Andrzej Sapkowski-co o nim sądzicie? -
kLuCz - 02-07-2005
chciałbym dowiedziec się co sądzicie o Andrzeju Sapkowskim, m.in. twórcy ,,Sagi o Wiedźminie''. Dla mnie jest on jednym z najlepszych polskich twórców, nie tylko fantasy, ale i ogólnie

Oczywiście świetnym pisarzem jest też Andrzej Pilpiuk, ale o nim jest już topik
-
Slayerd - 02-08-2005
Niby jedena z najlepszych polskich twórców fantasy ale jakoś go nie trawię. Wykreował się w czasach kiedy ludność naszego pięknego (

) kraju mało znała się na fantascyce i przez to został uznany za jednego z najlepszych polskich twórców. A wedłufg mnie przereklamowany
-
Enepsigos - 02-08-2005
W latach 80 polska fantastyka przyżywała prawdziwy rozkwit. Fakt, ludzie zaczeli poznawać gatunek, ale wtedy wypromowano wielu dziś tak cenionych pisarzy!! I to nie był tylko Sapkowski! Skoro wygrał konkurs na najlepsze opowiadanie to chyba to oczymś świadczy. I według mnie jego proza jest naprawdę świetna i zasluguje na ogromne uznanie. Ślę głębokie uklony w stronę pana Sapkowskiego
-
wilk_fenriz - 02-08-2005
a ja wrecz przeciwnie- nie trawie zbytnio wiedzmina ale narrenturm mnie bardzo pozytywnie zaskoczylo
-
kLuCz - 02-08-2005
a dla mnie i wiedźmin i narrenturm były rewelacyjne
-
Tuomasss - 02-09-2005
Sapkowskiego uwielbiam. Styl w jakim pisze zabija, przynajmniej mnie. A Saga o Wiedźminie to dla mnie równorzędne z Trylogią Tolkiena.
- Arion - 02-11-2005
Sapkowskiego uwielbiam, od niego w zasadzie zaczęła się moja przygoda z fantasy i tegoż gatunku literaturą. Lubię jego bezpośredniość i bardzo realne, a przynajmniej tak na mnie oddziaływujące, przedstawianie rzeczywistości, za konstrukcję niepapierowych postaci... I za humor rzecz jasna :>
...Ale swoją drogą to chlor straszny ;P
*o, Tuomasss - widzę, że mamy coś ze sobą wspólnego :> Z reguły bywam bluzgana za zrównywanie Sapkowskiego z Tolkienem, ale cóż, również nie potrafię poddać ich jakiejś hierarchii, zbyt wiele się od siebie różnią.
-
Frustra - 02-11-2005
Rzeczywiście, pisarzem jest świetnym. Saga o Wiedźminie, "Boży Bojownicy", "Narrenturm"...
ale wkurzył mnie fakt, że Sapkowski po "Pani Jeziora" napisał jeszcze "Coś się kończy, coś się zaczyna". Myślicie że było to potrzebne? Osobiście wolałam zakończenie według "PJ".
- Arion - 02-13-2005
o...o bożych bojownikach nie słyszałam, a z racji zainteresowania historia średniowiecza bardzo mnie to interesuje... możesz powiedzieć o tej książce coś więcej? i jak stoi tam sprawa z prawdą historyczną w niej zawartą?
-
Frustra - 02-13-2005
Coś więcej o âBożych Bojownikachâ... no to powiedzmy...
Akcja toczy się w roku pańskim 1427, hmm kiedy to ówczesny papież ogłosił bullę, w ktorej nakazał wszcząć krucjaty przeciwko Czechom. No to Boży Bojownicy kontunuowali swoją misję. Jeden z nich, medyk, zawsze wychodzi z bitew cało. I tu właściwie zaczyna się zabawa, bowiem mają âcośâ do niego prawie wszyscy: Inkwizycja, raubritterzy, którzy hm.. podejrzewali go o napad na wóz z pobranymi podatkamim, pan jednego z zamków, któremu medyk zbałamucił córkę U boku Bożych bojowników chłopak walczy za wiarę, mści się za krzywdy, i odnajduje wreszcie miłość swego życia.
To tak na początek, książka w wielkim skórcie. Naprawdę, warto przeczytać, jedna z książek Sapkowskiego, w której jest wiele więcej historii, niż magii
âŚwiat nie zginął i nie spłonął. Przynajmniej nie cały. Ale i tak było wesołoâ (A. Sapkowski, âBoży Bojownicyâ)
-
Math - 02-13-2005
Frustra - wypadałoby dodać, że "Boży Bojownicy" to 2 tom trylogii o przygodach Reynevana... "Narrenturm" to 1 tom, i od niego wypadałoby zacząć.
"Boży Bojownicy" to afery i przygody medyka-adepta magii, Reynevana i jego 2 przyjaciół...schyłek Średniowiecza +początek reformacji (Husytyzm w Czechach) + magia = cudowna książka, pisana historycznym językiem. należy zresztą do moich ulubionych...teraz zostaje nam czekać na "Lux Perpetua" - 3 i zarazem ostatni tom tegoż cyklu.
Sapkowski to klasyka. kilka lat temu, gdy zacząłem interesować się fantasy, rozpocząłem od Tolkiena, a zaraz po nim wchłonąłem całą sagę o Wiedźminie, i regularnie czytam kolejne dzieła Sapka.
pozdrawiam
- Arion - 02-13-2005
Tak, tak, kojarzę wojny husyckie, Żiszkę i te sprawy... Ale chyba skuszę się w celu weryfikacji połaczenia fantastyki z historią ;) I polecę koledze, jest w Bożych Bojownikach, więc pewnie go ta pozycja zainteresuje ;]
W każdym razie dzięki wielkie :)
-
Emma - 02-13-2005
hmm sapkowski to poprostu mistrz polskiej fantazy
wiedzmi jest swietny
tylko nikt go nie probuje znowu ekranizowac .. boze to co wyszlo to byla maskar a pozatym wole mojego wiedzmina i moja ciri .. :p
Cytat:Saga o Wiedźminie to dla mnie równorzędne z Trylogią Tolkiena.
dla mnie tez
- Arion - 02-13-2005
ekhem ekhem.... Tolkien żadnej trylogii nie napisał chciałabym zauważyć.
-
Emma - 02-13-2005
hmm dla mnie wyprawa,dwie wierze i powrot krola to trylogia..
wprowadzeniem byl Hobbit
ale saga o wiedzminie nie zaczyna sie od 1 ksiazki w jakiej wystapil