02-01-2008, 01:43 PM
Wars napisał(a):także średnio uśmiecha mi się finansowanie w funduszy państwowych takich obiektów jak Świątynia Opatrzności Bożej.
W takim razie UPR ma lewicowe podejście do kwestii obyczajowych,bo jest przeciwna uprzywilejowanej pozycji KK. Ten przypadek finansowania z budżetu to całkowite zaprzeczenie konserwatyzmu.
Wars napisał(a):nie powiem tego w twarz kobiecie z dwójką dzieci na utrzymaniu.
Takie pytanie skoro już przy tym jesteśmy. Pomoc społeczna w tym przypadku polega na zabieraniu jednym rodzicom na rzecz innych i ich dzieci. Wyobraź sobie następującą sytuację: jest piaskownica bawią się dzieci i z jednej strony jest dziecko z drogimi zabawkami a z drugiej takie bawiące się patykami,bo jet biedne. Powiesz swojemu dziecku żeby podeszło do bogatego,zabrało mu zabawki i dało biednemu? Przecież postaw obywatelskich trzeba uczyć od małego,żeby nie wyrosły takie pazerne mendy jak Ja. To może być dla Ciebie nadinterpretacja,ale czym taka sytuacja różni się od przymusowego państwowego altruizmu? Państwo kradnie jednym na rzecz drugich co całkowicie zabija w ludziach potrzebę pomagania innym,ludzie myślą sobie "skoro płace podatki to dlaczego mam jeszcze rzucić pieniążka żebrakowi"?
Dane,które przedstawiłem prezentowali eksperci Centrum im.Adama Smitha,niemniej ich strona nie działa i musisz mi wierzyć na słowo.
Tomasz: oczywiście dzisiaj w USA nie jest idealnie,ale Bush to komunista i niszcząc po kolei każdą dziedzinę życia i gospodarki niszczy społeczeństwo. Co do huraganu: nie ubezpieczyli się,dostali nauczkę. Potęgę tego kraju budowali ludzie umiejący uczyć się na błędach.
A jak Ci tak zależy na tych biednych,starych i niepełnosprawnych to zapisz się do jakiegoś studenckiego wolontariatu. Oni pomagają,Ty wynajdujesz usprawiedliwienia dla kradzieży.