Forum Rockmetalshop
Najbardziej niedoceniani artyści - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Dział Ogólnomuzyczny (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-dzia%C5%82-og%C3%B3lnomuzyczny)
+--- Wątek: Najbardziej niedoceniani artyści (/thread-najbardziej-niedoceniani-arty%C5%9Bci)

Strony: 1 2 3 4 5

Najbardziej niedoceniani artyści - balzac - 02-14-2007

Ok, podajcie swoje propozycje artystów, których cenicie i szanujecie, a macie niedosyt, gdy widzicie, że status kvltu i legendy ma jakaś inna kapela.
Takie dupne to zestawienie pewnie będzie, ale bez limitów - propozycji do woli.

Gang Of Four - stara brytyjska kapela, założona w 77' w Leeds. Niemalże najważniejsza kapela post/punka , ale jednak nikt nigdy nie mówił o nich tak jak np. o czubkach z Sex Pistols czy kolesiach z Ramones. Ostatnio GoF stało się popularniejsze, pewnie dlatego, że jakiś młodzian z popularnej młodej brytyjskiej kapeli przyznał się, że GoF to źródło jego inspiracji.

Siekiera, Variete, Madame, Klaus Mitffoch (zakładamy, że Siekiera=Nowa Aleksandria) - świetne kapele, wywodzące się z punk rocka. Siekiera nagrała jedną z najlepszych płyt w latach 80' w ogóle, nie mniej jednak nigdy nie będzie tak lubiana i szanowana przez szersze grono słuchaczy jak np. Republika. Z Madame może byłoby inaczej, gdyby kariera się dalej toczyła. Zostaje Variete, które gdzieś na boku sobie nadal grywa (i to z powodzeniem) i Klaus Mitffoch, który pozostawił po sobie jednego hiciora. Ogólnie w świadomości wielu polskich słuchaczy te kapele nie mają znaczenia, a mnie zaczyna trochę wkurwiać poziom ignoranctwa muzycznego.

Ostatnio rozjebały mnie dwie kapele, o których więcej napisze w innym czasie, tj.
Kristen oraz Ewa Braun

Napewno macie jakieś swoje propozycje, czy to ze sceny rockowej, metalowej, jazzowej.
Ciekaw jestem co tutaj napiszecie (zakładam, że ktoś się wypowie).

- Tomash - 02-14-2007

Angel Witch, Budgie, Rory Gallagher, Rose Tattoo, KSU, Lucifer's Friend, Pentagram...

- Acrid - 02-14-2007

Nurt Nwobhm? Przynajmniej takie pierwsze skojarzenie.

Jezeli zas chodzi o Siekiere, to nie mozna sie dziwic, ze album NA nie zostal przyjety zbyt cieplo, w koncu po takim czyms jak Demo Summer nie mozna bylo spodziewac sie aplauzu i zaakceptowania.

- balzac - 02-14-2007

Acrid napisał(a):Jezeli zas chodzi o Siekiere, to nie mozna sie dziwic, ze album NA nie zostal przyjety zbyt cieplo, w koncu po takim czyms jak Demo Summer nie mozna bylo spodziewac sie aplauzu i zaakceptowania.
No ale z perspektywy dzisiejszego słuchacza powinno być inaczej. Co prawda ta muzyka może nie być dla każdego świeża, ale dziś jest ten +, że można to na trzeźwo (hmm, tutaj bardziej pasuje słowo 'spokojnie') ocenić, nie patrzeć za bardzo na demka, które miały sprowokować i wkurwiać. Powiem tak: gdyby Siekiera nagrała taki album w Anglii to zapewne byłby kvlt, choć z drugiej strony byłoby pewnie mniej true. Nie mniej jednak szacunek się należy, stawianie na równi np. z Republiką, Brygadą Kryzys i innymi polskimi kvltami również.

Z metalowej sceny to wspomne o kapeli Hazael. Tak, tam grał Denat na perce, kidy był gówniarzem. W sumie Hazael grał kiedyś na jakiejś Metalmanii przed Morbid Angel, ale zdaje się, że nikt aż tak nie ceni ich jak np. Vadera czy Behemotha (mówię, ogólnie o polskiej scenie metalowej). Co prawda znam tylko ich jeden album - "Thor", ale on rozjebuje na łopatki, jeden z moich ulubionych ciężkich albumów.

- Krzychun - 02-14-2007

Renaissance - zdecydowanie jedna z lepszych kapel prog-rockowych,niesamowicie oryginalna a bardzo mało znana.

- RamzeS - 02-14-2007

balzac napisał(a):Co prawda znam tylko ich jeden album - "Thor", ale on rozjebuje na łopatki, jeden z moich ulubionych ciężkich albumów.
Swięte słowa.Ta płyta miażdzy w zasadzie całą dyskografię Vadera.

- Acrid - 02-14-2007

Z polskiej sceny metalowej to napewno Lord Vader, Open Fire i Wilczy Pajak/Wolf Spider.

- Morte - 02-14-2007

I Kel'thuz Wink

- Tomash - 02-15-2007

balzac napisał(a):Siekiera,

balzac napisał(a):Klaus Mitffoch

Weź se pan jaj nie rób Big Grin Nie wiem jak było po zaraz po wydaniu, ale przecież teraz te płyty są powszechnie uznawane za jedne z najlepszych polskich albumów ever Big Grin A Janerka to chyba nigdy na brak wielbicieli nie mógł narzekać...

- Przemek87 - 02-15-2007

Według mnie przynajmniej jeśli chodzi o dzisiejszy heavy metal to Rage.

- butcher - 02-15-2007

Sabbat, a z polskich to chyba Hellveto

- IstnyKurwaRomantyk - 02-15-2007

Warraha rzecz jasna

- balzac - 02-15-2007

Tomash napisał(a):Weź se pan jaj nie rób Nie wiem jak było po zaraz po wydaniu, ale przecież teraz te płyty są powszechnie uznawane za jedne z najlepszych polskich albumów ever
Ke? Siekiera 'NA' powszechnie uznawana za coś wielkiego? Chyba sobie Ty jaja robisz.

Cytat:A Janerka to chyba nigdy na brak wielbicieli nie mógł narzekać...
No teraz tak. Nie przeczę nawet, że już 'Historia podwodna' został uznana za kvlt itd. Ale Klaus Mitffoch na dobrą sprawa odświeżany jest i ceniony na równi z innymi od niedawna (w sumie duża w tym zasługa 3jki). Może się mylę, ale mimo wszystko legenda Klaus Mitffoch jest nadal gdzieś w cieniu tych wielkich polskich legend. Wink

- Tomash - 02-15-2007

balzac napisał(a):Ke? Siekiera 'NA' powszechnie uznawana za coś wielkiego? Chyba sobie Ty jaja robisz.

Chyba jednak nie, co czytam jakąś recenzje to zawsze 10/10

balzac napisał(a):Może się mylę, ale mimo wszystko legenda Klaus Mitffoch jest nadal gdzieś w cieniu tych wielkich polskich legend. Wink

No bo też nie jest to tak łatwa i przyjemna muzyka jak jakiś perfect czy lady pank...

- Ambivalent - 02-15-2007

ManOwaR