09-01-2007, 10:54 PM
Krzychun napisał(a):The Stig napisał(a):niemcy byli lepiej rozwinięci podczas I i II WŚ niż my dzisiaj.
Lol! Słyszałeś o hiperinflacji w niemczej po I wojnie światowej i istniejącej tam wówczas biedzie? Słyszałeś o tzw.planie Hinderburga? Słyszałeś o maksymalnej kontroli cen wprowadzonej przez kanclerza Bruninga,która spowodowała braki podstawowych artykułów na rynku? W niemczech hitlerowskich wprowadzono gospodarkę centralnie planowaną. Nie było już prywatnej przedsiębiorczości,byli właściciele nazwali odtąd "Betriebsfuhrer" byli tylko kierownikami zakładów pracy. A o biedzie inastojach społecznych w 1933 dowiesz się z książek Raymonda Arona. Niemcy dzisiaj nie są bogate dzięki UE ale takim ludziom jak Wilhelm Ropke. Już nie wiem,który raz to wszystko pisze.
The Stig napisał(a):zarabiałbys 700 zł netto. kupował samochód za fortune, rozbierając go na granicy i skladając chwile za nią. wpierdalałbys suchary a nie swiezy chleb. czyli byłaby pełnoprawna ukraina.
Rozumiem,że tak samo wyglądała by polsla po 18 latach rządów UPR?
tak, wiem o wielkim kryzysie w niemczech. Hitler dzieki niemu mógl działac za sprawą biednych niemców którym było wszystko jedno i sluchali kazdego jego słowa i uwazali je za swiete. Ale nawet Ameryka w latach chyba '60 nie ustrzegła sie gigantycznego kryzysu. Ale generalnie polska jest conajmniej wiek w plecy wzgledem innych czołowych panstw.
nie znam programu UPR wiec nie wiem.