Forum Rockmetalshop
Jazz - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Inna muzyka... (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-inna-muzyka)
+--- Wątek: Jazz (/thread-jazz)

Strony: 1 2

Jazz - Quostek - 08-24-2005

Tylko mnie nie zaorajcie! Naprawdę uwielbiam słuchać muzyki nagranej przez Louisa Armstronga. Nie inaczej! Jesli ktoś nie wie: legenda jazzowej trąbki. Wybitny jakich mało Big Grin

Dzem: Changed topic..

- Mariusz P. - 08-24-2005

Mi to nie pasi - ale taki Gleen Miller z orkiestrą to juz cos zupelnie innego.... Smile

[nie chciało mi się tematu zakładać...]

- Dżemik - 08-24-2005

Jesli chodzi o gre na trabce, to wole Milesa Davisa, ale wokal mial naprawde swietny.. Smile

- seelenleib - 08-24-2005

tak, jazz to swietna muzyka Big Grin
z takich znanych wykonawcow moge jeszce dorzucic mistrza saxofonu Johna Coltrane'a, Herbiego Hancocka (grywal czesto z Davisem), Dave'a Brubecka czy braci Marsalisow...
a i nasi tez sa calkiem niezli np. Urbaniak
i jeszcze z bardziej pojechanych to Zorn i jego rozne projekty, ogolnie wytwornia Tzadik (z wyjatkami) i moje niedawne odkrycie William Parker & Hamid Drake Smile

- franek - 08-24-2005

Jazz znam kiepsko, ale myślę, że mógłbym polecić przede wszystkim Pata Metheny'ego i Caba Callowaya (oglądaliście Blues Brothers ? To był Curtis, który śpiewał utwór "Minnie the Moocher"). James Brown już chyba bardziej pod soul podchodzi, niemniej też go lubię.

I wspomniany przez Dżemika Miles Davis - 'Kind of blue' to chyba jedna z największych płyt XX wieku. Niemniej jednak wolę tych wyżej od słynnego trębacza - bo chyba bardziej przystępni...

- ReTuRn - 08-24-2005

Byłem na koncercie Mathenego- zajebista sprawa Smile

- Dżemik - 08-24-2005

seelenleib napisał(a):a i nasi tez sa calkiem niezli np. Urbaniak

Urbaniaka jeszcze zniose, natomiast jego zone (Urszule Dudziak) udajaca tym swoim 'spiewem' skowronka w okresie godowym, najchetniej bym zastrzelil.. I ona podobno jest jazz'menka.. Confusedhock:

Metheny'ego slyszalem tylko jedna plyte, ale musze przyznac, ze calkiem milo sie slucha takiego przypruszonego brazylijskimi rytmami jazzu.. Smile

PS> I uogolnilem troche topic.. Od teraz bedzie mozna tutaj podyskutowac nie tylko o Armstrongu..

- seelenleib - 08-24-2005

Dżemik napisał(a):Urbaniaka jeszcze zniose, natomiast jego zone (Urszule Dudziak) udajaca tym swoim 'spiewem' skowronka w okresie godowym, najchetniej bym zastrzelil.. I ona podobno jest jazz'menka.. Confusedhock:

tez jej nie lubie. a to co robi to jakis rodzaj scatu czy co?
ale Michal Urbaniak Group mysle da rade sluchac Smile

a Novi Singers?
ja osbiscie nie lubie ze wzgledu na te jak to ktos kiedys napisal "syrenie" zaspiewy Smile ale spotkalem pare osob ktore bardzo ich cenia...

aha i Niemena tez warto posluchac uwazam. niektore jego plyty to byla na tamte czasy mocna awangarda

- Dżemik - 08-24-2005

seelenleib napisał(a):
Dżemik napisał(a):Urbaniaka jeszcze zniose, natomiast jego zone (Urszule Dudziak) udajaca tym swoim 'spiewem' skowronka w okresie godowym, najchetniej bym zastrzelil.. I ona podobno jest jazz'menka.. Confusedhock:

tez jej nie lubie. a to co robi to jakis rodzaj scatu czy co?

Jesli tak, to daleeeeko jej do mistrza- Scatman Johna..

Cytat:aha i Niemena tez warto posluchac uwazam. niektore jego plyty to byla na tamte czasy mocna awangarda

Niemen to geniusz, ale imho nic z jazzem wspolnego nie ma..

Przypomnial mi sie jeszcze jeden muzyk jazzowy- gitarzysta Jarek Smietana.. Naprawde swietna muzyka..

- +manipulator+ - 08-25-2005

A co powiecie na Al diMeole albo Johna Scofielda? Ja ich uwielbiam, ten feeling, kurczę przecież to poezja w muzyce...Smile

- Miriam - 08-26-2005

Metheny jest świetny. No i w zasadzie tylko tyle mogę powiedzieć na temat jazzu. Byłam jeszcze na koncercie kameralnym świetnej młodej grupy złożonej z muzyków z katowickiej Akademii Muzycznej, niestety nie pamiętam nazwy zespołu. Ale koncert był jednym z lepszych w moim życiu - mówiąc dosadniej: szczęka mi opadła.

Jak mogłam zapomnieć! Jeszcze Leszek Możdżer -naprawdę świetny pianista i kompozytor.

- Krzychun - 07-12-2007

Można by odświeżyć temat.

Moim faworyci

Acoustic Alchemy - znam co prawda tylko mały ułamek ich dyskografii,ale to dla mnie zdecydowana czołówka.Brytyjska kapela grająca instrumentalny,akustyczny jazz z dominująca gitarą klasyczną. świetna relaksująca muzyka.

John Coltrane - Legenda saksofonu. Świetna,pokręcona i często bardzo złożona muzyka. Zwłaszcza złożone z trzech długich,rozbudowanych utworów "A love supreme" robi wrażenie.

Diana Krall - przedstawicielka młodego pokolenia jazzu.Znana głownie z aranżacji starych jazzowych i bluesowych numerów pianistka. Matowy,typowy dla murzyńskich śpiewaczek wokal. Raczej spokojna muzyka, do słuchania wieczorem.

Keith Jarret - znam też niestety bardzo pobieżnie. IMO najlepszy klawiszowiec świata.Ostatnio w Hiszpani odwalił taki numer,ze wyleciał z festiwalu. Doskonała technika i wielki talent.

SŁucham jeszcze m.in Pilichowskiego,Davisa,Moder Jazz Quartet,The Cinematic Orchestra i troche innych.

- sylvicious - 07-13-2007

A mi się podoba płyta "C.O.C.X." Tomasza Stańki. Polecam.

- balzac - 07-15-2007

Krzychun, sprawdź koniecznie Contemporary Noise Quintet.

- Krzychun - 07-20-2007

Sprawdziłem na Myspace. Bardzo konkretne,takie fusion właśnie. Ale nie wiem jak skombinować coś więcej żeby móc ocenić.