (wiadomo, jakaś ryska itp.) Sprzedję za ok. 500-600 zł. Kontakt na m@ila ciron@wp.pl [img]D:\Moje obrazy\19880810.jpg[/img]
"...We know drugs are bad thats why we burn them..."
Odpowiedz

modlishka napisał(a):A jak masz blisko dwa tysiaki to polecam GMRWink

jak na początek dobry byłby też MAYONES BE4 (nie mylić z B4), dobre GMR'y można kupić już nawet za 1300zł widziałęm ostatnio na allegro. Unikaj basów przesadnio tanich... więcej z nimi bedziesz musiał się pierdolić niż bedziesz miał z tego pożytku. Unikaj basów firm, których nie znasz, lub o których nie słyszałeś. Oferty i kupno konsultuj z basistą o jakimś już tam stażu, żeby ci poradził.

modlishka napisał(a):Czy gryf jest prosty. Czy struny nie zahaczają o progi.

- to moja droga basistko jest tylko kwestią setup'u. stwierdzenie krzywizny jest bardzo trudne. Podejrzewam, że wiele z tych krzywizn wyłapałby tylko lutnik.

modlishka napisał(a):zobacz czy główka nie leci w dół

a to co? chyba jest meżczyzną, chyba będzie umiał potrzymać sobie swój instrument nie? Tongue
Odpowiedz

a co sądzicie o marce "skyway"? słyszałem o niej tyle samo złego co dobrego. Widziałem jakiegos 5 strunowego i wyglądał calkiem nieźle
Mind.In.A.Box :* :* :*
Odpowiedz

Daj link, albo napisz co to za bas, bo wiesz... może być dobry bas za "dobrą" (czyt. drogą) cenę a może być gówno. Generalnie nie sugeruj się ilością strun. Baaaaardzo często basy 4 strunowe bija na głowę "piątki".
Odpowiedz

Ja bardzo chciałabym nauczyć sie grać na basie. Najlepiej na cztero-strunowym, ale piątka też może być. Powiedzcie, czy lepiej gra się kostką czy po prostu palcami? I w ogóle polecacie 4- czy 5- strunowy?
Odpowiedz

=Sat= napisał(a):Daj link, albo napisz co to za bas, bo wiesz... może być dobry bas za "dobrą" (czyt. drogą) cenę a może być gówno. Generalnie nie sugeruj się ilością strun. Baaaaardzo często basy 4 strunowe bija na głowę "piątki".
absolutnie się nie sugeruję. Ta firma nie ma nawet własnej strony, może poprostu są lepsze i gorsze modele.
Mind.In.A.Box :* :* :*
Odpowiedz

gabrysia napisał(a):Ja bardzo chciałabym nauczyć sie grać na basie. Najlepiej na cztero-strunowym, ale piątka też może być. Powiedzcie, czy lepiej gra się kostką czy po prostu palcami? I w ogóle polecacie 4- czy 5- strunowy?

Na początek polecam zdecydowanie opanować jako tako 4 struny. 5 z czsem przyjdzie. Co do techniki to proponuję spróbować, zdecydowana część basistów gra palcami, ja gram kostką - jak kto woli. Najlepiej doprowadź jedną i drugą technikę do poziomu w którym zagranie prostej rzecyz nie będzie sprawiać trudności. Wtedy przekonasz się, co wolisz. Dobrze umieć jedno i drugie.
Odpowiedz

Mam pytanko do kolegi basisty Smile Czy opłaca się inwestować 150PLN w kabel 6m Planet Waves ? Drugie pytanko - powiedz z własnego doświadczenia która firma od strunek najbardziej przypadła Ci do gustu Smile
Z góry dizęki za odp.
Pozdr. Angry
"You know where you are?
You're in the jungle baby
-You're gonna diiiiiee"

gg:2698277
Odpowiedz

Jeśli chodzi o kable PW to słyszałem o nich sporo dobrego. Na pewno są to kable dużo lepsze niż cała reszta. Nie ma się jednak co łudzić, niec nie jest NIEZAWODNE, myślę jednak, że jesli zainwestujesz te pieniądze i będziesz o ten kabel dbał - opłaci się to bardzo.

CO do strun, ciężko mi coś doradzić. Ja używam EVERLY BASS ROCKERS 45-135. Są to struny stosunkowo tanie i dobre. Jak dla mnie wporządku, jednak polecam przetestowanie również kilku innych kompletów, bo na przykład wśród nich znajdziesz faworyta.
I never loose my might!
Odpowiedz

Echhhh,informuję tylko że: jestem płci pięknej Angry
"You know where you are?
You're in the jungle baby
-You're gonna diiiiiee"

gg:2698277
Odpowiedz

Przepraszam nie zarejestrowałem. (;
I never loose my might!
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości